Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 49 Ädelmetall vs. papperspengar: Om vinsthemtagning

Av: Torgny Persson

Vinsthemtagning för Guld & Silver

Många frågar sig hur mycket guld och silver kan stiga i pris innan det är dags att ta hem vinsten. Detta är en fråga som avslöjar ett fundamentalt feltänkande hos frågeställaren. För att kunna realisera en vinst måste vinsten realiseras till något. Om en prisuppgång för ädelmetall mäts i fiat-valuta har vi ingen aning om värdet på ädelmetallen.

Många ser fortfarande pappersvaluta som måttstocken för värdet på ädelmetallen. Efter många års indoktrinering genom skolgång och medieexponering är pappersvaluta mänga människors måttstock för värdet av olika varor och tillgångar. Därmed uppfattar folk en prisuppgång för ädelmetall när det egentligen är pappersvalutan som tappar i värde. 

De grundläggande egenskaperna för pengar är att de skall fungera som bytesmedel, vara en enhetlig måttstock för priser och vara värdebevarande. Ädelmetall har dessa egenskaper till skillnad från papperspengar. Papperspengar är ingalunda någon riskfri tillgångsklass. En s.k. prisuppgång i ädelmetall, mätt i fiat-valuta, kan inte effektivt realiseras i papperspengar eftersom papperspengar kontinuerligt tappar i värde.

Vinsthemtagning TILL Guld & Silver

Eftersom ädelmetall är en stabilare värdebevarare än papperspengar kan tvärtom vinster i mer instabila tillgångsslag realiseras i ädelmetall. Att papperspengar används som räkneenhet betyder inte att det är lämpligt att realisera vinster till papperspengar. Papperspengar som USD och SEK har förlorat 96 % - 98 % av sitt värde under det senaste seklet till skillnad från ädelmetall som har behållit eller stärkt sin köpkraft.

Ädelmetall är pengar och således finns det ingen anledning att avyttra ädelmetall för vinsthemtagning.

Guld & Silver vs. Papperspengar

Själva huvudanledningen till att placera och förvara kapital i ädelmetall är att ädelmetall är pengar. Det enda scenario som kan vända den ökande ackumuleringen av ädelmetall är att pappervalutan slutar tappa i värde och blir en stabil värdebevarande måttenhet. 

För att pappersvalutan skall sluta tappa i värde måste penningmängden sluta växa. Utvecklingen det senast seklet har varit diametralt motsatt. Inflation är det enda möjliga sättet att upprätthålla det fraktionella monetära system vi har idag. Detta eftersom alla pengar skapas som lån och skall återbetalas med ränta. Räntan finns inte utan måste i sin tur skapas som nya lån.

Om inte bankerna skapar pengarna som lån rycker centralbankerna in med kvantitativa penningpolitiska lättnader (QE)

Vi börjar nu närma oss slutsteget för Exters inverterade pyramid där folk överger obligationer och pappersvaluta till förmån för ädelmetall. 

Intresset för ädelmetall som värdebevarare och pengar ökar lavinartat om än från en låg nivå. I nuläget finns inget scenario som skulle kunna minska intresset för ädelmetall givet att inflationen i papperspengar fortgår. Även om manipulation på råvarubörserna kan sätta tillfällig press på värdet av ädelmetall kommer ädelmetall på sikt återta sitt rätta värde genom en naturlig remonetarisering där ädelmetall återkommer som pengar. 

Skynda dig över bron innan det är för sent!

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 816,22 kr 0.15%
Silver 10,47 kr -1.39%
Platina 338,37 kr -0.61%
Palladium 329,12 kr -1.91%
Uppdaterat: 2024-07-12 17:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten