Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Konjunkturberoende platina

Av: Lars Wilderäng

Till skillnad mot de anticykliska hedgarna som guld och till viss del även silver utgör, så ligger majoriteten av efterfrågan på platina ifrån industriellt håll. Priset på den ädla platinan styrs i mycket av global efterfrågan hos industrin, men de höga prisnivåerna gör ändå att platina är väl lämpat för privata fysiska investeringar. Dock får man som en ren råvara betala moms för platinatackor.

Medan guld- och silverpriset är ner sedan årsskiftet, drivet av uppfattat lugn och stabilitet i den amerikanska ekonomin, oavsett om detta är rätt eller fel, så har platinapriset tagit fart. Priset ligger nu upp ca 13% från årsskiftet. Platina verkar ha lämnat den nivå på 1400 USD per troy ounce som utgjorde en form av stöd bakom sig. Det innebär också att efter den svaga perioden 2011 - 2012 så kostar återigen platina nu mer än guld

.

Samtidigt finns det uppsida till högre toppar man så så sent som under 2011.

Men är det verkligen konjunkturen som driver upp platinapriset? Borde inte i så fall även silverpriset stiga samtidigt, då en stor del av silverefterfrågan är konjunkturdriven?

I själva verket så beror det stigande priset på platina den senaste tiden på fortsatta produktionsproblem hos det stora produktionslandet Sydafrika (Zero Hedge). I själva verket bekräftar stigande platinapriser på sydafrikanska oroligheter att världskonjunkturen inte alls är så välmående som många hävdar. Hade konjunkturen varit välmående hade silverpriset stigit och vi hade sett platinapriser på 2011 års nivå utan tillhörande oroligheter.

Däremot kan man tydligt se ovan hur centralbanksstimulanserna skickade upp det kraschade platinapriset efter den akuta finanskrisen hösten 2008. I mycket gäller samma mekanismer för platinapriset som för guld, med skillnaden att bristande industriell efterfrågan gör att priset kräver produktionsstörningar för att stiga från den rätt stabila nivån på 1400 USD.

Den som är intresserad av att investera i silver kan definitivt se platina som ett komplement eller alternativ. Man får konjunkturkopplingen, man får betala moms, men lagringsutrymmet är betydligt mindre än för silver. Platina saknar dock än så länge det stora investeringsintresset som silver har, men om man ser en rusning från privata fysiska investerare in i platina i framtiden bör vi kunna se betydligt högre priser relativt fort.

Ser man till riskspridning kan en fysisk ädelmetallportfölj innehålla en kombination av silver, guld, platina och även palladium. Är funktionen i främsta hand en säkring, hedge, mot ekonomiskt sammanbrott eller politisk oro så ska tyngdpunkten fortfarande ligga i guld och silver.

Vad som händer med konjunkturberoende platina vid ekonomiskt sammanbrott eller politisk oro såg vi hösten 2008.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 598,94 kr -0.38%
Silver 6,51 kr -2.06%
Platina 294,53 kr -0.14%
Palladium 652,58 kr 1.47%
Uppdaterat: 2022-07-05 18:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten