Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Om Libertysilver.se < Leverans med Posten vs. Kurir
Leverans med Posten vs. Kurir
2012-11-10 12:33 # 1
Liberty Silver / Torgny Persson
Moderator
F.n. använder vi i stort sett uteslutande posten genom rek. brev och värdeförsändelser som leverantör för ädelmetall i Sverige. Posten sköter sig i allmänhet väldigt väl och levererar enligt snabbt, säkert och enligt avtal. En nackdel med värdeförsändelse via posten är dock att det inte finns någon utkörningstjänst vilket gör att mottagaren är riskexponerad utan försäkringsskydd efter det att mottagaren kvitterat försändelsen på Posten.

Vi diskuterar f.n. med en kurir angående utkörning direkt till mottagarens leveransadress för att eliminera detta moment. På så vis görs ett utkörningsförsök till leveransadressen. Om mottagaren inte är hemma lämnas en avi och mottagaren kan ringa kuriren för att bestämma när nästa utkörning skall göras (alt. själv hämta hos kuriren om önskvärt).

Hur ser ni kunder på detta? D.v.s föredrar ni att själva hämta en värdeförsändelse på Posten eller skulle ni föredra utkörning till er leveransadress med kurir? I det fall vi börjar använda kurir kommer avsändare på försändelserna vara anonym/förkortad t.ex. "LS AB " eller "Liberty S. AB" Jag mottar väldigt gärna synpunkter kring detta så att vi kan förbättra logistiken ytterligare.
2012-11-10 12:46 # 2
patrik
Jag hämtar gärna ut leveransen själv men det är nog bra om ni försöker ha företagsnamnet lite mer anonymt så att det inte lika tydligt framgår att det handlar om ädelmetaller. Den lilla risken som finns tror jag inte ligger i själva hemtransporten utan att dom som lokalt arbetar på utlämningsstället / kurir kan snacka runt att den och den brukar handla hem ädelmetaller, och om den informationen blir känd för fel personer kan det kanske resultera i ovälkommet besök.
2012-11-10 17:32 # 3
Per-Arne
Jag håller med Patrik.

Posten är pålitliga. Så länge ni skickar varorna med värdepost så hämtar jag hellre försändelsen där. Jag ser helst att avsändaren är helt anonym.
2012-11-10 17:33 # 4
Despierto
Money talks...

Mig kvittar det om paketet kommer med brevduva, kamelbud eller luftballong. Blir det billigare? Ja, tack.
2012-11-10 20:24 # 5
Hausse
Hej!

Jag föredrar också Posten framför kurir. De gånger jag fått saker hemsända med kurir har varit allt annat än smidiga. Varje gång har det slutat med att kuriren måst leverera till det företag där jag arbetar, och att jag därefter varit tvungen att sköta hemtransporten själv. Kurirerna må vara smidiga för företag, men då de inte kan leverera på exakt tidpunkt hem så blir det ointressant för mig som privatperson.

Om det däremot gick att få sakerna sända med kurir som innan leverans:

1) Ringer och bokar leveranstid till hemadressen - kvällstid måste vara möjlig samt att leveransprecisionen är inom +/- 30 minuter från bestämt klockslag, och

2) Byter telefonnummer så att man alltid kan nå varandra om problem uppstår

Så skulle jag vara intresserad av denna möjlighet. Självfallet kommer kostnaden för denna service att vara intressant också.

Hausse
2012-11-11 02:15 # 6
Tel
Jag tycker att det inte spelar någon roll vem som står som sändaren.
Det där fina röda värde tejpen avslöjar värde paket och dess tunga innehåll.
Posten är bra för min del.
Går det vilse så är det försäkrat.

Hajade till när jag skickade guld till LS och de frågade mig om det fanns pengar i paketet.
Med nöd och näppa klarade jag av att säga 'nej'.
Hade det varit pengar i paketet kunde jag däremot ha svarat 'nej, bara pappers lappar'.
2012-11-11 03:03 # 7
Nikon
Finns det regler för att skicka "pengar" med värdebrev?
2012-11-11 10:04 # 8
Tel
Citat:
Ursprungligen postat av Nikon
Finns det regler för att skicka "pengar" med värdebrev?


Ja, det får man inte.
2012-11-11 10:51 # 9
MrLibertad
Citat:
Ursprungligen postat av Tel
Citat:
Ursprungligen postat av Nikon
Finns det regler för att skicka "pengar" med värdebrev?


Ja, det får man inte.


Vad räknas som pengar då, skulle vara intressant att veta.

Räknas t ex andra länders "lagliga betalmedel" som pengar av posten?
Senast ändrad av MrLibertad; 2012-11-11 10:58
2012-11-11 13:39 # 10
Tel
Citat:
Ursprungligen postat av MrLibertad


Räknas t ex andra länders "lagliga betalmedel" som pengar av posten?


Bra fråga. Torgny kan säkert svara på detta.
Jag undrar däremot, om andra länders mynt kan säljas moms fritt pga att det är lagligt betalningsmedel bör det då betraktas som pengar och i så fall får inte skickas med posten.
Det verkar vara lite konstigt eftersom man uppenbarligen kan skicka det.
2012-11-12 11:42 # 11
kaase
Det skiljer sig lite mellan våra myndigheter och våra företag. Lagliga betalningsmedel anses det vara som du kan betala din skatt med i Sverige. Och då faller guld, silver och andra länders mynt bort. Så Posten behöver inte bekymra sig om detta, där anses guld- och silvermynt vara värdesaker, prissatta till ett visst värde.

Däremot anses andra länders legala betalningsmedel vara just legala betalningsmedel och skall därför inte exempelvis förtullas. Här har man dessutom från EUs håll gjort en listning av alla länders guldmynt som är legala betalningsmedel eller som innehåller mer än 900/1000 guld och därmed anses vara "investeringsguld", ytterligare ett uttryck att ta ställning till. Det kluriga är att man inte gjort samma bedömning för silver, vilket varit föremål för en del diskussioner i forumet tidigare, och anledningen till uppkomsten av libertysilver.ee. Personligen har jag fått alla olika former av bedömningar av Tullverket, med 0%, 6%, 12% och 25% moms, beroende på om det bedöms som "investering", "legalt betalningsmedel", "samlarmynt", "historiska föremål" eller "silver - industriändamål".

Det som sedan också varit en diskussion är huruvida man får lov att förvara guld- och silvermynt i bankfack. Generellt ansluter sig bankerna till den första definitionen, men på direkta frågor svarar de ofta tvärtom, det har främst att göra med deras riskaversion. Om de skulle råka ut för någonting vill de såklart inte stå den risken utan för den gärna vidare till dig som kund.

Detsamma gäller försäkringsbolag. De kanske gör en bedömning när du blir kund, och en helt annan om du råkar ut för någonting.

För egen del så hämtar jag hellre ut värdepost på mitt postkontor, för även om de har min adress så är det en extra tröskel för dem. En speditör som lämnar ut värdepost ser ju mitt hus. Och kommer kanske ofta för att lämna värdepost. Där ökar min risk, även om jag sedan flyttar mina tillgångar till annan plats, så kan jag en dag få påhälsning från någon som tror att jag förvarar allt i källaren.
2012-11-12 13:02 # 12
blessed
Det skulle var mycket bra om man kunde välja alternativ vid beställningstillfället och få alternativa priser. Med alternativet att hämta på Posten kan man komma oannonserad vilket jag anser är en poäng säkerhetsmässigt. Att utsidan av förpackningarna eller följesedlarna inte skall avslöja innehåller tycker jag i vilket senario som borde vara en självklarhet.
Om en kurir är oärlig eller delar informationen med oärliga skulle det kunna vara farligare att ta emot en värdeförsändelse i hemmet vid en fast tidpunkt.
Detta får förstås vägas mot Posten alternativ där man måste förflytta försändelsen till säkerhet (exempelviss bankfack, grop i marken etc etc). Avvägningen är individuell.
I båda fallen framgår mottagarens address. Detta är en risk om man tror på att det finns en risk att personal på Posten läcker information. Om det finns en möjlighet att ta emot en värdeförsändelse till Posten med avisering till mobilen och/eller epost utan address skulle det för mig utgöra det ideala alternativet.
Senast ändrad av blessed; 2012-11-12 13:04


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt