Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Guldet har fallit. Köper eller säljer ni för tillfället?
Guldet har fallit. Köper eller säljer ni för tillfället?
2013-02-12 21:35 # 1
Scarecrow
Guldet har som bekant fallit under senare tid. Ser ni det som ett tillfälle att köpa allt ni kan just nu, eller tror ni på fortsatt prisfall? Kanske sitter ni helt enkelt still i båten?
2013-02-12 21:59 # 2
Flavian
Det här är ett köptillfälle. Guldet kommer att fortsäta upåt så länge det finns inflation. Samtidigt kan centralbankers agerande få vissa kortsiktiga och egendomliga effekter. Om exempelvis riksbanken bedriver inflationspolitik kan detta innebära att man anteciperar en mera deflationär penningpolitik vilket får till följd att guldpriset faller trots att inflationen egentligen talar för att det borde stiga.

Jag tror därför att om Riksbanken sänker styrräntan så kommer detta på sikt att ge mer inflation, men eftersom alla är övertygade om att en styrräntesänkning nu ger en alltför hög inflation så kommer en styrräntesänkning med stor sannolikhet följas av höjningar, varför guldpriset i så fall kommer att falla.

Vice versa skulle höjda styrräntor troligen medföra högre guldpris, trots att på lång sikt höjda styrräntor bidrar till ett lägre guldpris. De höjda styrräntorna medför ju att sänkta styrräntor inom en nära framtid blir mindre osannolika.

Tar man med Big Mac-index i beräkningen så har guldpriset rasat betydligt kraftigare än vad de officiella siffrorna signalerar. Alltså är det bara att köpa guld så mycket tygen håller. Torgny är en hygglig kille som säljer guld och accepterar betalning i fiat. Detta kan ses som ren välgörenhet.
Senast ändrad av Flavian; 2013-02-12 22:00
2013-02-12 22:37 # 3
Scarecrow
Citat:
Ursprungligen postat av Flavian
Torgny är en hygglig kille som säljer guld och accepterar betalning i fiat. Detta kan ses som ren välgörenhet.


Haha. Det var dagens bästa.
2013-02-13 00:06 # 4
Liberty Silver / Torgny Persson
Moderator
Citat:
Ursprungligen postat av Scarecrow
Citat:
Ursprungligen postat av Flavian
Torgny är en hygglig kille som säljer guld och accepterar betalning i fiat. Detta kan ses som ren välgörenhet.


Haha. Det var dagens bästa.


Haha :-) Tack:-) Har funderat på det också... Hade helst inte mottagit fiat i gengäld för att "sälja" riktiga betalningsmedel men va fasen, inte mkt till alternativ... Håller dock på fiaten så kort som möjligt. Ingen fiat-hedge här....
2013-02-13 10:54 # 5
Chefen
Av allt guld som finns i bruten form på jorden skulle USA kunna betala ca 58% av sin statsskuld om kilopriset
räknas till 340000:-.Då räknar jag med att det finns 21 m3 guld med en densitet av 19.32 g/ cm3.
Enligt US debt clock lär det finnas ca 10 gånger mer silver.

Skulle vara tacksam om jag har fel så ber jag om korrektion.
2013-02-13 10:56 # 6
MarGul
Citat:
Ursprungligen postat av Scarecrow
Guldet har som bekant fallit under senare tid. Ser ni det som ett tillfälle att köpa allt ni kan just nu, eller tror ni på fortsatt prisfall? Kanske sitter ni helt enkelt still i båten?


Just nu finns de 2 anledningar att jag äger och fortfarande köper guld och silver. Den första är som sagt att ju mer sedlar centralbankerna trycker upp ju mer inflation sker. Guld och silver och andra varor går upp i pris vid inflation så de är ett väldigt bra sätt att behålla sin köpkraft.

Den andra anledningen är också att guld och silver är ett bet mot fiat pengar. Just nu runt om i världen så finns där en mängd med osäkerheter. Europa är fortfarande i en depression med länder så som UK visar negativ ekonomisk tillväxt och alla andra problem som finns med PIIGS länderna, USA sköt upp beslutet om att höja skuldtaket till december, stora banker i världen sköts alldeles för riskfyllt. Det finns en mängd fler ekonomiska osäkerheter runt om i världen som gör att jag fortfarande köper guld och silver och även jag tackar Torgny för att han tar emot mina papperslappar för riktiga pengar. Fiat pengar och guld har kämpat mot varandra om att vara betalningsmedel förr och guld har alltid kommit segrande ur. Just nu har vi varit under Fiat valuta sen 1971 som är den längsta tiden i historien.

Centralbankerna kommer att fortsätta att trycka upp pengar och skapa inflation och guld och silver kommer följa med denna inflationen så du behåller din köpkraft. Vad som också är en stor sannolikhet, med alla ekonomiska osäkerheter runt om i världen, är att guld och fiat pengar snart kommer att utkämpa ett nytt krig. Då vill jag äga guld och silver som varit pengar i tusentals år och alltid kommit ut som vinnare istället för fiat pengar som alltid förr eller senare har förstörts totalt och just nu har vi varit på fiat standard den längsta tiden någonsin.
2013-02-13 11:09 # 7
Chefen
Bra MarGul.Det är lätt att det blir tillfällig aktiehysteri som det just nu är.Man hoppas väl att det går att snabbare
att tjäna pengar på aktieklipp,än investera i ädelmetaller,men som du påpekar; pengatryckandet och bankernas lösa
fundament kommer att falla i hop.
2013-02-13 11:18 # 8
Flavian
Guld är för tillfället klart undervärderat. Om man har ett överskott av fiat är det min uppfattning att ett sådant snarast bör förvandlas till guld förutsatt att man inte har lysande investeringsmöjligheter.

Jag ser fiat som skräp som man bör man göra sig av med så snart man kan.

Fysiskt guld är det säkraste man kan tänka sig.

Guldderivat är dock smidigare, men det finns i gengäld en motpartsrisk. Guldderivat är enligt min mening bra för den som har en mindre summa som han/hon vill säkra mot inflationens härjningar. Vad gäller små summor blir ju skillnaden mellan köp- och säljkurs för fysiskt guld ett argument mot köp av fysiskt guld. Silver är dessvärre momsbelagt, men i USA är skillnaden mellan köp- och säljkurser för silver små och I USA finns i många delstater heller ingen försäljningsskatt att ta hänsyn till.

Aktiemarknaden är svår och den som inte vet väldigt noga vad han gör kanske gör bäst i att låta bli. Samtidigt finns det enorma förtjänstmöjligheter på aktiemarknaden. Problemet är att förlustmöjligheterna också är enorma.

Sammanfattningsvis är fiat skräppengar man kan använda i brist på annat. Den kloke gör sig av med fiat snarast möjligt.

Fysiskt guld är pengarnas konung. Guldmynt är den högsta definitionen av begreppet pengar. Däremot ser jag inte guld som en investering. Guld är pengar och pengars främsta egenskap är att skydda från förluster. Pengar har man inte för att vinna något utan för att INTE förlora det man har.

Guldderivat är något av en korsning mellan banktillgodohavanden och guld. Jag tycker att man borde titta närmre på möjligheten att använda sig av guldderivat istället för fiat i det dagliga livet. Om man betalar med kort så har ju i vilket fall som helst behovet av sedlar bortfallit.
2013-02-13 14:29 # 9
Per-Arne
Nu blir det till att snitta ner sig. Klassisk gammal tradingstrategi. When in trouble - double ....

En stor del av de senaste dagarnas nedgång beror på att SEK har stärkts mot USD. Den risken måste man acceptera så länge guld noteras i USD.
2013-02-13 14:45 # 10
Flavian
Nej, kronan har stärkts därför att Riksbanken, genom att inte sänka styrräntan, har antytt att penningpolitiken kommer att skärpas snarare än tvärsom. Att guld noteras i dollar är i och för sig sant, men det är mera korrekt att hävda att guld är en handelsvara och en världsvaluta på en och samma gång.

Denna handelsvara har ett marknadsvärde och detta marknadsvärde kan exempelvis uttryckas i olka fiatvalutor.

Dollarn är ingen magisk valuta. När kronan stiger och faller i värde så avspeglas detta i guldpriset uttryckt i kronor och samma sak gäller dollarn. Någon grundläggande skillnad mellan kronor och dollar finns alltså inte.

Det är faktiskt vettigare att se guldet som den verkliga standarden och dollarn och kronan som likvärdiga storheter som var för sig stiger/faller i förhållande till valutavärldens motsvarighet till solen. Att guld vanligtvis noteras i dollar är faktiskt helt betydelselöst för guldpriset uttryckt i kronor. Det enda som guldets dollarnotering avspeglar är dollarns styrka/svaghet. Guld är det närmaste en konstant man komma.

Dessutom tror jag att den dag då guldderivat kommer att ha större likviditet än amerikanska dollar inte är särskilt avlägsen. Innan 2040 skulle jag tippa på att vi kommer att vara där.

Vad gäller förhållandet krona guld så skulle jag bli mycket förvånad om guldet inte har varit uppe och snuddat nivån 400 kronor per gram innan utgången av 2014. Kronans rörelse uppåt är alltså ingen rörelse nedåt för guldet. Guld är i det närmaste helt värdestabilt.

Kronans rörelse uppåt är "a dead cat's bounce"!
Senast ändrad av Flavian; 2013-02-13 15:04
2013-02-13 17:14 # 11
Per-Arne
Citat:
Nej, kronan har stärkts därför att Riksbanken, genom att inte sänka styrräntan, har antytt att penningpolitiken kommer att skärpas snarare än tvärsom.
Har någon hävdat något annat?

Citat:
Att guld noteras i dollar är i och för sig sant, men det är mera korrekt att hävda att guld är en handelsvara och en världsvaluta på en och samma gång.
Det finns de som anser det, ja.

Citat:
Dollarn är ingen magisk valuta. När kronan stiger och faller i värde så avspeglas detta i guldpriset uttryckt i kronor och samma sak gäller dollarn. Någon grundläggande skillnad mellan kronor och dollar finns alltså inte.
Helt korrekt, bortsett från att idag så noteras t ex guld och olja i USD. Vill man som svensk köpa guld på världsmarknaden så måste man först växla sina SEK mot USD, vilka man sedan kan köpa guld för. Är man amerikan så måste man inte växla sina USD mot SEK för att köpa guld. Det är bara att acceptera att om man som svensk äger guld så håller man i princip USD under rådande system. Skulle USD tappa sin särställning så blir det en annan sak.

Citat:
Vad gäller förhållandet krona guld så skulle jag bli mycket förvånad om guldet inte har varit uppe och snuddat nivån 400 kronor per gram innan utgången av 2014.
Underbart. Det känns tryggt. Du kan inte möjligtvis ge oss den rätta lottoraden till helgen också?

Citat:
Guld är i det närmaste helt värdestabilt.
Inte uttryckt i fiat.
Senast ändrad av Per-Arne; 2013-02-13 17:15
2013-02-13 17:27 # 12
Flavian
Det finns inget behov av att växla till sig dollar för att köpa guld. Det går utmärkt att betala med svenska kronor.

Guld är praktiskt taget en värdekonstant.

Läs Ricardo för att förstå vad jag menar.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt