Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 36 Gästartikel om koppar som metall och investering

Av: Jonas Grenfeldt

Dagens artikel har skrivits av Jonas Grenfeldt från Koppargruvan. Hos Koppargruvan kan du läsa mer om koppar som metall och investering. 

Guld & Silverskolan handlar ju som namnet antyder främst om hur och varför man ska investera i guld och silver. Men finns det andra metaller som kan vara värda att äga och investera i? Basmetaller?

Koppar är en vardagsmetall, en basmetall. Den används överallt i vårt samhälle: i våra mynt, i våra rör, på våra tak, i våra mobiltelefoner och i våra ledningar. En snabb kontroll i det periodiska systemet visar att koppar ingår i samma grupp som silver och guld, vilket innebär att den delar många egenskaper med dessa två ädelmetaller. Just denna grupp kallas även myntmetaller då de använts för mynttillverkning i många tusen år. Faktum är att koppar har dominerat som valutametall sedan antiken tack vare dess egenskaper och relativt vanliga förekomst.

Att koppar har många användningsområden står alltså klart, och metallens värdefulla egenskaper går heller inte att ta miste på. Men hur står sig koppar som investeringsobjekt?

Då koppar är en industrimetall har kopparpriset traditionellt följt konjunktursvängningarna: i högkonjunkturer är efterfrågan hög vilket pressar upp priset; i lågkonjunkturer sjunker efterfrågan och därmed också priset på koppar. Detta till skillnad från guld och silver, som ofta har ett prismönster oberoende av konjunkturen. Att investera i koppar är alltså ett av många sätt att hedga i sin portfölj.

Det finns många olika möjligheter för den som vill investera i koppar, men om man vill köpa den fysiska råvaran finns det några saker att tänka på.

Först och främst måste man skilja på spotpriset och investeringspriset när man köper fysisk koppar. När det gäller silver och guld är skillnaderna mellan dessa priser ganska små, för koppar är de betydligt större. Det hela har med kontraktstorleken att göra: på råvarubörsen handlas silver i kontrakt om 5000 troy ounce eller 155,5 kg; guld handlas i kontrakt om 100 troy ounce eller 3,11 kg; koppar handlas i kontrakt om hela 25000 pounds eller drygt 11,3 ton. För att kunna köpa koppar till spotpris måste man alltså köpa över 11000 kilo, vilket inte är lätt att varken transportera eller förvara. Vid mindre volymer får man därför, precis som för allt annat, betala mer per kilo.

En annan sak att tänka på är att prägling och gjutning spelar större roll för värdet av en koppartacka än för guld- och silvertackor. När det gäller fysisk koppar i form av mynt och tackor betalar man nämligen främst för tillverkningen, inte för det inneboende metallvärdet i sig. Detta beror på att koppar inte är en ädelmetall. Det betyder att den gärna vill oxidera vid smältning, något som gör att det krävs stor erfarenhet och kunskap tillsammans med avancerad teknik för att skapa en kopparprodukt med .999 renhet.

Varför ska man investera i koppar?
Anledningarna till varför man ska investera i koppar är många, och oftast högst personliga. Det finns förmodligen lika många anledningar som det finns personer som investerar i den rödblanka metallen.

Jag gör det av flera skäl. För det första tycker jag att koppar är en vacker metall som står sig fint i vilken samling som helst. För det andra är koppar ett förhållandevis billigt alternativ att utöka sin metallportfölj med. Jag säger absolut inte att man ska sälja allt sitt guld och köpa koppar, men ungefär 10% kan jag tycka är en lagom andel. Det tredje och sista skälet är att koppar i alla tider använts som betalningsmedel, och den dagen vår fiatvaluta mister sitt värde kommer koppar att behövas som mindre valör bredvid guld och silver. Precis som det alltid har varit.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 818,98 kr 0.29%
Silver 9,66 kr 0.59%
Platina 320,72 kr -0.43%
Palladium 342,89 kr -0.62%
Uppdaterat: 2024-04-26 10:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten