Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Marknadskommentar: Är priset på guld och silver relevant?

Av: Mikael From

I kronor räknat har guldpriset sedan årsskiftet gått upp med ca 1 %. Silverpriset har under samma period gått ned med ca 3 %.

Efterfrågan på fysiskt guld och silver är till stor del beroende av politisk och finansiell stabilitet i vår omvärld. Ju mer osäkerhet det råder i omvärlden, desto högre efterfrågan på fysiskt guld och silver. Anledningen till detta är att guld och silver är värdebevarande tillgångar i dess rätta bemärkelse och saknar, till skillnad från andra valutor, motpartsrisk.

Prissättningen för guld och silver är däremot inte kopplad till efterfrågan för de fysiska ädelmetallerna utan sker på de så kallade pappersmarknaderna för guld och silver. Med pappersmarknader syftar vi primärt på terminsmarknaden Comex i USA och den oallokerade spot-marknaden i London där ofantliga volymer pappersguld handlas varje dag. På London Gold Market handlas ungefär dubbelt så mycket guld på bara en handelsdag som bryts i hela världen på ett helt år. Pappershandeln är inte på långa vägar uppbackad av fysiskt guld

Den främsta anledningen till att vara försiktig med pappersguld är att det finns otroligt mycket mer pappersfordringar än vad det existerar fysiskt guld. Det finns alltså ett artificiellt stort utbud av guld och det är handeln av dessa papperscertifikat som bestämmer priset även för fysiskt guld. Skulle en bråkdel av dessa pappersägare begära leverans av den metall de tror sig äga skulle systemet kollapsa med resultat att priset på fysiskt guld och silver skulle skjuta i höjden. Detta system är alltså fullt jämförligt med banksystemets fraktionella reserver där det enbart krävs att en liten del av bankens kunder tar ut sina pengar i en s.k. bankrusning (eng.: bank run) för att banken skall kollapsa. 

Med tanke på att priset på ädelmetall sätts på pappersmarknaderna är det därför vanskligt att dra alltför stora slutsatser kring omvärldens stabilitet baserat på dessa priser. Paradoxalt nog kan en prisnedgång på ädelmetall vara resultatet av en ökad av efterfrågan på fysiska ädelmetaller, samtidigt som efterfrågan på pappersmetall minskar.

Globala Hot

Det mest påtagliga omvärldshotet just nu får anses vara det spända läget mellan USA och Nordkorea som i värsta fall kan resultera i ett kärnvapenkrig. Konflikten som sådan är inte ny men tycks nu ha nått sin kulmen. USA måste å ena sidan hålla sin linje att inte tillåta nya länder anskaffa kärnvapen för att undvika att fiender som till exempel Iran anskaffar kärnvapen. Å andra sidan måste de ta hänsyn till risken för att hamna i ett nytt krig med en humanitär katastrof som följd.

Nyhetsbilden i Europa har på sistone präglats av kampen för självständighet i Katalonien där folkomröstningen om ett självständigt Katalonien gav ja-sidan en stor seger. Det styrande skiktet i Madrid finner dock såväl omröstningen som ett eventuellt utrop om självständighet som olagligt. Detta fick katalanerna erfara när Madrid skickade kravallpoliser till Katalonien för att med våld hindra folkomröstningen vilket resulterade i att över 800 katalaner skadades i vad som tycktes vara ren misshandel från polisens sida. Oklarhet råder om Katalonien har utropat självständighet eller inte och Madrid har nu krävt att Kataloniens ledare ska förtydliga detta inom ett par dagar. Klart är dock att Madrid inte kommer att tillåta katalansk självständighet och ingen vet vad som kommer att hända härnäst. 

Den Svenska Bolånebubblan

Men vi har som bekant våra problem här i Sverige också. Slutet på en period med massiv lånefest där bostäder årligen ökat med tiotals procent i pris verkar nu skönjas. Det har inte saknats röster som försökt att belysa den ohållbara utvecklingen och nu tycks även massmedia slutligen ha uppmärksammat detta.

Enkelt uttryckt styrs priset på en bostad av vad denna kostar att äga. Bostadspriserna har gått upp för att priset på pengar varit lågt i och med Riksbankens minusränta. Om priset på pengar, d.v.s. bolåneräntan, stiger ökar bostadskostnaden. Bolåneräntan är dock inte enbart beroende av nivån på Riksbankens ränta. I takt med att risken ökar och lånemättnad infaller minskar investeringsaptiten i svenska bostadsobligationer vilket också riskerar innebära att bolåneräntan stiger. Den svenska bostadsmarknaden, med Stockholm i täten, anses vara en av de mest sårbara i världen.

Vi har sagt det förut och det tål att upprepas. Med minusränta och kvantitativa lättnader (eng.: QE) har Riksbanken uttömt alla de verktyg som står till buds för att parera ekonomiska kriser. När nästa ekonomiska kris infaller kan inte Riksbanken längre sänka räntan för att skapa en artificiell efterfrågan på bostäder. Den finansiella podcasten ”Kapitalet” hade för några veckor sedan ett intressant avsnitt om hur en bostadsbubbla spricker som vi kan rekommendera för den som vill förkovra sig vidare i ämnet.

Den bästa åtgärden för att försäkra dig mot de värsta skadeverkningarna i den kommande finansiella krisen är att spara i fysisk ädelmetall. Genom att spara i fysisk ädelmetall stärker du din finansiella krisberedskap och för varje gram guld du anskaffar står du dig starkare.

Guld och silver är de enda tillgångarna som under tusentals år överlevt alla kriser. Dessa ädla metaller är inte beroende av utgången av val eller soliditeten för banker. Guld och silver är din värdebeständiga garant för en trygg tillvaro!

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 788,88 kr 0.00%
Silver 10,00 kr 0.00%
Platina 325,37 kr 0.00%
Palladium 303,16 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-06-15 10:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten