Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

G&S: Del 10 Vilken storlek på mynt/tackor är lämplig att investera i?

Av: Torgny Persson

Svaret beror på varför du investerar i ädelmetall och vilket scenario du ser som mest troligt för ekonomin på några års sikt. Om du kan identifiera dig med ett flertal scenarion nedan kan en blandning av rekommendationerna vara lämplig.

Scenario 1: Jag köper ädelmetall för att dagens valutasystem med fiat-valuta (papperspengar och elektronisk kredit) kommer destrueras genom hyperinflation och ädelmetall kommer återvända som betalningsmedel precis som det gjorts under tusentals år.
Svar: Vid ett sådant scenario är det lämpligt att köpa en större kvantitet med mindre mynt eller tackor. Fördelen med detta är att det går att avyttra några mynt i taget i samband med konsumtion eller byteshandel. Mynt och tackor på 1 oz med 99,9% rent silver har visserligen en något högre premie över spot-priset än vad större tackor har men i gengäld är värdet högre i alla led d.v.s. även när mynten avyttras. 

Scenario 2: Jag köper ädelmetall för att världsekonomin kommer uppleva deflation under många år och pengar blir värda mer i deflation. Silver och guld bör därför bli mer värda eftersom silver och guld är den ädlaste formen av pengar. 

Svar: Vid ett sådant scenario kan en blandning av mindre mynt/tackor och lite större tackor vara lämplig. De mindre mynten/tackorna kan avyttras vartefter medan tackorna kan hållas som investering och avyttras när ekonomin vänder. 

Scenario 3: Jag köper ädelmetall för att råvarubörserna som exempelvis COMEX kommer krascha då det omsätts betydligt mer papperskontrakt på börserna än vad som finns uppbackning i fysiskt silver.
Svar: På pappersmarknaderna handlas framförallt silvertackor i storleken 1000 oz. Dock kommer efterfrågan öka dramatiskt på allt silver i samband med leveransproblem (default) på pappersmarknaderna. Därför är det troligt att priset på mindre kvantiteter som 1 oz mynt stiger mer initialt än priset på 1000 oz tackor.

Scenario 4: Jag köper ädelmetall som ren investering istället för pappersinvesteringar då jag tror priset kommer gå upp räknat i papperspengar. Däremot tror jag att systemet med fiat-valuta kommer bestå.
Svar: Vid ett sådant scenario kan större tackor som 100 oz eller 1000 oz silvertackor lämpa sig då dessa har lägst pris per oz/gram och du får "mest silver för pengarna". 

Spelar det någon roll om jag köper tackor eller mynt?
Svar: Innehållet i tackor och mynt är oftast detsamma d.v.s. en renhet av minst 99,9% silver/guld. Tackor finns i storlekar från 1 oz till 1000 oz medan mynt är vanligast förekommande i 1 oz men existerar även i större storlekar.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 673,74 kr 0.25%
Silver 7,45 kr -0.08%
Platina 296,88 kr 1.90%
Palladium 317,58 kr 0.34%
Uppdaterat: 2024-02-27 17:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten