Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Viktigt meddelande om handel med silvermynt

Av: Liberty Silver

Information i denna artikel som rör Liberty Silver AB är baserad på uppgifter lämnade från Liberty Silver ABs VD Torgny Persson medan information om estniska Liberty Silver OÜ är baserad på uppgifter lämnade från Liberty Silver OÜs VD Yury Egorov.

Denna text ger information om estniska Liberty Silver OÜ som saluför momsfria silvermynt samt om Liberty Silver AB:s fortsatta försäljning av silver.

Bakgrund Liberty Silver AB 

År 2011 betalade Liberty Silver AB, och därmed Liberty Silvers kunder, ca 9 miljoner kronor i moms varav den stora merparten härstammar från omsättning av silver.

När Liberty Silver AB startades år 2008 var det för att grundaren Torgny Persson själv under flera år varit intresserad av silver som placering och silver som pengar. Vid tiden saknades det i stort aktörer som saluförde fysiskt silver i Sverige. Anledningarna till att Torgny för egen del önskade skaffa fysiskt silver var dels för att värdesäkra tillgångar och dels för att flytta ut pengar från det bräckliga bank- och finanssystemet. 

Att minska exponeringen mot det bedrägliga bank- och finanssystemet genomsyrar därför all verksamhet hos Liberty Silver. Detta ger ett moraliskt dilemma. Med tanke på att silver, mot allt förnuft, är momsbelagt i Sverige är staten den största vinnaren på Liberty Silver ABs verksamhet. Att driva ett företag vars mål och syfte är att ge människor möjlighet att minska sin exponering mot stat och finanssystem samtidigt som den största förmånstagaren av verksamheten är staten ger upphov till detta moraliska dilemma.

Liberty Silver AB följer alla lagar och råd från myndigheter då vi vill bli långvariga i branschen och fortsätta verka för ett fritt monetärt system. För att ge svenskar möjligheten att placera i silver till rimliga villkor har vi därför salufört silvermynt och silvertackor med låg spread och erbjudit ett högre återköpspris om silvermyntet eller silvertackan ursprungligen köpts från Liberty Silver AB. Som ett led i detta har vi också präglat och salufört våra egna Liberty Silver mynt som har kunnat handlas helt utan spread mellan köp- och säljpris.

Moms på silver

Lagstiftningen med moms på silver grundar sig på Mervärdesskattelagen 3 kap. 23 § som stadgar vilka varor och tjänster som undantas moms. Av 3 kap. 23 § 1 pt. framgår att omsättningen av följande är undantagen moms: "sedlar och mynt som är lagligt betalningsmedel, med undantag av samlarföremål, det vill säga guld-, silver- eller andra metallmynt eller sedlar som normalt inte används som lagligt betalningsmedel eller som är av numismatiskt intresse". Lagstiftningen bygger på ett EU-direktiv som kan tolkas på olika sätt. Sverige har som brukligt är tolkat EU-direktivet extremt strikt. Liberty Silver AB har i samarbete Guldcentralen sökt förhandsbesked från Skatterättsnämnden och sedermera överprövat detta i Regeringsrätten (numera Högsta förvaltningsdomstolen) för att pröva frågan om huruvida bullionmynt, som är lagligt betalningsmedel, skall vara momsbelagda. Regeringsrätten fastslog Skatterättsnämndens beslut att bullionmynt är momsbelagda.

Andra länder har tolkat EU-direktivet annorlunda. I vissa länder har silvermynt en låg momssats som till exempel i Tyskland där de beskattas med 7 % moms eller i Nederländerna där de beskattas med 6 % moms. I vissa länder som till exempel Estland beskattas inte silvermynt som är lagligt betalningsmedel alls med moms. Liberty Silvers konkurrent Tavex estniska moderbolag Tavid har under flera år sålt silvermynt, som är lagligt betalningsmedel, momsfritt i Estland.

Liberty Silver OÜ (Estland)

Med förutsättningarna givna, då momsbeskattningen av silvermynt har prövats till högsta instans i Sverige, har vi undersökt möjligheterna att på något annat vis ge personer boendes i Sverige möjlighet att lagligt anskaffa momsfritt silver. Liberty Silver Estland ger nu ge denna möjlighet. Det finns ingen formell koppling mellan bolagen Liberty Silver AB och Liberty Silver OÜ. De anställda inom Liberty Silver AB kommer inte vara involverade i det operationella arbetet för Liberty Silver Estland. Handeln kommer istället skötas av en partner i Estland som har liknande synsätt på ekonomi och ädelmetall som Liberty Silver AB. Den estniska partnern har tidigare drivit en e-handelsbutik med silverförsäljning i Estland. Mer om hur det fungerar att beställa från Liberty Silver Estland kan du läsa på Liberty Silver Estlands hemsida här.

Liberty Silver AB:s fortsatta försäljning av silver

Liberty Silver AB kommer fortsätta att saluföra guld, platina, palladium samt redan inköpta och begagnade silvermynt. I och med lanseringen av Liberty Silver OÜ kommer dock Liberty Silver AB fasa ut importen av silvermynt som är lagligt betalningsmedel. Till följd av den "ökade konkurrensen" som Liberty Silver OÜ utgör kan Liberty Silver AB inte erbjuda lika förmånliga återköpspriser för vissa silverprodukter ursprungligen köpta från Liberty Silver AB. Detta är beklagligt men vi hoppas på förståelse då det är en naturlig följd av att svenskar numera kan köpa silvermynt momsfritt. 

Handeln av begagnade Liberty Silver mynt kommer att fortgå men till ett lägre köp- och säljpris än tidigare. Notera att Liberty Silver OÜ alltså inte kan saluföra Liberty Silver mynt eftersom endast silvermynt som är lagligt betalningsmedel är undantagna moms i Estland. Liberty Silver AB:s ambition är att på sikt kunna erbjuda fullt fysiskt allokerad lagring med möjlighet till utlämning av Liberty Silver mynt i en jurisdiktion som ej lägger moms på dessa. 

 

Kommentarer

Freedom 2012-04-12 00:14

Haha sådant här värmer verkligen! Åt helvete med staten, äntligen kan man stödja österrikare utan att stödja vampyrerna!

Despierto 2012-04-12 00:43

Gälle affilate-rabatterna hos er "konkurrent" i Estland?

Azure 2012-04-12 00:51

Fantastiskt! En snabb fråga då, kommer ni(dom) ta in andra mynt såsom britannior/koalor osv?

Despierto 2012-04-12 00:53

Dessutom, hur kommer det att funka med EUs tak för momshandeln som de tyska handlarna ständigt slår i?

Liberty Silver / Torgny Persson 2012-04-12 00:58

Jag kommer tyvärr inte kunna svara på några specifika frågor kring Liberty Silver OÜ från Sverige (p.g.a. att verksamheten skulle kunna riskera få fast driftställe i Sverige då) utan får be att ni ställer frågorna antingen i forumet där representant från det estniska bolaget kan svara alternativt e-postar till support@libertysilver.ee

Albert 2012-04-12 11:27

Hur blir det med silvertackorna? Även de momsfria hos Liberty Silver OÜ? Eller kan man fortfarande sälja dem till er med förmånliga återköpspriser för produkter köpta från Liberty Silver AB?

LPB 2012-04-12 11:52

En mycket bra nyhet!!

LPB

Liberty Silver / Torgny Persson 2012-04-12 12:40

Silvertackor är inte momsfria någonstans i EU tyvärr. Vi har tyvärr tvingats plocka det högre återköpspriset p.g.a. nyheten som annars riskerat innebära likviditetsproblem för Liberty Silver AB om många återsålt för att köpa momsfritt.

anonymas 2012-04-12 13:37

..ursäkta min kommentar.. men jag känner mig lite förvirrad, om silvertackorna inte är momsfria någonstans i EU borde det inte innebära en risk för likviditetsproblem så som att det återsäljs tackor för att köpa momsfritt. Som jag har uppfattat det kan man inte köpa silvertackor via Estland oavsett vilket, så varför tar Liberty Silver AB bort det högre återköpspriset på tackor som köpts genom Liberty Silver AB? (Gäller även de mynt som inte anses som lagligt betalningsmedel)
Tacksam för svar om jag missuppfattat något.

Liberty Silver / Torgny Persson 2012-04-12 21:24

Anledningen till att vi tar bort det högre återköpspriset även på tackor är att det finns en viss arbitragemöjlighet att sälja sina silvertackor till det högre priset hos LS AB och anskaffa mera silver i form av silvermynt i Estland.

anonymas 2012-04-12 23:03

Jag förstår ändå inte, om jag köper silvertackor så betalar jag silverpris + moms. Sen om jag mot förmodan vill sälja silvret den dagen då säljpriset är högre än vad jag köpt in det för så är det väl upp till mig vad jag vill ha pengarna till.? Jag har sett det som en "credit" för att jag köpt mitt silver genom Liberty Silver AB att kunna få ett lite högre återköpspris. Sen är det är inte billigare silver i Estland, det är momsen som faller bort så ni förlorar väl inget på om någon nu vill köpa silvermynt i Estland istället?
Som jag ser det är inte annorlunda idag än vad det var för en månad sedan, det är momsen det skiljer på, så ni förlorar ingenting.

Citat: Till följd av den "ökade konkurrensen" som Liberty Silver OÜ utgör kan Liberty Silver AB inte erbjuda lika förmånliga återköpspriser för vissa silverprodukter ursprungligen köpta från Liberty Silver AB."
Fråga: - Vilka "vissa silverprodukter" menar ni att ni inte kan erbjuda lika förmånliga återköpspriser för?

tompax 2012-04-13 09:36

Hej,JAG förstår heller inte,momsen lyfter ju LS när dom köper tillbaka? Sen tycker jag sidan från Estland är väldigt lik den i Sverige,samma ägare bakom?

Martin75 2012-04-13 16:03

Hej, I called up Liberty silver Sweden yesterday I was interested in buying Silver maple leafs, they said that they dont sell from Sweden anymore, and refered me to Estonia branch saying it was without VAT from there. Ok but how do I benefit from that, Yes i can go there in person and bring them with me to Denmark and then pay VAT in the custom, or I can cheat the tax system by not declaring it which I wont ofcouse. or if you ship it to me then the courier have to declare it in custom as well, so not tax benefit there. basicly there is no tax benefit at all for me living in Denmark, I wish you would write that on your website in a clear way.

Liberty Silver / Torgny Persson 2012-04-13 18:18

Svar till anonymas: Det stämmer att vi generellt plockat bort det högre återköpspriset på silvermynt och silvertackor. För cirkulerade silvermynt och skrotsilver är det samma priser som tidigare. Dock har vi höjt de generella återköpspriserna något sedan tidigare. Anledningen till att vi inte längre kan erbjuda högre återköpspriser i LS AB är för att det uppstår en "arbitragemöjlighet" där det går att anskaffa mer silver(vikt) på laglig väg genom att sälja till Liberty Silver AB för det högre priset och därefter köpa silvermynt i Estland. Detta skulle riskera medföra många försäljningar potentiellt med likviditetsproblem som följd. Detta följer med omstruktureringen. Dock menar jag, och baserat på den feedback jag fått, de flesta med mig, att det är bättre att kunna köpa silvermynt utan moms snarare än att behöva skapa den något "artificiella marknaden" som vi hade tidigare.

Tompax: Ja, jag äger såväl LS AB som en majoritet genom bolag i LS OÜ.

Martin75: Liberty Silver AB can not answer questions about Liberty Silver OÜ specfically but I can answer in general terms. There is no VAT on movement of goods within the EU. Please read about how it works yourself.

Mats Wern 2012-04-14 08:07

Hej Torgny
jag vet inte så mycket om detta;
Hur är det med guldmynt i Estland? Vilka typer är lagliga betalningsmedel? De som ges ut av riksbanker? Typ silver eagle?

Mats Wern 2012-04-14 08:08

Hej Torgny
jag vet inte så mycket om detta;
Hur är det med guldmynt i Estland? Vilka typer är lagliga betalningsmedel? De som ges ut av riksbanker? Typ silver eagle?

Mats Wern 2012-04-14 08:08

Hej Torgny
jag vet inte så mycket om detta;
Hur är det med guldmynt i Estland? Vilka typer är lagliga betalningsmedel? De som ges ut av riksbanker? Typ silver eagle?

Mats Wern 2012-04-14 08:09

Ursäkta upprepningarna, har en väldigt kass uppkoppling

Despierto 2012-04-14 15:44

Mats, guld är inte momspliktigt i Sverige.

bluesky 2012-04-14 16:01

Mats: jag antar att du menar silvermynt (ingen moms på guld). Lagligt betalningsmedel är de som har ett präglat nominellt värde på mynten.

Aktuella mynt är Eagles, Maples och Philharmoniker som alla har ett präglat nominellt värde (även om det är en liten bråkdel av metallvärdet), och dessa är alltså lagligt betalningsmedel (till skillnad mot t ex LS-mynt).

Mats Wern 2012-04-14 16:37

Tack blue sky

OK, jag förstår de får inte bara vara 1 Ozt, utan en valutaenhet. (Även om den är "anpassad" till Ozt som Eagles.)

Despierto, bra jag googlade lite och såg att det var en EU anpassning. Halvfabrikat är momspliktigt så om man skulle hitta guld i berget så gäller det att förädla det själv innan man säljer det vidare.......
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 592,79 kr 0.00%
Silver 6,79 kr 0.00%
Platina 308,59 kr 0.00%
Palladium 773,34 kr 0.00%
Uppdaterat: 2022-10-01 06:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten