Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Guld & Silver som investering Introduktion till varför det är lämpligt att investera i ädelmetall

Av: Torgny Persson

 Guld & Silver är värdebevarande.

1 krona 1908 = 2-3 öre 2008.

1 gram Guld eller Silver 1908 = 1 gram Guld eller Silver 2008.

Guld & Silver har ett naturligt inneboende värde eftersom det är sällsynt förekommande och högt eftertraktat.

Guld & Silver motstår inflation då mängden Guld & Silver inte ökar (mer än naturligt över miljontals år). Mängden Guld & Silver är alltså konstant. En del Guld & Silver är brutet och cirkulerar ovan mark medan en del är obrutet och kvar i berggrunden. Den totala mängden är dock konstant.

Papperspengar kommer och går medan Guld & Silver består. Ingen pappersvaluta har överlevt mer än några deciennier medan värdet på Guld & Silver har bestått över tusentals år. Penningmängden ökar. I skrivande stund ökar mängden papperspengar med 19% på årsbasis i USA, 13% i Storbritannien och 10% i Sverige. Mängden Guld & Silver ökar inte alls. Resultatet blir således mer papperspengar för varje gram Guld & Silver i världen. Priset på Guld & Silver ökar därför över tid. 

Guld & Silver mäts i vikt. Papperspengar mäts genom en printad siffra. Dessa siffror sätts av politiker, banker och konsumenter. Papperspengar skapas genom utlåning eller politiska beslut och skapar uppblåsta bubblor genom konsumtion för lånade pengar. 

I världen idag finns motsvarande 6 000 000 000 000 000 kronor som ”tillgångar” i form av derivat, obligationer och papperspengar. En årlig ökning på 10 % innebär alltså att en ökning med 600 000 000 000 000 kronor under ett år. I motsats bröts endast 20 839 ton nytt silver i världen under 2007. 18 134 ton användes för industriellt bruk.

Varför Silver istället för Guld?
Det ena bör fungera som komplement till det andra och man måste inte välja utan kan givetvis investera i bådadera.

Den industriella efterfrågan och den monetära efterfrågan är dock högre för silver än för guld. Silver är vanligt förekommande som industrikomponent. Dessutom är silver lämpligare som valuta eftersom dess pris är lägre än för Guld. Guld & Silver har fram till de senaste decennierna används som pengar. När Guld & Silver åter kommer fungera som pengar kommer silver behövas i högre utsträckning p.g.a. av dess lägre värde jämfört med guld.

Det historiska förhållandet är att guld är värt 10 gånger mer än silver (10:1). De sista åren har förhållandet pendlat mellan 40:1 – 90:1. Om silver återvänder till det historiska förhållandet på 10:1 kommer alltså silver, med nuvarande förhållande på 75:1, tjäna dig 7,5 gånger så mycket pengar som om du investerar i guld.

Nästintill allt silver som bryts används för industriellt bruk. Detta ger ett väldigt litet utrymme för investeringssilver. Om intresset för investeringssilver ökar kommer alltså även priset att öka.

Varför fysiskt Silver framför silvercertifikat?
Vad händer om utgivaren av silvercertifikatet går i konkurs? Hur många banker och finansinstitut (och därmed utgivare av certifikat) har klarat finanskrisen väl hittills? Inte många...

Vad händer vid default på pappersmarknaden d.v.s. att det inte längre finns något silver att leverera till innehavarna av certifikat? Papperspriset på silver blir allt mer irrelevant eftersom det inte är uppbackat med fysiskt silver till fullo. Efterfrågan på fysiskt silver är däremot stark och priset på fysiskt silver är numer helt fristående från det sk. världsmarknadspriset.

Industriell användning av silver sedan 1950-talet har bidragit till attmängden cirkulerande brutet silver är lägre än mängden brutit guld. Detta trots att priset på guld är 75 ggr så högt som på silver. Estimat gör gällande att det finns 200-300 miljoner troy oz silver i cirkulation. Varje silverkontrakt på råvarubörsen NYMEX är ett löfte om att leverera silver. Varje kontrakt omfattar 5 000 troy oz. Ofta finns det 200 000 kontrakt för silver på NYMEX. 200 000 kontrakt*5000 troy oz = 1 000 miljoner troy oz silver.

200-300 miljoner troy oz fysiskt silver i cirkulation och 1 000 miljoner troy oz papperssilver med löften om leverans. Hur går detta ihop? Svaret är att det inte alls går ihop. I takt med att allt fler begär leverans från råvarubörserna ökar risken att råvarubörserna inte längre kan leverera något silver eftersom mängden papperssilver är högre än lagret av fysiskt silver. Effekten blir sannolikt att priset på fysiskt silver rusar i höjden.

Köp inte certifikat med löften om leverans. Köp fysiskt silver.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 577,39 kr -0.32%
Silver 6,61 kr -0.69%
Platina 309,68 kr 1.30%
Palladium 731,94 kr 0.44%
Uppdaterat: 2022-08-11 11:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten