Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Paul Krugman i personlig konkurs
Paul Krugman i personlig konkurs
2013-03-16 20:03 # 1
Guldkrona
Om man hade frågat Paul Krugman eller någon annan Keynesian om hans/dennes åsikt och expertis gällande finanskrisen och hur man borde lösa den så hade man troligtvis sagt att centralbanken måste spendera mer pengar för att kickstarta bilens motor, som är en metafor som används livligt inom mainstream ekonomin. Om bilen inte kör eller kör för långsamt (depression) ska man kickstarta motorn (spendera pengar på olika projekt) för att skapa en total efterfrågan i ekonomin. Om bilen kör för snabbt (för hög efterfrågan i form av högre priser,prisinflation) skall man således ta ut pengar ur ekonomin för att stoppa bilen så att den inte kör ner i stupet. Tanken med detta är att den totala efterfrågan i ekonomin som stimuleras med hjälp av dessa nyspenderade pengar ska skapa nya jobb och när dessa nya jobb har skapats ska således dessa nyanställda spendera sina nyblivna inkomster i ekonomin. När nyanställda spenderar sina pengar i ekonomin kommer därefter deras pengar att generera ännu fler jobb och förhoppningsvis fortsätta på det här sättet så länge som möjligt.

En journalist ställde än mer specifik fråga till Krugman angående detta, journalistens fråga var: Hur mycket pengar behöver vi spendera idag för att ta oss ur den här depressionen? Krugman svarade - Vi behöver spendera flera hundra biljoner dollar per år än det vi spenderar. Vi måste göra något som får arbetslösheten att gå ner under 7% och till en nivå som gör att motorn kan kicka igång igen, då kan folk få jobb, köpa hus igen och få igång det [ekonomin}.(1)

Det finns ett "litet" problem med teorin, vart skall man hämta dessa pengar ifrån? Vem är det som sitter på dessa hundra biljoner dollar som ska spenderas för att kicka igång ekonomin igen? Svaret är att det kommer från sparare, det vill säga från de som har pengar vilket oftast är 99% av alla deltagare i en ekonomisk transaktion. När man har tagit pengarna ifrån spararna skall man därefter allokera dessa pengar vidare till icke-sparare som får nöjet att spendera bort spararnas pengar.

Det verkar som att Paul Krugman själv har drabbats av en ekonomisk depression (personlig konkurs) då Krugman inte har kunnat spendera bort sin skuld. Krugman har 7,346,000 dollar (ca 47miljoner kr) i skulder, med "tillångar" till ett värde av 33,000 dollar (ca 210,000 kr). En stor del av Krugmans skulder kommer från misslyckade investeringar i bostadsmarknaden där han bland annat hade spenderat pengar på en lägenhet på Manhattan som kostade uppskattningsvis 8,7miljoner dollar. Krugman hade även kreditkortskulder till ett värde av 621,537 dollar.(2).

Om man hade i teorin velat kicka igång Krugmans motor (ekonomi) hade sparare varit tvungna till att betala hans nota på minst 47miljoner kr för att gå 0+-. Därefter ge honom yttellggare 47 miljoner kronor så att han kan spendera pengarna på det sättet Krugman gjorde innan. Detta för att han skall kunna finansiera sin lägenhet uppe på Manhattan och köpa tillbaka allt som han har slösat bort. I och med Krugmans konkurs kan man anta att ingen ville spendera bort sina besparingar på hans slöseri i praktiken. Det är heller inte så konstigt, 47miljoner+ är för mycket för min plånbok.

Referenser:

(1) - http://www.youtube.com/watch?v=IAHI0x0gMpg
(2) - http://dailycurrant.com/2013/03/06/paul-krugman-declares-personal-bankruptcy/


Senast ändrad av Guldkrona; 2013-03-16 20:49
2013-03-17 00:19 # 2
per_svensson
sajten som du länkar till, daily currant, är en skämtsajt i stil med the onion.
2013-03-17 00:20 # 3
Selous
Haha, det var ett av de roligare skämten jag sett på senare.
2013-03-17 04:32 # 4
Guldkrona
Citat:
sajten som du länkar till, daily currant, är en skämtsajt i stil med the onion.


Tyckte att det var passande (trots skämtartikeln) för att föra fram en poäng.

Även om Krugmans personliga konkurs inte har hänt är tyvärr teorierna som han försvarar lika verkliga och absurda som ett skämt.
Senast ändrad av Guldkrona; 2013-03-17 05:20


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt