Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

SERIE: Krisen i Grekland Inifrån - Del 1 - Söndra och Härska

Av: Robin Nilsson

 

”Svenska skattebetalare ska inte behöva betala för att greker väljer att gå i pension vid 40-årsåldern. Det är oacceptabelt”

Finansminister Anders Borg, till TT i maj 2010.

 

Ja, dessutom börjar ju de flesta greker sitt arbete klockan 12 på dagen och arbetar fram till siestan klockan 14. Sedan tar de en lång vilopaus tills dagen därpå. Det lilla arbete som trots allt utförs är förstås svartjobb och räcker för flertalet människor till en lyxjakt som de glatt kan kryssa runt med i Egeiska Havet under somrarna.

Minns ni sagostunderna på kyrkans barntimmar eller i förskolan? Det verkar som att en hel del politiker och mediaprofiler tydligen inte fick nog av dessa. De tycks särskilt gilla att berätta sagor om grekiska folket – men inga hjälte- eller gudasagor precis. Och likt små barn lyssnar vi med stora öron och nog borde väl grekerna hamna i snickerboa efter allt elände de ställt till med!

Här är lite färsk statistik över Grekland som opinionsbildande personligheter i vårt svenska samhälle måste ha lagt som grund för sina uttalanden:

- Disponibel medelinkomst (efter skatt) är hela €823.45 i månaden!

- Priset på en liter bensin är i skrivande stund ringa €1.68!

- Priset på en liter mjölk är så lite som €1.21!

- Medelhyran för en trerumslägenhet (utanför centrum) är låga €622,95 i månaden!

Källa: Numbeo (baserat på oberoende icke-statlig information från 41678 användare)

Det låter väl som en ganska rimlig privatekonomisk ekvation  – eller hur?

Tänk så mycket pengar det måste bli över varje månad – att leva lyxliv för!

 

Med liknande metodik skulle nog Sokrates belysa den smutskastning som idag pågår mot Grekland. Ironins fader ogillade att pådyvla självklara sanningar utan föredrog rollen som ignorant icke-tänkare och lät istället lyssnaren stå för tankeprocessen och de intelligenta resonemangen.

Sokrates FängelseSokrates fängslades och blev anklagad för att ha ifrågasatt de av staten officiellt erkända gudarna. Dessutom anklagades han för att ha korrumperat ungdomen. Om det verkligen var gudasynderna i sig som låg bakom att han slutligen fick dricka ur giftbägaren lämnar jag därhän. Värt att notera är att Sokrates manade sina elever till ifrågasättande och fritänkande, vilket ju inte sällan ogillas av etablerade maktapparater.

Vad beträffar smutskastningen så  är den förstås ingalunda unik och sträcker sig långt bortom Greklandskrisen, både i tid och rum. Det rör sig om en uråldrig och världsomspännande metodik som går under benämningen ”söndra och härska”. Kungar, baroner, och idag mer eller mindre demokratiskt valda ledare, vet om att en delad och polariserad pöbel både är lätthanterlig och formbar.

Vill man skapa ett Europa med ökad centralmakt så ser man till att hålla folkmassorna polariserade medan man pådriver ömsesidig smutskastning  dem emellan. Därför utmålas greker som oansvariga och lättjefulla festprissar i Tyskland, medan man i Grekland inte är sen att associera dagens tyskar med nazister och andra världskrigets ockupation av Grekland. Som vanligt är det politiker och stormedia som står bakom uppkomsten av sådana stereotyper.

Ett geografiskt mer närliggande exempel som väldigt pedagogiskt belyser söndra-och-härska-tekniken är Muhammedteckningarna i  danska Jyllandsposten för något år sedan. Eller var det bara ett olyckligt sammanträffande att teckningarna hamnade där och länge fick åtnjuta oproportionerlig publicitet? Önskar man hypotetiskt sett öka spänningarna mellan kristna och muslimer är det hursomhelst bara att tacka och ta emot.

För att återknyta till grekernas arbetsmoral kan jag som delvis Matkupongerbosatt i Aten, Grekland gå i god för att greker knappast är latare än andra européer. Tvärtom jobbar de flesta väldigt hårt och tvingas i många fall dubbelarbeta på grund av de låga lönenivåerna. Arbetstiden för anställda ligger i medeltal på 40,56 timmar i veckan (Källa: OECD) och då tas inte hänsyn till eventuellt dubbelarbete. Hör och häpna, men detta är faktiskt betydligt över snittet inom EU och vi svenskar framstår relativt sett som riktiga latmaskar.

Men varför har då Grekland ådragit sig denna ogynnsamma situation? Ja, självklart spelar korruption en viktig roll i detta, men som vanligt överskuggas folkets brist på skattemoral kraftigt av både statlig och överstatlig korruption.

Vad har förresten hänt med alla oegentligheter sedan den i Grekland ökända Trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF i samarbete) tog över kontrollen av landets ekonomi? Inte mycket, kan man med gott samvete påstå. Medan pensionerna skurits ner drastiskt och minimibruttolönen för privatanställda sänkts från €751.39 till €586.08 i månaden så lever de verkligt fula fiskarna fortfarande det glada livet.

Vilka är då dessa fiskar? Är det kanske så att någon eller några faktiskt tjänar på existensen av denna Greklandskris? Ja, det lämnar jag åt er läsare att kontemplera över fram tills nästa veckas artikel. Då kommer vi bland annat följa pengarna uppströms och nosa en del ljusskygga  figurer i hasorna.

Hej så länge!

<< Tillbaka till artikelseriens huvudsida

 

Kommentarer

crax 2012-05-02 23:39

Man får inte bortse från att många av Greklands innevånare har fått lön från flera olika statliga och kommunala institutioner utan att ens ha varit på denna "arbetsplats". Man har nämligen en nära vän eller släkting som sätter upp dig på en anställningslista, utan att du själv vet var eller hur, men lön får du. Detta förekommer även i Italien, har jag hört.
När du här kommer med påståenden om 40,56 tim arbetsvecka så är det ju en klar underdrift: Många statligt och kommunalt anställda jobbar ju över 40 timmar per dag året runt, men det är väl inte så roligt att skriva om i din krönika - eller hur?

Robin Nilsson 2012-05-06 00:32

Tack för dina synpunkter! Jag har sett liknande information och kan varken bekräfta eller dementera den. Om så är fallet är det förstås anmärkningsvärt - lika anmärkningsvärt som bidragsfusket i Sverige. Frågan är vad stora statsapparater, omfördelningsåtgärder och andra planekonomiska system egentligen leder till? I fallet Grekland är grava ekonomiska problem ett faktum medan vi i Sverige är på väg mot ett kontrollsamhälle utan dess like. Hursomhelst så är syftet med artikelserien inte att skönmåla greker, även om det ibland kan verka så. Stormedias rapportering är tyvärr så snedvriden att vi förlorar fokus på långt större skurkar än grekiska folket (mer om dessa i kommande artiklar). En förändring av detta hoppas jag kunna bidra till.

crax 2012-05-12 22:00

Du nämner bidragsfusket i Sverige. Vi skulle nog behöva kontrollera hur många greker över 95 år som fortfarande uppbär pension från Sverige.
Sverige kanske är ett kontrollsamhälle utan like - men vad skall man säga om ett land som inte ens har en folkbokföring? Eller vad sägs om ett land där det betraktas som en skam att betala skatt? Hur kan ett helt land bestå av hus med armeringsjärn stickandes upp genom taken, för att man inte bygger färdigt p g a fastighetsskatt. Hur kan en befolkning gå ut i strejker och demonstrationer för att man inte längre får leva ett lyxliv på nordeuropas bekostnad? Ett mera korrupt land än Grekland kan man nog inte finna i någon annan världsdel - och DE beviljades medlemskap i EMU!!!
Nej, du Robin Nilsson, du behöver nog studera vilka två politiska familjemaffior som styrt Grekland sedan militärjuntans tid - och vid varje val bjudit över varandra med allsköna löften, som man med pengar från EU också har genomfört. (t o m en normal Grek borde ju kunna förstå att man inte kan gå från fattigt land till ett lyxland bara för att man gått med i EMU).
På grund av ovanstående så ser jag fram emot dina "förklaringar" på varför det grekiska folket är så upprört över vad som hänt.
Håkan Larsson

Robin Nilsson 2012-05-21 20:21

Hej Håkan, Jag försöker inte rentvå Grekland utan bara presentera ett annorlunda perspektiv och en motvikt till vanlig medias ensidiga framställning av krisen. Grekerna bär skulden till oansvarig konsumtion och dåliga investeringar under de åren som billiga lånekrediter flödade in från norra Europa - detta är helt klart. Alla trodde då att NU var det på väg åt rätt håll. Tyvärr tänker majoriteten av människor inte längre än så.

Det jag vill åstadkomma är att stävja den av media understödda smutskastningen mellan Europas folk och istället flytta fokus på de verkligt stora skurkarna som lurkar bakom kulisserna. Alla dessa banker och hedgefonder som tjänar multum på att indirekt försätta länder i kriser och sedan håva in reella tillgångar. Dem borde vi verkligen sätta åt!

Jag är väldigt medveten om Greklands korrupta styre. Här behöver man inte vara Einstein för att förstå att politikerna inte har folkets bästa som högsta prioritet. Därför är politikerföraktet utbrett i Grekland. I andra länder som t ex Sverige litar man i mycket större utsträckning på de styrande. Frågan är bara vad tex Reinfeldt, Bildt och Sahlin hittar på under Bilderbergmötena som går av stapeln årligen med total media-blackout? Kan vi verkligen lita på dem?

Jag vill inte att någon tar mina påståenden som sanningar utan uppmuntrar till egenhändiga undersökningar av fakta. Det viktiga är att låta informationen tala sitt tydliga språk och inte påverkas av titlar som Doktor i Ekonomi på Harvard eller Expert på Utlandsfrågor hos SVT:s nyhetsredaktion.

Jag hoppas att ni som följer serien analyserar informationen med öppet sinne. Det är lätt att bli fastlåst i den förhärskande retoriken som stormedia dagligen bombarderar oss med.

crax 2012-06-08 23:50

Din sista kommentar här är ju bara dravel - blanda inte in Bilderbergergruppen i hur Grekland helt på egen hand har förvandlat en gammal Drachmer = en Euro vad gäller priser i sitt eget land. Vad som mest förvånar mig för närvarande är att svenskar har beställt resor till Grekland i sommar, precis som om ingenting håller på att hända. Gaskranarna till Grekland är på väg att stängas p g a ingen betalning. Vem kommer att leverera olja till landet på "krita"?
Gas och olja är vad som levererar elektricitet och kommunikationer inom landet (inkl. färjetrafiken till alla öar) Hur skall vi få hem alla dessa svenska idioter som gråter ut i kvällstidningarna för att det är strejk på flygplatser och i färjeterminaler?
Personligen så tycker jag att de borde få simma hem via Gibraltarsundet.
Håkan Larsson

Thomas Magnusson 2012-07-26 14:40

Håkan, du läser vad du vill märker jag. OECD påstår att det är 40,56 tim arbetsvecka, inte Robin. För det andra inkluderar det inte extraarbete.
Att betala skatt borde vara en skam. Det är en kostnad som åläggs alla medborgare för att lösa ut de demokratiskt folkvalda chefernas ambitioner och på senare tid bankerna. Vilket iofs är lite ironiskt då pengarna hamnar i rätta händer utan mellanhänder.
Bilderberggruppen är absolut relevant i en diskussion om Grekland och Europas situation. EU skapades ur Bilderberg och dess ordförande idag, von Rompuy är en gammal medlem.
2010 medverkade bla Greklands finansminister Papaconstantinou samt Tsoukalis, president för ELIAMEP som är en organisation som stöttar staten med frågor rörande integration, inrikes- och utrikespolitik.
Du verkar hysa mycket agg mot eg alla. Vad är ditt problem eller vem representerar du eg?
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,80 kr 1.49%
Silver 7,68 kr 1.48%
Platina 294,39 kr 0.26%
Palladium 319,04 kr 1.14%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten