Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 3 Vilka olika sätt att investera i guld & silver finns det?

Av: Torgny Persson

Fysiskt guld & silver
Det mest uppenbara och säkra sättet att värdesäkra dina tillgångar är genom en investering i fysiskt guld & silver. Ett annat sätt att investera i guld & silver är genom aktier i företag som bryter metallerna eller företag som processar metallerna.

Vid en investering i fysiskt guld & silver tar du ingen motpartsrisk eller utgivarrisk. Du är inte beroende av någon pappersutgivares finansiella ställning och behöver inte bekymra dig om huruvida utgivaren verkligen har investerat i fysiskt guld & silver åt dig.

Pappersguld & papperssilver
Idag finns ett antal olika pappersprodukter såsom terminer, optioner, certifikat och ETF:er (börshandlade fonder) där utgivarna påstår sig investera i guld & silver åt dig.

Det finns dock betydligt mer pappersguld och papperssilver än vad det finns fysiskt guld och silver. Således skulle det vara omöjligt att leverera guld & silver till alla innehavare av pappersguld & papperssilver om dessa skulle begära leverans av den fysiska metallen. Detta system liknar fiat-systemet för pappersvalutor där bankerna bara håller reserver till en bråkdel av de tillgångar deras kunder anförtrott åt dem att förvalta.

Försäkra dig alltid om följande
Om du ändock väljer att investera i någon produkt av pappersguld och papperssilver är det viktigt att du försäkrar dig om följande

  • Säkerställ att ditt guld & silver är separerat från utgivarens bokföring d.v.s. om utgivaren av pappersprodukten blir insolvent och går i konkurs eller företaget upplöses så ingår inte ditt guld & silver i utgivarens tillgångar.
     
  • Undvik mellanhänder som handlar med råvarubörser utan täckning för metallen. En certifikatsutgivare som i sin tur handlar terminer på råvarubörsen Comex är beroende av att Comex har metall i sina lager och kan hålla sina leveranslöften.
     
  • Försäkra dig om att ditt guld & silver kan hämtas ut från utgivarens lager närsomhelst oavsett storlek på investeringen.
     
  • Försäkra dig om att ditt guld & silver hålls allokerat i ditt namn och inte blandas med andras tillgångar.

Papper vs. fysiskt guld & silver
Det är idag oerhört riskabelt att förlita sig på utgivare av pappersprodukter som ger papperslöften där du inte kan säkerställa att pappersprodukterna är fullt uppbackade av metallerna. 

Om du önskar säkerhet utan inblandning av stater, banker, centralbanker, motparter, utgivare och råvarubörser är det självklara valet att investera i fysiskt guld & silver.

  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 800,14 kr 0.00%
Silver 10,42 kr 0.00%
Platina 353,20 kr 0.00%
Palladium 330,85 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-05-25 11:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten