Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 44 Risk & Räddningspaket: Privat skuld blir statlig skuld

Av: Torgny Persson

I del 39 av Guld & Silverskolan diskuterades hur fri valuta utan statlig inblandning kan fungera. Det är min övertygelse att vi skulle få en revolution av penningsystemet med fraktionella reserver om gemene man förstått dess funktionalitet.

Givetvis finns det ett fåtal personer som förstår systemet med fraktionella reserver men ändå stödjer det. Dessa består i stort sett av en handfull teoretiska nationalekonomer samt personerna som använder sig av systemet för att bedrägligt berika sig genom de möjligheter som uppstår i form av pengaskapande, felallokeringar och konjunkturcyklar. För egen del anser jag att dagens penningsystem är förkastligt. Vårt nuvarande system skapar en helt onödig konjunkturcykel med gigantiska bubblor som leder till misär och elände när de spricker. 

Med en fri marknad utan statlig inblandning står det givetvis människor fritt att välja vilken typ av pengar de önskar använda. Idag dominerar onekligen det fraktionella systemet penningmarknaderna och jag skulle inte opponera mig mot detta, även om jag för egen del föredrar ädelmetall som pengar, om parallella system fått konkurrera på lika villkor. 

Det som däremot är totalt förkastligt är att dagens och framtidens skattebetalare genom nationalstaternas statsskulder får betala för de extrema risker bankerna åtagit sig. Detta samtidigt som bankirerna tar vinsterna i goda tider. Under tiden bubblan inflateras privatiseras vinsterna. När bubblan spricker socialiseras förlusterna. Detta kallas för moral hazard eller moralisk risk.

En av de mest framstående opponenterna till detta bedrägliga system är Nassim Nicholas Taleb, författare till boken The Black Swan, som recenseras här av bloggaren Cornucopia . Taleb påtalar de gigantiska riskerna i systemet som totalt sopas under mattan av centralbankerna och är kritisk till beslutsfattarnas sätt att hantera de problem som de själva tidigare påstod inte fanns.  

Taleb frågar rättfärdigt: "Bernanke did not see the risks in the system before. Why are you listening to him when he is talking about what to do now"?

Alla gillar inte Taleb's något egocentriska och ironiska stil. För egen del tycker jag han är underhållande det allvarliga budskapet till trots. Taleb kritiserar osymmetrin i bankirernas bonussystem som bara har en uppsida men ingen nedsida. Om inte risken bedömts korrekt i modellen eller modellen inte inkorporerar alla risker har modellens utkomst inget värde. Taleb förklarar detta med en anekdot "A pilot flying over Himalaya is no better off with no map than a map of Saudi Arabia". 

På frågan om vissa risker är försvarbara för att generera tillväxt svarar Taleb: "If you can fly faster to a destination but the probability of a crash becomes so high that you will always crash, you will never arrive". Citatet speglar situationen idag då det är matematiskt omöjligt för oss att återbetala alla skulder.

Penningpolitiska lättnader som att trycka pengar initieras med avsikt att katalysera tillväxten. Inget nämns om riskerna trots att de är så höga att systemet oundvikligen kommer krascha.

Pengar skapas som skuld genom bankers utlåning. Det finns idag mer pengar och därmed mer skuld än vad det finns totala tillgångar av allt i hela världen. Hur skall då all skuld kunna återbetalas? Det går helt enkelt inte ihop. Vårt nuvarande penningsystem kommer med matematisk säkerhet destruera. Guld & Silver har varit pengar i tusentals år och remonetiseras alltid spontant efter det att pyramidliknande papperspengasystem kollapsar. Guld & Silver är inte en investering. Guld & Silver ÄR pengar. 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 665,90 kr -0.13%
Silver 7,99 kr -0.30%
Platina 316,43 kr -0.24%
Palladium 435,00 kr -0.22%
Uppdaterat: 2023-09-28 10:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten