Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Marknadssammanfattning 2012

Av: Lars Wilderäng

Det har varit ett turbulent år på finansmarknaderna, med många svängar upp och ner.

Guldpriset inledde året på 347:20 SEK per gram finguld. Även om priset pendlat under året, så har det mestadels legat på plus. Som högst var guldpriset nästan upp på 382:- SEK per gram, medan det som lägst tillfälligt var nere nära 344:- SEK per gram. Sammantaget visade dock guldet på sin stabilitet som valuta och slutade 2012 på 350:64 SEK per gram, eller 0.99% upp.

Med tanke på att fysiskt guld är en tillgång utan motpartsrisk, en tillgång du själv håller i handen och alltså helt och fullt kontrollerar ägandet av, så är en värdeökning på nästan en procent stabilt. Det är även en real värdeökning, baserat på att KPI-inflationen november 2011 - november 2012 i själva verket var en KPI-deflation där den allmänna prisbilden föll 0.1%.

För silvret var utvecklingen snarlik guldets, även om rörelserna faktiskt kändes stabilare och tydligare i silvret.

Året inleddes med ett pris på 6:18 SEK per gram silver, för att sedan stänga 2012 på 6:34 SEK. En ökning med 2.5% och som väntat en kraftigare rörelse än för guld. Även här ser man alltså en real ökning av värdet på fysiskt silver utan motpartsrisk.

Som högst noterades silvret på 7:77 SEK per gram och som lägst 5:94 SEK per gram. Liksom för guldet dominerade priset uppåt jämfört med 2011.

Kvoten guld/silver stängde året i princip oförändrat runt en faktor på 54x. Här har variationen under året varit relativt låg och undantaget sommaren i princip hållit sig i intervallet 50 - 55. Ingen dramatisk utveckling där heller utan kvoten guld/silver förblir relativt stabil.

Även om prisutvecklingen för guldet bara var 0.99% under året så kan man lägga ytterligare ett år på raken där guldpriset stärkts. Medräknat 2005 har guldpriset stängt året på plus räknat i svenska kronor, vilket innebär att guldpriset nu stigit åtta år på raken.

Även om aktiemarknaderna utvecklades positivt under året, så kan man tvärt om inte hävda att börsen stigit varje år sedan 2005. För Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var utvecklingen negativ 2007, 2008 och 2011. Även om OMXS30 steg under 2012, så är börsen fortfarande inte tillbaka på de nivåer som gällde i början av 2011 och på två års sikt ligger man alltså fortfarande back i börsindex, dock oräknat utdelningar.

Samtidigt har aktier fler risker än fysiska innehav i ädelmetaller. Dit räknas bolagsrisken och att motparter i ledning och styrelse sköter sitt jobb som önskat.

I skrivande stund är OMXS30 upp 2.06% på årets första handelsdag. Samtidigt stiger guldet 0.29% i svenska kronor och silvret klår börsen med en uppgång på 2.12% för oss svenskar. Året börjar positivt för alla marknader på beskedet om att man inte tänker ta något ansvar för statsbudgeten i USA, utan festar vidare utan några som helst tankar på att få den statliga ekonomin i balans. Kort sagt har inget ändrats och fysiskt guld och silver förblir lämpliga placeringar i varje portfölj.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 598,52 kr -0.45%
Silver 6,50 kr -2.14%
Platina 292,79 kr -0.73%
Palladium 651,84 kr 1.36%
Uppdaterat: 2022-07-05 17:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten