Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Det verkliga guldvärdet?
Det verkliga guldvärdet?
2014-05-08 19:01 # 13
Liberty Silver / Gustav Andersson
Kan vara intressant att titta på detta inlägg med en graf med guldpriset enligt gängse inflationsberäkningar och en med guldpriset enligt den inflation som John Williams på Shadowstats.com tar fram. Enligt dessa är guldpriset inte ens i närheten av toppen 1980.

Har priset på guld och silver nått sin topp?
2014-05-09 10:36 # 14
Orgott
Jag tycker det är svårt att jämföra priser 1981-2014 eftersom så mycket förändrats. Idag lever vi i en mer globaliserad värld där all global handel utsätts för mer hävstänger. Vi har mindre tillgång till fisk i våra hav och sjöar, vi har svårare att få upp olja, det mesta tycker jag är mer känsligt. Som om vi lever i ett kristallslott som kan spricka när som helst. Analyserar vi efter imperiers olika faser så är vi nu i sista fasen: dekadens.

Så jag tror inte på dagens mätning av inflation, jag tror inte på shadowstats mätning (eftersom så mycket förändrats) men jag tror på att i en mer osäker värld är det bra att vara förberedd på storm och där är ädelmetall en av flytvästarna.

Jag brukar säga, jag köper inte ädelmetall för att bli rik, jag köper det för att inte bli fattig. För om 95% av befolkningen plötsligt får det otroligt mycket sämre och du får behålla din livsstil blev du då rikare? Jag ser det iaf inte som rikare eftersom jag inte fått det bättre, dem fick det bara sämre.

Be carefull what you wish for.
Så länge jag inte har land jag kan leva av, vapen och ett tryggt nätverk av människor som kan samarbeta så försöker jag hoppas på att ädelmetallerna går ner i pris. För att få guld till $9000 kan nog vara värre än många tror.
2014-05-09 12:29 # 15
Uffe
Hej
Att priset på guld och silver skulle vara för högt är skrattretande om man ser till brytningskostanderna. Det är dock lite komplicerat, så jag ska försöka ta detta sakligt.

Silver

Producenter av silver är dels sekundära producenter, och med detta menar man producenter av t ex bly och koppar ur komplexmalmer som även innehåller silver och små mängder guld. I de sena stegen av processen så tar man ut silver och guld genom elektrolysprocesser. Egentligen är detta inte levebröd för dessa gruvor, utan de lever egentligen på basmalmen. Silver och guld ses mer som ett bidrag där kostnaden för elektrolysen vägs mot priset på ädelmetallen. Förr hade man inte dessa elektrolysprocesser, vilket gjorde att t ex gammal kopparplåt innehåller små mängder silver och guld. Exempel på sådana producenter är Rio Tinto samt även vissa brytningsfyndigheter inom Boliden.

MEN. Det finns också primära producenter som bryter malm i primärt syfte att ta ut silver (och guld). Och för dessa producenter så ligger brytningskostnaden mellan 20 och 25 dollar per ounce. Många av dess gruvor (Coers t ex) uppvisar röda siffror idag. Primära producenter står för ca en tredjedel av silvret idag. Dessutom dras en del gruvor med sjunkande utbyte, 2005 låg det genomsnittliga utbytet av 1 ton över 10 onuces. Idag ligger det på ca 6,5 ounces.

Om priset skulle gå under 20 dollar och stanna där, skulle det slå ut en tredjedel av silverbrytningen i världen.

Guld

Guld bryts bl a i större fyndigheter i Sydafrika, jag begränsar mig till dessa. Dessa fyndigheter har skapats av att guld i ångform tryckts upp i tunna kanaler genom jordskorpan och sedan kondenserat till metallisk form. Det huvudsakliga problemet med sådana gruvor är kylning och ventilation samt det extrema trycket som trycker ihop gruvgångarna. Man är nu nere på nästan 4000 meters djup, och det är varmt som/varmare än i en bastu på dessa djup. Förr transporterade man ner is och så pumpade man upp vattnet, men idag så använder man gigantiska AC-anläggningar. Ju längre ner man kommer, desto högre blir brytningskostnaderna. Man kan givetvis räkna om priset och lägga till inflationen, men det räcker inte. Guld ligger också på gränsen vad gäller brytningskostnaderna. Många gruvor kämpar.

MVH/Uffe (metallurg till yrket)
2014-05-12 22:17 # 16
Snyltaren
Det "verkliga" värdet får man nog inte förrän alla försöker få tag på sitt guld som de anser sig ha papper på att äga. Så länge hundra pers är nöjda med att ha ett kvitto som pekar på samma guldtacka och inte försöker hämta ut den kommer priset kunna vara ungefär som nu.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt