Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 19 Den barbariska metallen

Av: Torgny Persson

I del 8 av Guld & Silverskolan med artikelnamn "Guld & Silver = Pengar" analyserade vi de funktioner som gör guld och silver lämpligt som betalningsmedel. Vi jämförde också guld & silver mot pappersvaluta.

I dagens del av Guld & Silverskolan kikar vi på guldets historik som den barbariska metallen. Vi resonerar om varför det är nödvändigt, trots guldets barbariska historik, att återinföra guld som betalningsmedel för att förhindra ytterligare konjunktursvängningar, felallokeringar i produktion och överbelåning. 

Guldets historik
Att Guld & Silver har ett inneboende värde p.g.a. dess metalliska egenskaper känner vi till sedan tidigare. Men då guld och silver används som valuta eller investering används ej detta värde då ädelmetallerna göms i hemmet, i valv eller rent av på allmän plats med hjälp av skattkarta. Om guld & silver har ett metalliskt värde, är det då inte lämpligt att de används uteslutande industriellt istället för monetärt? 

För att besvara denna fråga tittar vi först på guldets historik. Varför kallas guld för den barbariska metallen? Det råder ingen tvekan om att människor under tusentals år har lidit och dött för guldet. Regeringar har störtats, människor har rånats och energi har lagts på att utvinna denna metall som därav fått sitt namn som den barbariska metallen.

Den teknologiska utvecklingen till trots är människan fortfarande barbarisk. Barbarerna har dock ändrat sin teknik. Istället för att störta regeringar och råna människor fysiskt har dagens bank- och centralbankselit sofistikerat sina metoder med ökad effektivitet. Detta genom penningpressens uppfinning och idag framförallt genom elektronisk kredit. När pengar kan skapas i oändlighet ur tomma intet finns inte längre något behov av att störta regeringar och råna människor. Istället kan regeringar, företag och människor styras genom skuldsättning. Den som är skuldsatt blir långivarens slav och långivaren kan på så vis diktera den skuldsattes handlingar. 

Guld som valuta
Guld må vara den barbariska metallen. Men utan guld påminns vi dagligen om människors giriga, maktfullkomliga och inhumana behandling av varandra. Vi behöver ett ekonomiskt vapen som håller regeringar, banker, företag och människor i kragen. Vi behöver en påminnelse om att vi inte kan leva över våra resurser och skapa pengar ur tomma intet för att fylla hålen. Vi behöver ett valutasystem som tvingar alla att hålla sitt löfte om betalning vid handel.
 
In Gold we trust, in words we mistrust
Tills dagen kommer då människan utvecklats tillräckligt för att ta ansvar för sina handlingar behöver vi guld. Vi bör vara tacksamma att vi har guld eftersom guld alltid fungerat som betalningsmedel. Med guld som valuta kan ingen tillskansa sig tillgångar genom att "betala" med nytryckta pengar. Med guld kan ingen utöva makt mot någon annan genom sedelpressens förtryck. 

Oavsett vad vi, politiker eller maktelit önskar kommer guld finnas kvar som en påminnelse om vårt sätt att leva. Ju mer vi lever över våra resurser genom att skapa pengar ur tomma intet, desto mer kommer guldet att påminna oss om det. Guld är vår chans att återskapa ett hållbart monetärt system utan lågkonjunkturer, utan felallokeringar i produktion och utan överförbrukning av våra resurser.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 692,21 kr 1.55%
Silver 7,69 kr 1.71%
Platina 294,24 kr 0.21%
Palladium 317,53 kr 0.66%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten