Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Finns det tillräckligt med Guld och Silver???
Finns det tillräckligt med Guld och Silver???
2011-06-09 12:12 # 1
varanen
Hej!

Finns det tillräckligt med Guld och Silver om samltiga dagens valutor skulle upphöra
och man skulle övergå till ett Guld/Silver valutasystem istället??

Tacksam för svar

Danne
2011-06-09 12:39 # 2
Despierto
Jag förstår inte frågan. Den mängden guld och silver som finns finns. Det går som bekant inte att ändra på.

Skulle vi återvända till ädelmetallbaserat penningsystem skulle ädelmetallerna uppvärderas. Idag kostar ett uns silver ungefär som en redjedel av en dagsverke för en arbetare, ett uns guld en knapp halva av månadslönen. Det skulle förändras om all världens ekonomiska aktivitet övergick till ädelmetaller.
2011-06-09 13:10 # 3
POS
Kort svar: ja.

Om vi finge metallisk myntfot (guld/silver), och vi dessutom hade en helt fri ekonomi utan klåfingriga ingrepp från statens sida, skulle priser och löner automatiskt justeras efter mängden guld/silver i omlopp. Dessutom skulle priser och löner i normala fall långsamt sjunka i takt med den ökade produktiviteten. Och normalt skulle också priserna sjunka lite mer än lönerna, så gemene man skulle bli rikare allteftersom i termer av köpkraft, även om de nominella lönerna skulle sjunka.

OK, det här är ett väldigt kort svar. Det finns mycket skrivet om dessa saker i "österrikisk" litteratur. Den bok jag själv vill rekommendera om man vill veta mer om det här är George Reismans "Capitalism: A Treatise on Economics". (Så fick jag det sagt också...)
2011-06-09 13:19 # 4
POS
PS. POS står för Per-Olof Samuelsson, ifall det inte skulle vara bekant.
2011-06-09 13:23 # 5
varanen
Hej!

Tack för svaret. Vad tror ni om framtiden, är det troligt att vi kommer att övergå till ett gul/Silver valutasystem
eller kommer det att bli flera olika system sida vid sida.
2011-06-09 13:46 # 6
POS
Jag törs inte förutspå framtiden. Förr eller senare kommer vi säkert att drabbas av hyperinflation, ifall Fed och andra centralbanker fortsätter med "quantitative easing". Exakt när detta kommer att ske kan jag inte sia om. Men i det läget kommer nog guld och silver att vara det enda som är gångbart. Själv har jag börjat handla silvermynt i liten skala och hoppas jag har tillräckligt för att klara mig den dag hyperinflationen slår till.
2011-06-09 15:50 # 7
varanen
Hej!

Men om det blir hyperinfation. Då är frågan kommer det då inte att bli en långvarig deflation efter hyperinflation och då bör man väl sälja sina metaller som kommer att falla i pris???
2011-06-09 15:50 # 8
POS
Egentligen borde ju en hyperinflation leda till att stater och centralbanker tar sitt förnuft till fånga och övergår till guld- och/eller silvermyntfot. Men jag tror inte det har skett i historien. (Folk som kan mer om ekonomisk historia än jag kanske kan uttala sig.) Men jag tror också att om tillräckligt många privatpersoner inser sammanhangen och har en del av sina besparingar i guld och/eller silver, så kan en framtida hyperinflation resultera i "spontan remonetarisering" av ädelmetallerna.
2011-06-09 16:08 # 9
POS
Citat:
Ursprungligen postat av varanen
Men om det blir hyperinfation. Då är frågan kommer det då inte att bli en långvarig deflation efter hyperinflation och då bör man väl sälja sina metaller som kommer att falla i pris???


Nej, det blir inte deflation efter en hyperinflation. Hyperinflation leder till att valutan förstörs och måste ersättas av någon annan valuta. Och i ett sådant läge är det bättre att ha kvar sina guld- och silvermynt, för de är alltid gångbara.

Deflation inträffar när centralbanken slår till bromsarna, slutar inflatera valutan och försöker hejda inflationen med kraftiga räntehöjningar. Vad som händer då är att banktillgodohavanden och lån som huvudsakligen bestått i inflationsluft mister sitt värde; pengarna har skapats "ur tomma intet", och nu försvinner de "i tomma intet". Resultatet blir att många banker går omkull, investeringar som bestått i inflationsluft upphör att finnas till, och det leder till sådant som massarbetslöshet.

Om hyperinflation är Skylla, så är deflation Charybdis.
2011-06-09 16:20 # 10
Selous
Varanen

Metallerna faller i pris mätt i vad då? Säg att kronan drabbas av hyperinflation och förstörs, Sverige inför en ny valuta, låt oss kalla den Daler av historiska skäl, den ekonomiska politiken ändrar helt inriktning och deflation blir resultatet. Då kan det ju bli så att ditt guld/silver faller i värde räknat i dessa Daler, men kan du köpa samma mängd, eller kanske en större mänd varor för dem så har de ju inte fallit i värde? Eller?
2011-06-09 16:27 # 11
varanen
Hej Seolus!

Ja du har nog rätt att man skall inte jämföra med fiatvalutor överhuvudtaget
2011-06-09 20:52 # 12
Liberty Silver / Torgny Persson
Moderator
POS,

Varmt välkommen till forumet!

För de som inte känner till det hittas POS sida här.

Mycket läsvärt och inspirerande material som rekommenderas varmt!


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt