Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Artikelserie (del 3 av 3) - Från hyperdeflation till hyperinflation Påverkan på ädelmetaller

Av: Torgny Persson

Artikelserie (Del 3 av 3). Denna artikelserie analyserar bakgrunden till den ekonomiska krisen samt undersöker kommande scenarion av inflation/deflation och dess påverkan på ädelmetallmarknaden.

Dagens artikel (del 3 av 3) undersöker hur den ekonomiska krisen och dess effekter påverkar ädelmetallmarknaden.

Den första delen av artikelserien som analyserade bakgrunden till den nuvarande ekonomiska situationen kan hittas
här.

Den andra delen av artikelserien som analyserade nuvarande och framtida scenarion av inflation/deflation kan hittas
här.

Hur kan hyperdeflation leda till hyperinflation?
Förra veckans artikel
beskrev hur regeringar och centralbanker försöker stimulera konsumtion och investeringar genom penningpolitiska åtgärder. När alla normala stimulansåtgärder, som räntesänkningar, är förbrukade och ekonomin fortsätter mot fullskalig depression används mer drastiska verktyg. Skuldmonetarisering och kvantitativa penningpolitiska lättnader (eng. quantitative easing) är två sådana åtgärder.

Dessa åtgärder kan liknas vid att pengar printas för att täppa till hål och skulder i ekonomin. Pengar som skapas på detta sätt genom en skuld i centralbankernas bokföring täckning och försvinner direkt i det svarta hål som skapas av avbelåningen. Pengarna kommer alltså aldrig till någon användning utan försvinner när de används för att rädda industrier genom att täppa till skulderna. Effekten blir att underskotten istället nationaliseras och blir statens och skattebetalarnas problem. Eftersom många stater drar på sig enorma obetalbara skulder krävs ytterligare "pengaprintning" för att underhålla skulderna. 

För att pengar skall accepteras som ett legitimt betalningsmedel måste de uppfattas som värdebevarande. I takt med att centralbanken genom bokföring skapar mer och mer papperspengar minskar tilltron gradvis till papperspengarnas egenskaper. Det uppfattade värdet reduceras därmed ytterligare.  

Flykt mot värdesäkrande tillgångar
När investeringar och tillgångar i aktier, fastigheter och råvaror tappar allt mer av sitt värde fortsätter investerare söka sig till säkrare tillgångsklasser som beskrivit i Exters Pyramid. Under de sista månaderna har efterfrågan för statsobligationer ökat lavinartat vilket har pressat när räntorna till nära 0% eller t.o.m. under 0% i vissa fall. Med negativa räntor är alltså investerare beredda att betala för att få låna ut pengar.

Nästa steg i flykten mot värdesäkrande tillgångar är att hålla kontanter i papperspengar. Men i takt med att tilltron för papperspengar degraderas genom att centralbankernas devalveringar/deprecieringar av sina valutor för att minska skuldbördan genom att printa än mera pengar finns endast en tillgångsklass kvar i botten på den inverterade pyramiden.

Ädelmetaller är den enda tillgångsklassen som har ett inneboende värde genom dess fysiska egenskaper och genom att de ej kan inflateras. Guld och silver har bevarat sitt värde i tusentals år medan ouppbackade pappersvalutor sällan överlever mer än några decennier.

Vad händer när centralbankerna printar pengar för utdelning i räddningsaktioner?
Uppfattningen om pengar som värdebevarande reduceras och investerare flyr till säkerhet genom att köpa guld och silver. Guld och silver motstår inflation då mängden guld och silver inte ökar utan är konstant.

Desto mer papperspengar som printas i förhållande till ädelmetaller, desto värdefullare blir ädelmetallerna i termer av papperspengar.

Silver följer historiskt gulds prisrörelser med 2x korrelation. Detta innebär att när guld går upp med 10% går silver normalt upp med 20%.

Slutsatser
Den första delen i denna artikelserie beskrev hur den ökande belåningen under de senaste decennierna skapat en ohållbar kreditbubbla som spruckit genom den nuvarande krisen. Den andra delen av artikelserien diskuterade hur hyperdeflation kan leda till hyperinflation då centralbankerna försöker stimulera ekonomin genom att skapa pengar. Den tredje delen har analyserat de potentiella effekterna på ädelmetallemarknaderna. 

Eftersom en bild säger mer än tusen ord avslutar vi denna artikelserie med några bilder...

Köp inte certifikat med löften om leverans. Köp fysiskt silver! 






 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 886,04 kr 0.00%
Silver 10,51 kr 0.00%
Platina 329,96 kr 0.00%
Palladium 355,18 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-10-12 02:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten