Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 57 Rengöring av guld

Av: Torgny Persson

I del 9 av Guld- & Silverskolan berörde vi missfärgning av silver, s.k. silversulfidering, och hur detta kan rengöras. I denna del undersöker vi istället hur guld kan rengöras.

Guld varken sulfiderar eller rostar. Däremot blir ofta ytan på äldre guldmynt smutsig. Guldtackor klarar sig normalt något bättre eftersom dess yta generellt är slätare än guldmynt. Ju mer detaljer på guldmyntet i form av upphöjningar eller försänkningar desto större benägenhet att myntet blir smutsigt. Vi får ofta in äldre europeiska guldmynt som är smutsiga eller fläckiga.

Själva guldet påverkas inte av den smutsiga ytan. Köpare av guldmynt har olika preferenser vad gäller rengöring. Vissa köpare önskar ett rent mynt medan andra föredrar myntet i dess naturliga skick. Vi rengör därför äldre guldmynt väldigt sparsamt.

Att rengöra eller inte

Vårt generella råd, om du är osäker, är att inte rengöra dina mynt. Anledningen till detta är att du riskerar göra åverkan på präglingen och själva guldet om du rengör myntet allt för aggressivt. Om du hittar ett smutsigt guldmynt som du önskar sälja, lämna det istället upp till köparen om han önskar rengöra myntet.

Undvik att skrubba mynt

Många köpare ogillar repor på mynten. Undvik därför att skrubba eller gnugga mynt. En vanligt förekommande anledning till repade mynt är att någon har torkat mynten genom att gnida med en handuk. Eftersom guld är en mjuk metall krävs särskild försiktighet. Torka istället genom att badda mynten försiktigt med en slät duk.

Rengöring

Om du har osedvanligt smutsiga mynt och ändock, trots ovanstående råd, önskar rengöra dem rekommenderar vi vatten och diskmedel. Gör enligt följande

1) Fyll upp en gryta med varmt vatten och tillsätt diskmedel i samma mängd som om du skulle diska bordsbestick.

2) Låt stå i 15 minuter.

3) Om guldet fortfarande är smutsigt kan du låta vattnet koka upp och låta mynten ligga i så länge du önskar. Se dock till att du inte råkar förånga allt vatten då mynten i sådant fall kan få en svart yta med inbränt diskmedel.  Det är ingen risk att mynten smälter i ditt kokande vatten då smältpunkten för rent guld är 1 064,18 °C.

4) Torka mynten genom att badda dem försiktigt med en slät duk

Fläckar

Vi får ofta in mynt med vars yta är befläckad eller kladdig. Givetvis bör du aldrig använda tejp direkt på ett mynt då det gör myntet klibbigt. Fläckar och tejprester kan tas bort genom att använda nagelborttagningsmedel.

Rost

Guld rostar inte. Ytan på äldre guldtackor och guldmynt kan detta till trots visa spår på rost. Rostfläckarna är antingen spårämnen av basmetall i guldet eller ytlig rost beroende på att guldet förvarats i boxar med rostande basmetall. I vissa fall går detta att rengöra med syra som till exempel citron, vinäger eller kolsyra. För att i bästa möjliga mån undvika rostfläckar bör du förvara ditt guld i en fuktfri torr miljö.     

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 840,10 kr 0.19%
Silver 10,00 kr 0.44%
Platina 332,35 kr 0.32%
Palladium 359,72 kr -0.62%
Uppdaterat: 2024-04-19 08:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten