Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 25 Inflationsjusterade diagram över Guld & Silver & OMX börsindex 00-talet

Av: Torgny Persson

I del 24 av Guld & Silverskolan förra veckan visade vi diagram över prisutvecklingen på guld, silver och OMX börsindex från år 2000 och framåt.

I dagens avsnitt följer vi upp förra veckans diagram genom att jämföra hur guld, silver och OMX börsindex utvecklats justerat för inflation. Inflation definieras som ökning av penningmängden, M3. Vi jämför också mot Konsumentprisindex (KPI) som har för avsikt att mäta den allmänna prisuppgången. Stigande priser i konsumentprisindex är en effekt av ökande penningmängd. P.g.a. substitution och kvalitetsjusteringar är konsumentprisindex grovt missvisande och underrapporterar prisuppgångarna. Det kan ändock vara av intresse då det är ett vanligt förekommande mått i gammelmedia. 

Från diagrammen nedan kan vi konstatera att guld och silver har klarat sig bra jämfört med både inflation och konsumentprisindex. Guld har stigit med 68,5% och silver har stigit med 40,3% under 00-talet justerat för inflation. Justerat för konsumentprisindex har guld stigit med 173,4% och silver har stigit med 127,7%. OMX börsindex för däremot en tynande tillvaro och har presterat -58,6% justerat för inflation och -32,8% justerat för konsumentprisindex.  

Från diagrammen framgår med tydlighet att guld och silver under 00-talet fungerat väl som värdebevarande tillgång. Mellan 2000-2005 följde guld och silver inflationen, m3, inom ett spann av +/- 25%. Från 2005 och framåt har guld och silver, justerat för inflation, stigit. Sammanfattningsvis har guld och silver således, trots exponentiellt stigande inflation, fungerat väl i sin roll som värdebevarare. 
 

Att aktier är det bästa sparandet på lång sikt, som exempelvis Aktiesparararna påstår, stämmer alltså inte för 00-talet. Aktiespararna verkar ha glömt guld och silver som tillgångsslag och jämför istället papperstillgångar. Aktiespararna menar vidare att lång sikt innebär minst 3-5 år. I diagrammen ovan är vi generösa mot Aktiespararnas påstående genom att jämföra aktier mot guld och silver under 10 år. OMX index har under dessa 10 år tappat 58,6% av sitt värde inflationsjusterat. För att komma ikapp prisutvecklingen på guld under 00-talet måste OMX index gå upp mer än 300% samtidigt som priset på guld står stilla.

Kanske är det orättvist mot Aktiespararna att jämföra pappersinvesteringar mot guld och silver på så kort sikt som 10 år. Låt oss istället jämföra tillgångsslagen med ett tidsperspektiv på 4000 år. Guld och silver har under dessa tusentals år fungerat som den överlägset bästa värdebevarande tillgången medan papper, pappersinvesteringar och pappersvalutor alltid fallerat. Ingen ouppbackad pappersvaluta har överlevt mer än några decennier och vi är nu inne på den längsta fasen någonsin utan uppbackad valuta...

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 688,97 kr 1.07%
Silver 7,67 kr 1.41%
Platina 294,85 kr 0.42%
Palladium 318,13 kr 0.86%
Uppdaterat: 2024-03-01 17:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten