Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 31 CFTC:s utredning om terminsmarknaden i silver

Av: Torgny Persson

CFTC:s utredning om terminsmarknaden i silver och avslöjandet av råvaruhandlaren Andrew Maguire om prismanipulation på silvermarknaden
I tidigare del 13: "Varför är terminshandeln på råvarubörserna en bluff", har vi berört att det är matematiskt omöjligt att alla silverterminer, silvercertifikat, silverderivat och andra typer av papperssilver har uppbackning av fysiskt silver. Nu har detta bedrägeri fått medial uppmärksamhet i och med CFTC:s (råvarubörsernas kontrollorgan) publika utfrågning den 25:e Mars om terminsmarknaden i allmänhet och silver i synnerhet. Utfrågningen hittas i sin helhet här. En sammanfattning av silvergurun Jason Hommel som närvarade vid utfrågningen hittas här.

Det mest uppseendeväckande från utfrågningen var GATA:s (Gold Anti-trust Action Committee) Bill Murphy's redogörelse för råvaruhandlaren Andrew Maguires iakttagelser om prismanipulation på råvarubörserna.

Grundproblemet är att ett fåtal storbanker (läs: JPMorgan Chase, Goldman Sachs och HSBC) har blankningspositioner på terminsmarknaden som överstiger vad som är fysiskt möjligt. Det finns således mer silver på pappret än vad det finns i valven och bankerna skulle inte kunna leverera fysiskt silver om köparna skulle begära fysisk leverans istället för kontantavstämning.

Manipulation genom blankning med hjälp av ouppbackade pappersterminer 
Den Londonbaserade råvaruhandlaren Andrew Maguire kontaktade GATA efter att försökt uppmärksamma CFTC på prismanipulation i terminsmarknaden för silver. Maguire mailade CFTC i förväg om planerade marknadsmanipulationer som kommit till hans kännedom tack vare kontakten med storbankernas råvaruhandlare. Maguire följde sedan upp med att fortsätta maila CFTC under tiden manipulationen var i full gång. Maguire har genom GATA offentliggjort korrespondansen med CFTC där han beskriver hur prismanipulationen på terminsmarknaden tar sig uttryck. 

Sammanfattningsvis är det JPMorgan Chase som ligger kort på silvermarknaden genom "naken blankning" av ouppbackat silver. Genom att addera eller likvidera denna blankningsposition med stora block av terminer påverkar JPMorgan priset och kan på så vis göra vinster. Något fysiskt silver byter aldrig ägare utan det hela är ett pappersspel som bara fungerar så länge de med motsatta långa positioner inte begär leverans av silvret utan nöjer sig med kontantavstämning.

Den första intervjuven gjord med Andrew Maguire efter avslöjandet finns här
och rekommenderas starkt. Maguire berättar att prismanipulationen förstärktes efter det att JPMorgan tog över kollapsade Bear Sterns korta blankningsposition som adderade till JPMorgans redan stora egna korta position. Magurie hävdar att den stora nedgången i priset på silverterminer hösten 2008 organiserades av JPMorgan för att kunna likvidera delar av sin position. Att denna nedgång i papperspriset var effekten av manipulation på pappersmarknaden var tydlig genom att prispremierna på fysiskt silver jämfört med spot-priset var skyhöga under perioden. 

Orimlig likvidering
Under hösten 2008 när spot-priset för silver understeg 9 dollar samtidigt som premierna på fysiskt silver var rekordhöga likviderade JPMorgan Chase, enligt en ny rapport från USA:s finansdepartement, silver för 9,5 miljarder dollar på OTC (over the counter) marknaden. Detta motsvarar 960 miljoner ounce silver eller 192000 silverkontrakt på råvarubörsen Comex där varje kontrakt motsvarar 5000 ounce. 960 miljoner ounce är dubbelt så mycket silver som det fanns utestående silver på Comex under samma tidsperiod och mer än hela världens årsproduktion.

100 gånger mer papper än guld & silver
I denna delen
av CFTC utfrågning bekräftar Jeffrey Christian, VD för CPM Group och f.d. anställd på Goldman Sachs, att det på LBMA (London Bullion Market Association) handlas papperterminer i en omfattning över 100 gånger vad som finns uppbackning i fysiskt silver. I ett misslyckat försök att försvara terminsmarknaden hävdar Christian vidare att detta inte är något problem eftersom positionerna alltid kan kontantavstämmas. 

Att positionerna måste stämmas av kontant eftersom inget silver kan levereras är just själva definitionen på en default med leveransoförmåga. Om råvarubörserna inte längre kan leverera fysiskt silver kommer det leda till att folk gör allt i sin makt för att säkerställa den fysiska existensen av sitt papperssilver med en explosion i priset som resultat. En kommentator jämförde uttalandet från Christian med en analogi från Titanic. Ponera att en person köper en plats i en livbåt när skeppet är på väg att sjunka. Det upptäcks dock att det inte finns tillräckligt med platser i livbåten men säljaren hävdar att det inte är något problem eftersom affären istället kontantavstämms...

Mainstream Media
Efter det att Andrew Maguires avslöjande spridits på Internet under de senaste veckorna har det blivit allt svårare för mainstream media att nonchalera detta pyramidspel som skulle få Bernard Madoffs pyramidspelsliknande bedrägeri på 500 miljarder kronor att blekna i jämförelse. När det stod klart hur avslöjande Andrew Maguires iakttagelser skulle vara för storbankerna avbokades planerade intervjuver med GATA:s Bill Murphy av de stora finansmedierna.

I ett märkligt sammanträffande blev Andrew Maguire och hans fru påkörd av en bil i en smitningsolycka bara två dagar efter CFTC:s uppmärksammade utfrågning.

De senaste dagarna har nyheterna om bedrägerierna och manipulationen på ädelmetallmarknaderna börjat spridas även i gammelmedia. Tidningar som New York Post och Australiens största tidning Herald Sun har publicerat artiklar i ämnet. Till och med CNBC har en artikel på sin sajt. 

För oss som följt silvermarknaden är den systematiska prismanipulationen av terminsmarknaderna med hjälp av nakna korta positioner ingen nyhet. Det har länge varit känt att den enormt omfattande pappershandeln med silver ingalunda skulle kunna motsvaras av fysiskt silver då den fysiska silvermarknaden är väldigt liten jämfört med de flesta andra marknader. Det är dock glädjande att detta bedrägeri kommer ut i dagens ljus och sprids i bredare kretsar. Manipulationen och bedrägerierna på ädelmetallmarknaden är sannolikt de största i historien som bara överträffas av det globala pyramidspelet med papperspengar skapade ur tomma intet.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 816,08 kr 0.14%
Silver 10,42 kr -1.82%
Platina 340,07 kr -0.11%
Palladium 327,75 kr -2.32%
Uppdaterat: 2024-07-12 23:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten