Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Guld och silver - en fråga om frihet

Av: Lars Wilderäng

I dagens samhälle beskärs våra friheter allt mer. Både våra medborgerliga friheter och även våra ekonomiska friheter, som i många fall rent av kan vara de samma.

Alla transaktioner man gör i banksystemen lagras och kan övervakas, även om tillstånd för detta saknas. Våra tillgångar och kontobalanser på såväl bankkonton som fondkonton rapporteras automatiskt till Skatteverket, liksom en lång rad transaktioner. Oavsett vad regelverken säger så kan anställda på banker och myndigheter få tillgång till detaljerad information om ditt liv.

I stort sett alla investeringar som vanligt folk gör kommer på något sätt att rapporteras till myndigheter eller lagras digitalt i databaser hos bankerna. Men det finns ett tydligt undantag och det är ädelmetallerna. Visserligen finns det skyldighet för ädelmetallhandlarna att rapportera in transaktioner om de övergår vissa belopp, men det går att köpa mindre positioner. Naturligtvis ska man vid realisering - försäljning - av ädelmetaller ta upp detta i deklarationen, men poängen är att myndigheterna inte kommer ha insyn i hur stora eller små tillgångar du har.

Det handlar inte om att ha något att dölja, utan om att myndigheter och banker inte ska ha möjlighet att särskåda varenda detalj i din ekonomi.

Det handlar också om att ingen annan än du själv ska ha möjlighet att profitera på dina passiva innehav. Har man fonder tas det ut förvaltningsavgifter och redan efter några år kommer dessa avgifter att överstiga den spread som fysiska ädelmetaller handlas med. Även om man har sina tillgångar på ett bankkonto, alltså utan förvaltningsavgifter, så tar banken i praktiken betalt av dig genom att ge dig en låg ränta och själv låna ut dina tillgångar till en högre ränta. Även här kommer räntespreaden att inom något år överstiga spreaden för handel i fysiska ädelmetaller. Kort sagt betalar man mindre till mellanhänderna om man sitter med ädelmetaller långsiktigt.

Ja, precis som alla andra valutor så rör sig ädelmetaller upp och ner. Men man kan åtminstone vara någorlunda säker i att staten och banksystemet inte urholkar dina tillgångar via inflation, vilket är ytterligare en form av ekonomiskt förtryck vi lever under. Det man inte kan eller vill ta ut genom synlig skatt eller synliga avgifter tar man ut genom inflationen för att reducera statens skulder.

Det är sammantaget inte konstigt att banker och staten motarbetar investeringar i ädelmetaller och inte ens vill att man ska ha kontanter i landets egen valuta. Det man inte har kontroll över kan man inte heller beskatta eller styra. 

Att de amerikanska Silver Eagles och Gold Eagles har frihetsgudinnan som motiv är kanske inte en slump, även om mycket av dagens hårdnande förtryck härstammar från just USA sedan den 11:e september. Samtidigt ska man inte enbart skylla på USA. Det är uppenbart att även europeiska politiker varit väldigt snabba på att snabbt hänga på alla möjligheter till att begränsa medborgarnas frihet, under förespegling om att det är trygghet vi får.

Så i det lilla kan vi välja att inte bara knyta näven i fickan, utan rösta med plånboken. Och köpa ädelmetaller.

Glansen från silver och guld är i all sin enkelhet en glans av frihet.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 598,57 kr -0.45%
Silver 6,50 kr -2.13%
Platina 293,86 kr -0.37%
Palladium 652,62 kr 1.48%
Uppdaterat: 2022-07-05 18:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten