Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Tänk om SDRs ersätter dollarn?
Tänk om SDRs ersätter dollarn?
2013-11-18 14:53 # 1
In4mayshun
Sitter och ser på ett klipp där man vill varna alla andra amerikaner om den kommande kollapsen för dollarn som global reservvaluta och hur det kommer att påverka USA. Inga nyheter för den insatte men ganska pedagogisk förklaring av de ohållbara amerikanska skulderna och vad de kommer att leda till.

http://pro.stansberryresearch.com/1310PSIEANEW/EPSIPB23/

Vi ser det ju hända redan nu, när fler och fler stora länder och aktörer snabbt rör sig ur dollartillgångar och köper andra saker istället.

Men iaf, jag blev plötsligt ganska orolig när det pratades om att dollarn ska ersättas av SDR (Special Drawing Rights) som utfärdas av IMF. Dessa SDR är då en slags virtuell valuta skapad ur en korg av riktiga valutor. Det här skulle kunna hända nångång inom den närmsta femårsperioden gissar jag.

Om vi antar att det blir så, vad händer då med guld- och silverpriset? Om PM över en natt plötsligt prissätts i SDR istf USD kommer väl priset aldrig att sticka iväg till de astronomiska nivåer som vi hoarders sitter och väntar på? Till skillnad från de ovetande massorna så är ju den globala eliten som drar i trådarna mycket mycket medveten om guld och silvers egentliga värde.

Bankstermaffian kommer väl då att för mycket lång tid framöver se till att guld och silvers nominella värde bibehålls på ungefär samma nivå som nu, bara i en annan valuta? Så då blir vi sittande där med våra PM-högar hemma i källaren och de tappar visserligen inte i värde men stiger just ingenting heller och kommer inte att förgylla vår pensionärstillvaro nämnvärt.

Hoppet står då till att det blir sån brist på fysiskt silver, för att det helt enkelt finns för lite i Jorden, att det i sig driver upp priset, enligt lagen om tillgång och efterfrågan.

Kanske blir det en slags halvgrå marknad, där man kan köpa sig ett okej hus för några hundra uns silver i näven på säljaren. Jag vet inte. Det känns inte bra. En svart svan. Har nån annan tänkt på det här?


2013-11-18 15:25 # 2
Syraks vishet
Hej !
Vid ett dollar kollaps scenario , blir det väldigt svårt att rädda andra Fiat valutor . De kommer att dras med i den nuvarande monetära ekonomins kollaps .

Om alla andra valutor som idag existerar summeras, så är de ändå i minoritet gentemot USA dollarn ...
Jag har sett olika beräkningar som visat på olika procent tal som dollarn representerar och alla har visat på stor majoritet för just dollarn .

Att sedan få med alla andra länder i ett globalt räddnings försök för att rädda dollarn faller av dollarbubblans storlek . Det blir som rådet , fånga inte en fallande kniv ...
Dvs länder, banker,företag och privatpersoner är sin egen ekonomi närmast . Betänk undergången av Titanic !

Allt ovanstående gäller dock först vid en total monetär dollar krasch och där är vi inte än !
2013-11-18 17:23 # 3
Thaman
Det är oerhört svårt att spå i framtiden. Det är oerhört svårt att gissa hur länge man vågar stanna i detta casionspel (börsen) innan det är dags att kliva av. Men det gäller att utnyttja penningtryckandet som första användan innan det rinner ner till vanligt folk (och gör vanligt folk fattigare)
Förhoppningsvis blir folk tillräckligt kunniga för att förstå att dagens monetära system är ohållbart (och förhoppningsvis lär sig något av historien). SDR är inte lösningen! Förhoppningsvis inser folk att dagens penningspolitik är grundproblemet till dagens instabila finansiella system. Vi är ju långt ifrån någon fri marknad nu. Det är interventioner på hög nivå från centralbanker, distorsionerna i systemen är väldigt stora. Det är högst omoraliskt det man sysslar med. Gynna sina bankkompisar på bekostnad av medelklassen.

Regeringar och centralbanker kommer troligtvis göra det mesta för att skylla ifrån sig "på den dumma marknaden" när det börjar krisa. Man kommer motverka den fria marknadens vilja så länge som det är möjligt. Hur fascistisk man kommer bli på vägen? Troligen rätt mycket!

Angående utgången.. Man kan bara gissa med hjälp av att försöka lära sig något av historien (till skillnad mot dagens styrande).
Senast ändrad av Thaman; 2013-11-18 17:34
2013-11-19 14:44 # 4
LPB
Har precis kastat bort en dryg timme på något amerikanskt skit, ovantsående länk.

Jag ger er rådet att inte kasta bort er tid, dår sparar ni både tid och pengar. (tänk om jag kunde göra en affär utav detta?)

Det som sägs i stora drag är köp guld och silver, speciellt silver då de tror att silver kommer tillbaka till 1:16 ratio.
Men också för att världsekonomin börjar att gå bort från USD som wold currency också i USA.
Däribland IMF, om det kommer så är det ett ytterligare steg för att skuldsätta oss mera, ingen valuta att direkt bekymra oss om.

Så var det några steg/investeringar som man kan göra som amerikan, som han inte ville tala om utan att man startar upp ett aftal.

Humbus bungus, eller vad det nu heter!!

Spar er tid!!
2013-11-19 14:57 # 5
Liberty Silver / Gustav Andersson
Har inte tid att kolla igenom hela videon som är på länken men antar att det är samma som denna:
http://www.youtube.com/watch?v=nI-BIVWlc7A

Den innehåller enligt min mening en hel del intressanta historier om vad som hände i england på 70-talet, men den påstår en del saker som bevisligen inte stämmer. Det hände ingen brutalt omskakande händelse som stoppade upp hela USAs ekonomi 6 månader efter att videon publicerats. Hans påstånde om att de var de enda som förutsåg krisen är föstås inte heller sant.

Peter Schiff avslöjar sanningen och debunkar hans påståenden:

Senast ändrad av Liberty Silver / Gustav Andersson; 2013-11-19 14:58
2013-11-20 03:15 # 6
In4mayshun
Ja det är en kortare del av det där 1.15 timmar långa klippet.

Jo, jag googlade lite efteråt och såg snabbt att den där Porter är ännu en av alla dessa bluffmakare som ska ha pengar för ovärderliga råd. Först får man några teasers gratis men det är hela tiden ett väldigt tjat om att det verkligt viktiga kommer snart...snart...snart...snart...bara man börjar abonnera på nåt först. Men det där Stansberry research kan vi strunta i, det är inte trådens ämne, det viktiga är om SDR ersätter USD när/om den klappar ihop och om då guld-/silverpriset fortsätter hållas artificiellt lågt under lång tid framöver, vilket omintetgör de flesta fördelar med att spara i fysisk ädelmetall.

Men LS-panelen har visst inget besked att ge i denna fråga. Vi får se. Hoppas Maloney har rätt. Historiskt så har PM alltid knockat och korrigerat fiatvalutor som spätts ut och inflaterat okontrollerat. Ända sedan grekernas tid. Varför skulle det gå annorlunda just denna gång?
Senast ändrad av In4mayshun; 2013-11-20 03:20
2013-11-20 09:33 # 7
LPB
Citat:
Ursprungligen postat av In4mayshun

Men det där Stansberry research kan vi strunta i, det är inte trådens ämne, det viktiga är om SDR ersätter USD när/om den klappar ihop och om då guld-/silverpriset fortsätter hållas artificiellt lågt under lång tid framöver, vilket omintetgör de flesta fördelar med att spara i fysisk ädelmetall.

Men LS-panelen har visst inget besked att ge i denna fråga. Vi får se. Hoppas Maloney har rätt. Historiskt så har PM alltid knockat och korrigerat fiatvalutor som spätts ut och inflaterat okontrollerat. Ända sedan grekernas tid. Varför skulle det gå annorlunda just denna gång?Som Maloney och en drös andra säger, så kommer det en "tipping point".

Det vi vet är att poliker/banker, är inte specielt glada för att folk köper guld/silver för sina FIAT pengar, så med stor sannorlikhet kommer de att försöka pressa priset på ädelmetaller så länge det går.

Om det nu blir SDR eller någon annan ny "världsvaluta" som vi inte känner till, kommer med all säkerhet att bli introducerad av politiiker/banker som "lösningen" på problemet.

Frågan är, vilken roll får guld och silver i det sammanhang?

Vid en "tipping point", så är guld/silver en "safe haven" under en tid och har antagligen en stor köpkraft.
Därefter, kommer det att introduceras en ny FIAT valuta.

Vad jag personligen hoppas på är att hela världens guldreserv blir "audited", men det är nog för mycket att hoppas på. Tror att många länders guldreserv är klart mycket mindre än angivet!!

Tänker bl. a här på att det skulle ta 7 år innan Tyskland får en del av det guld som de önskar att få tillbaka av USA.

På silver sidan, ja enligt information, (om jag kommer ihåg det riktigt), finns det obrutet silver för en ca 40 år till.
Men det finns väldigt lite "brutna" reserver att ta av och det är i detta som det bl. a spekuleras i när reserverna sinar så stiger priset.

Det är så många faktorer som är svåra att förutsäga.

För min del så köper jag guld och silver för att;
Bevara et värde
Ha minde FIAT på banken som kan konfiskeras, (se Cypern ja och Sverige för den delen)
Senast ändrad av LPB; 2013-11-20 09:34
2013-11-20 10:43 # 8
Mathias
Jag är inte tillräckligt insatt för att göra en analys men att dollarn kommer att förlora sin betydelse som reservvaluta är väl sannolikt? Det som då ersätter den skulle kunna vara SDR eller något liknande påfund men har inte kineserna ett rätt stort försprång när det gäller att göra Yuen till reservvaluta, särskilt som Kina snart äger en stor del av den afrikanska marknaden som sannolikt blir väldigt viktig i framtiden?
Har IMF tillräckligt mycket muskler för att stå emot?
2013-11-20 10:56 # 9
Skyking
Fiatvaluta kommer nog inte upphöra förrän det finns ett rimligt alternativ. Om valutan skall backas av något med inneboende värde så kräver det ju att staten har tillgång till denna egendom i tillräcklig omfattning för att faktiskt garantera valutans värde. Det är knappast troligt att guld räcker för att backa en valuta ifall man vill han någon slags "fungerande" ekonomi. Frågan är då vilka tillgångar man skulle kunna tänka sig att staten skulle kunna backa valutan med? Det krävs också att tillgången inte är föremål för godtycklig expropriation eftersom det skulle göra att man inte kunde lösa in valutan mot backade tillgången.

Det skulle med andra ord vara intressant vilka tillgångar staten har som skulle kunna användas och hur stora dessa är. Det skulle även vara intressant att veta vilka tillgångar staten skulle kunna konfiskera i detta syftet (jag tänker t.ex. på en jordreform där man inför fyrdimiensinell fastighetsindelning dvs att fastigheten dessutom är tidsbegränsad - vilket skulle ge staten en förnyelsebar tillgång som man kan backa valutan med, men även andra jordreformer - trots allt så är ju vår fiatvaluta delvis backad av fastigheter i någon bemärkelse).
2013-11-20 12:46 # 10
Thaman
Att guldet inte räcker till håller inte som argument. Det är visst möjligt med guldmyntfot/silvermyntfot. Läs Detlev s. Schlichter bok om papperskollapsen. Den är riktigt bra!!

Västvärldens styrande verkar dock vara inne på en helt annan linje, så dom kommer troligen beskatta silver, förbjuda handel med guld osv innan det här är över. Dom har ju inte kontroll över denna marknad. Man måste nog ha starka nerver om man vara med och spela.

Kina med flera seglar dock upp som motspelare (och går mer och mer mot en fri marknad), så det ska bli mycket intressant att följa detta spel. Tyvärr slutar det antagligen med krig..
2013-11-20 13:40 # 11
Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av Thaman
Att guldet inte räcker till håller inte som argument. Det är visst möjligt med guldmyntfot/silvermyntfot


Ser man till mängden guld som finns så och räknar på det lite så kommer man till insikten att det är ganska orealistiskt att man kommer att få en fungerande ekonomi kring det. Det finns ingen anledning till att tro att penningmängden inte behöver vara i samma storleksordning bara för att man använder guldmyntfot (eller silvermyntfot för den delen).

Och föreställningen att värdet på guld skulle skjuta i höjden faller på att man kan bryta nytt guld för betydligt lägre pris. I en miljö där den mest lönsamma verksamheten med marginal är att driva guldgruva kan knappast betraktas som en vettigt fungerande ekonomi.

PS Jag läser inte alla böcker som folk droppar titlar på - vill någon hänvisa till dem får de ta och ge en sammanfattning av innehållet DS
2013-11-20 15:25 # 12
Thaman
Citat:
Ser man till mängden guld som finns så och räknar på det lite så kommer man till insikten att det är ganska orealistiskt att man kommer att få en fungerande ekonomi kring det.


Du är missnöjd med hur det fungerade förr eller? Har aldrig guldmyntfot fungerat tidigare?
Senast ändrad av Thaman; 2013-11-20 15:37


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt