Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Riksbankens incitament till att sälja guldreserven
Riksbankens incitament till att sälja guldreserven
2013-08-08 15:25 # 1
Silvermedia
Guld är -som många redan känner till- en trygghet i osäkra tider. Att Tyskarna krävde tillbaka guldet från USA tyder på att Tyskland inte längre litar på landet med världens största BNP. Men den största frågan som fortfarande går obesvarad är: Varför sålde Riksbanken stora delar av guldreserven och vem är köparen/köparna av guldet?

Enligt Bloomberg ville Tysklands centralbank 'Bundesbank' hämta hem 674 ton guld som skulle dröja ända tills år 2020 innan man fick tillbaka guldet (1). Frågan är om det här är ett tecken på att USA inte har guldet kvar? Om det stämmer att USA inte har guldet kvar vad kan Amerikanerna göra utan att påverka kreditbetyget negativt?

Först måste Amerikanerna övertyga Tyskarna om att det bästa för ekonomin vore att skjuta på avhämtningen av guldet. Det här gör att USA köper mer tid innan kreditbetyget försämras. Det andra sättet som bygger på det första är att köpa guld från andra länder som faktiskt har guldet kvar. Det här möjliggör att USA kan långsamt betala tillbaka guldet utan att få priset på guld att förändras negativt. Faktumet är att länder världen över redan har ett avtal om att inte sälja av guldreserven i stora mängder (2). Det här är bekvämt för USA då man med största sannolikhet inte hade klarat av att leverera allt guld ifall alla länder krävde detta.

För att komma närmare till svaret om vilka det var som köpte guldet bör man ställa en annan fråga. Vad fick Sverige i utbyte mot guldet? Med tanke på att Riksbankens halva valutareserv är bestående av just dollar kan man förstå varför Riksbanken är intresserad av att sälja guldet till Amerikanerna i utbyte mot dollar. Riksbanken behöver då inte oroa sig för en försvagad krona då man förhindrar att USA får försämrad kreditbetyg i alla fall fram tills nästa valperiod. Men det här bevisar inte att USA köpte guldet ifrån Sveriges Riksbank.

Om Sverige fick dollar i utbyte mot guld tyder det mesta på att det var USA som köpte guldet vilket skulle stärka misstanken om att USA inte har guldet kvar. Varför skulle USA annars köpa mer guld om man redan har världens största guldreserv? Andra köpare skulle exempelvis kunna vara Kina som har ett stort intresse av att köpa guld samtidigt som man sitter på en stor mängd dollar. Om Kina var köparen av Sveriges guldreserv skulle detta dock inte rädda USA:s kreditbetyg vilket i sin tur gör att Sveriges valutareserv återigen hamnar i stora risker. Med tanke på att Sverige har ett incitament till att rädda USA:s kreditbetyg tyder det mesta på att Riksbanken sålde guldet till Amerikanerna.

Timingen inför Tysklands krav på att ta hem guldet samtidigt som Sverige säljer av guldreserven är väldigt intressant. Men med tanke på att Riksbanken håller information om guldreserven hemligt kan vi helt enkelt inte veta varför guldreserven såldes och vilka köparna är.

Rekommenderade länkar:

Ron Paul – Finns guldet kvar i Fort Knox? -

Guldreserv - http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve#cite_note-11

Källa:

1 - http://www.bloomberg.com/news/2013-01-16/bundesbank-to-repatriate-674-tons-of-gold-to-germany-by-2020.html

2 - http://www.riksbank.se/sv/Riksbanken/Riksbankens-kapitalforvaltning/Guld--och-valutareserven/
2013-08-08 16:42 # 2
Jarneris
Sålde inte Bank of England 1500 ton guld nyligen också? Ställer det världen i två läger: de som tror att det går att rädda Dollarn och de som förbereder sig för en eventuell kollaps och hamstrar guld. De som tror på det första räknar med fördelar från USA (kanske ingen tillfällighet att Obama besöker Sverige för ett bilateralt samtal nu i veckan?) och vill hålla nere guldpriset, men gynnar då samtidigt det andra laget som planerar för kollaps. Ett intressant läge!
2013-08-08 16:53 # 3
Silvermedia
Citat:
Ursprungligen postat av Jarneris
Sålde inte Bank of England 1500 ton guld nyligen också? Ställer det världen i två läger: de som tror att det går att rädda Dollarn och de som förbereder sig för en eventuell kollaps och hamstrar guld. De som tror på det första räknar med fördelar från USA (kanske ingen tillfällighet att Obama besöker Sverige för ett bilateralt samtal nu i veckan?) och vill hålla nere guldpriset, men gynnar då samtidigt det andra laget som planerar för kollaps. Ett intressant läge!


Det stämmer. Här kommer artikel från LS om Bank of England: https://www.libertysilver.se/kc/news?id=271
2013-08-08 17:11 # 4
Syraks vishet
Det är intressanta artiklar vi får ta del av , från Silvermedia !
Med detta sagt, så är slutsatsen av dem mycket skrämmande . Dels inser nog allt fler av oss att väldigt stora mängder ädelmetaller har bytt ägare . Och det är nog enklast att beskriva flytten av dem , från väst till östländer . Det är stora mängder det handlar om , för i USA fanns en gång världens största guldreserv . Till denna lämnade många länder sina egna reserver för det verkade vara säkert förvar , inte minst under kalla kriget .
Som det nämns i artikeln ovan , så ekar det nog tomt i USAs valv nu . Med tanke på att tex Tysklands del av sin reserv inte fanns kvar så blir frågan om något lands reserver finns där längre ?

Med tanke på att hela Kinas guld brytning , år efter år gått direkt till deras reserv , samt allt guld som privatpersoner sålt i västvärlden till upp poppande guldköpare som snart finns i varje stad . Så inser jag att när allt detta summeras , blir det stora mängder ...

Det är dock inte till dagens värde ens en bråkdel av värdet av alla dollar som nu finns tryckta , eller i bankers datorer.
För även dollarn har , eller har haft en reservstatus . Och med tanke på det mycket svåra ekonomiska läget som den Amerikanska ekonomin befann sig i när Obama tog över president titeln 2008 , så fick Fed välja att med alla medel rädda dollarn ...

Med alla medel menar jag just det . Ty världen är åter mer polariserad , med risk för krig mellan många länder och del av detta krigs scenario är att åter sätta $ som mellanhand vid affärer länder emellan . Det är inte bara Iran och Syrien som handlar med varandra utan dollarn , utan även länder som Kina , Ryssland , Brasilien, Nordkorea, Indien mfl ...

När man idag läser att Obama skall komma till Stockholm , istället för att prata med Putin . Och vid närmare granskning så bjuder Obama in andra ledare runt Östersjön att komma och träffas vid samma tillfälle . Är det bara jag som tror att det kommer diskuteras Nato samarbete ?

Det är ju ändå en fredspristagare som kommer , hoppas att han utstrålar det och minnet efter honom blir detsamma !
Senast ändrad av Syraks vishet; 2013-08-08 17:11


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt