Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Pris på fysiskt silver jämfört med pris på papperssilver Jämförelse mellan priset på den riktiga silvermarknaden och på pappersmarknaden

Av: Torgny Persson

Vad är priset på silver?
Jag får ofta frågan: ”Vad är priset på silver”. Detta ter sig som en simpel fråga att besvara men är mer komplicerad än vad det först verkar.

Under de senaste åren har råvarubörserna som ex. Comex fungerat som referens för silverpriset. På senare tid är det dock allt fler som har slutat ange råvarubörsernas pris som referens till silverpriset då det inte längre är möjligt att finna fysiskt silver, i mindre kvantiteter, till i närheten av de priser som noteras på råvarubörserna. Om du inhandlar ett derivat kontrakt (sk. future) på råvarubörsen Comex har du rättighet att begära leverans av det silver som kontraktet motsvarar. Ett futurekontrakt består av 155,5kg (5000 troy oz) silver. Att begära och slutföra leverans av futurekontrakt är en komplicerad process som inkluderar såväl månaders fördröjning samt omfattande pappersarbete och avgifter. Flertalet mäklare, som exempelvis Interactive Brokers, som jag kan rekommendera i övrigt, i den mån jag alls kan rekommendera pappersinnehav, tillåter inte att kunder begär leverans utan likviderar istället kontrakten kontant.
 
Väldigt få har tidigare bemödat sig med att begära fysisk leverans utan har istället köpt futurekontrakt eller silvercertifikat med tillit om att de har uppbackning av fysiskt silver.

Papperssilver
Hur pålitligt är papperssilver? I takt med att priset på fysiskt silver attraherar en allt högre premie över papperspriset försöker förmögna individer, för vilka det är värt mödan och avgifterna, begära fysisk leverans av silver. Detta med konsekvens att Comex lager minskar. Enligt ett flertal nyhetsbrevsförfattare som exempelvis Theodore Butler och Jim Sinclair är risken stor att Comex snart ej längre har något fysiskt silver tillgängligt för leverans vilket skulle förorsaka att priset på fysiskt silver ytterligare skulle kopplas loss från papperspriset.    

Fler och fler ställer sig alltså frågande till om futurekontrakten och certifikaten, till fullo, verkligen backas upp av fysiskt silver. Som ett resultat av denna misstro till Comex leveransförmåga har priset på fysiskt silver kopplat sig loss från papperspriset. Ironin i detta är att den som köpte papperssilver i form av futurekontrakt eller ABN certifikat när silvret handlades runt SEK 130 ($20) i Mars, har förlorat nära 50% jämfört med inköpspriset. Den som vid samma tidpunkt istället köpte fysiskt silver kan fortfarande avyttra silvret för samma eller nära samma pris som det köptes.

Fysiskt silver
Libery Silvers priser är konkurrenskraftiga från ett Svenskt, Nordiskt och Europeiskt perspektiv. Den bästa (och tidigare enda) marknaden för fysiskt silver i Sverige är www.tradera.com som ägs av E-bay. Tradera fungerar därför som den bästa approximatorn i Sverige för priset på fysiskt silver. Nedan finner du statistik från avslutade auktioner på tradera under tvåmånadersperioden mellan 5 Oktober – 5 December.

1 oz silvertackor: 48 avslutade auktioner. Genomsnittspris: SEK 186
1 oz silvermynt: 37 avslutade auktioner. Genomsnittspris: SEK 209

Marknadspriset i Sverige för 1 oz silver är alltså runt SEK 200 samtidigt som spotpriset för silver på futurekontrakt och certifikat är SEK 82. Om du köpte fysiskt silver för SEK 200 eller lägre runt toppnoteringen på spotsilver i Mars kan du alltså fortfarande avyttra silvret till samma pris.

Även i USA, utebliven moms till trots, attraherar priserna på fysiskt silver en rejäl premie jämfört med spotpriset. Marknadspriset på fysiskt silver (sålt på US Ebay) jämfört med spotpriset finner du här.

Jämförelse mellan fysiskt silver och papperssilver
Papperssilver som ex. Comex futurekontrakt eller ABN certifikat köpta i Mars: -37%
Fysiskt silver köpt i Mars: ca. +-0%

Liberty Silvers pris jämfört med marknadspriserna
En artikel om Liberty Silvers priser jämfört med andra Europeiska priser hittar du här.

Liberty Silvers priser är jämförliga eller billigare per oz jämfört med genomsnittspriserna på Tradera.

Den enda återförsäljaren av silver i Norden, oss veterligen, är Hopea i Finland. Hopea’s priser är överlag dyrare än de priser till vilka Liberty Silver erbjuder silver.

Jämfört med Chards, som oss veterligen, är den största återförsäljaren av silver i Storbritannien är Liberty Silver’s priser också attraktiva.

Summering  
Den här artikeln har visat på fördelarna med att äga fysiskt silver jämfört med papperssilver. Med papperssilver tar du risken att din bank eller mäklare går i konkurs samt risken att Comex ej kan leverera fysiskt silver i enlighet med utgivna papperslöften. Med fysiskt silver äger du istället en metall som i över 4000 år använts som pengar och betalningsmedel till skillnad från pappersvalutor som sällan överlever mer än några decennier.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 815,89 kr 0.11%
Silver 10,42 kr -1.83%
Platina 340,06 kr -0.11%
Palladium 327,57 kr -2.37%
Uppdaterat: 2024-07-12 23:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten