Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Papperspengar vs. Ädelmetaller Vilken typ av pengar fungerar bäst?

Av: Torgny Persson

Vad är pengar?
Denna till synes banala fråga är inte så självklar som det låter. Visst, pengar är det du använder för att betala prylar med d.v.s. en råvara eller ett värdebevis som allmänt accepteras i utbyte mot varor och tjänster. Men...

Vad ger pengar dess legitimitet att accepteras för betalning av varor och tjänster?
Pengar accepteras endast som betalningsmedel så länge de har ett upplevt värde nog att motsvara den sålda varan som de utväxlats för. För att kronor skall accepteras som betalning måste det finnas ett förtroende i att pengarna behåller sitt värde för att på nytt användas som betalning för inköp av andra varor.

Vilka sorters pengar finns det?
Det finns främst två olika sorters pengar som använts historiskt för betalning av varor och tjänster.

- Fiat valuta d.v.s. papperspengar. Papperspengar saknar inneboende värde mer än det papper de är tryckta på. Papperspengar skapas digitalt genom utlåning.

- Pengar bestående av metaller som exempelvis Guld & Silver. Sådana pengar har ett inneboende värde p.g.a. metallens egenskaper och sällsynthet. 

Vad är erfarenheten av att använda papperspengar? 
Eftersom papperspengar endast kan skapas genom utlåning späds penningbasen ut kontinuerligt efterhand utlåningen ökar. Ett system baserat på papperspengar leder alltid till konsumtion i form av överbelåning vilket skapar ett större utbud av pengar och därmed inflation. Inget system baserat på ouppbackade papperspengar har överlevt mer än några decennier. Ett utmärkt videoklipp över hur dagens system, där pengar skapas ur tomma intet, finns här och en annan översiktlig presentation finns här. (Klicka på "Next" under bilden)   

Vad är erfarenheten av att använda ädelmetaller som pengar?
Ädelmetaller har framgångsrikt använts som betalningsmedel i över 6000 år. Ädelmetaller har ett inneboende värde p.g.a. dess egenskaper och sällsynthet. Inflation kan ej förekomma i ädelmetaller då mängden är konstant med en del brutet ovan jord och en del obrutet i berggrunden.

"Paper money always returns to its intrinsic value of zero" ("Papperspengar återvänder alltid till sitt inneboende värde av noll") - Voltaire

Skydda dig mot den oändliga och ofrånkomliga värdeminskningen av papperspengar genom att investera i silver och guld. Investeringssilver och investeringsguld  kan köpas från Svenska Liberty Silver.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 520,71 kr -0.02%
Silver 6,67 kr -0.20%
Platina 277,67 kr 0.17%
Palladium 523,47 kr -0.12%
Uppdaterat: 2021-11-30 04:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten