Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Trycker Sverige pengar ?
Trycker Sverige pengar ?
2012-12-08 22:16 # 1
Perran
Har sett ett antal filmer där de säger att USA trycker pengar i stor omfattning tex Mike Maloney http://www.youtube.com/watch?v=tj2s6vzErqY

Det resulterar i att folks pengar blir mindre värda eftersom de gör mer pengar.

Jag undrar om det händer här i Sverige också ?
Annars borde väl svenska kronan stärka sig mycket jämfört med dollarn?

/Pär - ny i metaller.
2012-12-10 12:20 # 2
Despierto
Ja, Sverige trycker pengar lika mycket som alla andra länder. Dels genom sedvanlig fractional reserve banking men även genom stimulansåtgärder. T ex så köpte även Riksbanken MBS:er (bostadsobligationer) under finanskrisens första år.
2012-12-10 14:33 # 3
Vad är pengar? (vad-ar-pengar.blogspot.se)
Tja, han är en bra säljare iaf Mike Maloney. Jag tror personligen på att guld och silver är en bra investering under osäkra tider. Frågan är dock om det "pengatryckande" som Mike Maloney (och många andra talar om) verkligen kommer att leda till hyperinflation. Jag ställer mig tveksam. Han säger i början av detta klipp att: "Vi kommer först får deflation och då kommer Bernanke börja trycka pengar som en galning". Han har dock inte någonstans vad jag kan se förklarat hur systemet funkar dvs. skillnaden på pengar och pengar.

Det finns sedlar och mynt. Sedan finns det de reserver som bankerna har på sina reservkonton i riksbanken. Båda dessa pengar kan endast riksbanken skapa nya av.

De pengar som du och jag har på våra bankkonton är krediter som skapas genom lån och de är fodringar på svenska kronor. Om kreditgivningen avtar och folk börjar amortera av (betala tillbaks) sina lån i hög takt sjunker penningmängden i form av att de krediter som utgör lånet försvinner. Mao deflation i penningmängden.

Om centralbankerna då börjar "print like crasy" för att stävja deflation kommer de endast kompensera för den fallande mängden kreditpengar, skapade av bankerna, med statliga pengar, skapade av centralbankerna.

Bilden nedan brukar emellanåt visas med uttalandet "Kolla hur mycket pengar Helikopter Ben har tryckt, det måste bli hyperinflation!".


Ok, var är hyperinflationen då?

Dessa pengar utgör bara de reserver som bankerna har insatta på centralbanken och som de använder som bas för utlåning. Det som har hänt sedan Ben började "printa som en galning" är endast att inaktiva reserver har ökat.

Någon hyperinflation har vi inte fått. Att Mike hävdar detta beror förmodligen på att han inte förstår hur bankverksamhet funkar. Han tror förmodligen att vi fortfarande har Fractional Reserve Banking av klassikt snitt där multiplikatormodellen gäller. Fel.

Det kan fortfarande bli prisinflation i vissa eller ett flertal varor pga. att tex. pris på olja eller andra varor stiger pga. att deras produktion har toppat (peak oil, peak gas, mm.). Vid ett peak oil scenario kommer vi få brist på billig energi vilket innebär att priser på allt som kräver olja i något led vid tillverkningen kommer gå upp i pris.

Då många inflationistiser tillhör det läger som anser att peak oil/peak gas inte finns (för att prismekanismen kommer att trolla fram ny energi) eller att den är ointressant då det är en geologisk observation och inte en ekonomisk, kommer de garanterat ropa, "inflation!", så fort priserna börjar stiga.
Senast ändrad av Vad är pengar? (vad-ar-pengar.blogspot.se); 2012-12-10 14:35
2012-12-10 18:37 # 4
Max.H
Det Mike menar är att (genom att han visade grafer på att kreditexpansionen sjönk så skjutsade FED in mer likviditet diagrammet) när det blir kris så resulterar priser på sektorer sjunker, som till exempel husmarknaden, aktiemarknaden som gick i en deflationsgång, men Bernanke stävjade och tvärtom fick aktiemarkaden att gå upp igen (gav pengar till banker och likviditet bränner i fickan på bankster så de lägger pengar på att köpa aktier. han försöker också "proppa" upp husmarknaden genom att köpa MBS (mortgage backed securities).

Du får inte heller glömma att USA exporterar en del inflation runt om i världen och det skadar främst länder som har peggat sin valuta till dollarn som exempelvis Kina. I och med Kina måste ta in dollarn och trycka ut nya Yuan för att absorbera dollarn. Det har gjort att det blev inflation i landet. Det sker allstå en currency war. Men skulle skulle alla revidera upp sina valutor gentemot dollarn kommer valutan tillbaka till USA och blir dubbelsiffrigt inflation eller i värsta fall hyperinflation.
2012-12-10 20:18 # 5
Tel
Pengar skapas genom lån. Går du till en bank och får ett lån har det därmed skapats pengar. De pengarna fanns inte tidigare.
Historiskt sett har bankerna levt på den räntan de har fått från lån.
Pengar mängden ökar hela tiden.
Gods och tjänster ökar inte i samma takt och då blir pengar värt mindre hela tiden.
Tittar man historiskt på varenda fiat valuta som har funnits ser man att de ökar exponentiellt, vilket märks knappt i början då det är väldigt långsamt men slutligen ökar det lavinartat.
Det är där vi är idag.
Slutet alltså.
Man ser den exponentiella ökningen i pengar mängden och t.ex. I guld priset i fiat.
Att vi just nu inte upplever hyperinflation beror på att den ökade mängden av pengar inte cirkuleras ut utan stannar vid bankerna. M2 visar t.ex. en exponentiell kurva.
Det kommer däremot att göra det annars kan bankerna bara tjäna via spekulering.
Men titta själv, vad betalade du för bensin för ett år sedan, och två år sedan?

Tyvärr går det inte att kort beskriva hur det egentligen är men man kan gå och studera historiken och då ser man snabbt hur vi ligger till.
Mycket information finns ju på denna site.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt