Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Peak oil, energiproblem och dess inverkan på våran ekonomi.
Peak oil, energiproblem och dess inverkan på våran ekonomi.
2011-01-27 17:36 # 25
Anonym
Citat:
Ursprungligen postat av Anonym
CeGe
Det är inte så gott om kol som man kan tro, framförallt av högvärdigt kol. Peak kol kanske ligger några få decennier framåt.

Vad gäller framställning av drivmedel ur kol mm, så är det mycket dyrbart, och det går inte att tillverka sådana mängder så att det kan ersätta mycket av oljan.

En ekonomisk depression skulle kunna minska oljeförbrukningen, vilket också skett i viss mån under den pågående krisen. Men en halvering är otänkbar utan en samhällskollaps. Ifall oljepriset skulle sjunka pg a ekonomisk depression skulle också oljeutvinningen minska pg a att man har bara den dyrbara utvinningen kvar. Se katastrofen i Gulfen. Varför tror ni att man söker efter olja på sådana djup och med sådana dyrbara metoder?

Hur man än vrider och vänder på saken, så har vi en katastrof framför oss, men den kanske kan dra ut lite på tiden några år eventuellt. Det är svårt att förutse exakt förlopp.

Jag tror att vi går in i en depression förvärrad av oljebristen, som gör att den pågår vår livstid.

Det är upp till var och en att förbereda sig, och bl a skala ned sin livsstil mm. Regeringen gör inget, trots att de fått information från ASPO. De sticker huvudet i sanden och tänker bara till nästa val.


KH


Ja då verkar det inte allt för långt till PO-verkningarna, hur dom nu blir. Ska bli intressant att se. Själv har jag förberett mig efter bästa förmåga, lever nästan uteslutande på egenproducerad mat, allt organiskt hamnar i odlingarna, allt kasserat plockas isär & sorteras, (t.om säkringar delas upp i porslin & metall!)...det är lätt att bli sån, när man själv ska livnära sig från det man lägger på trädgårdslandet. Ses ibland lite med löje av omgivningen, men det står jag ut med. Den sk "normala" livsstilen blir mig mer och mer främmande och till vissa delar motbjudande. Därav min skräck för jordens & vattnets förgiftning och att jag tycker att det är ett större problem än PO, efter PO blir vi troligen tvungna att göra något i stil med det jag gör, om vi ska få mat på bordet. Stordrift kommer inte att fungera längre, det blir problem med distribution och transporter, konstgödning, brist på bekämpningsmedel gör att stora monokulturer inte längre kan odlas. Kort sagt, jag tror att vi är tvungna att gå tillbaka till ett småskaligt och lokalt samhälle.

-----------
Har försökt hitta uppgifter om kolväten på Wikipedia,det verkar finnas dubbelt så mycket oljeekvivalenter kvar av vardera oljesand och oljeskiffer (jämfört med kvarvarande olja), och de anger att världens påvisade utvinnbara kolreserver räcker i 164år.(sökord: Kol (bränsle) ) I U.S.Energy Information Administration anges det till 129 år(http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/coal.html) Och på annat ställe har jag läst att de i nuläge inte utvinnbara reserverna av lågvärdiga kol är mångdubbelt större än så. Man vet alltså varken ut eller in om man försöker bilda sig en uppfattning av situationen!

/GeCe
2011-01-27 17:46 # 26
Boss
Citat:
Ursprungligen postat av Anonym
Det finns ett värsta scenario, som jag helst inte vill tänka på. Och det är ett världskrig om de kvarvarande oljeresurserna, och då är det GAME OVER för vår nuvarande civilisation.


USA har positionerat sig militärt i Mellersta Östern för att få kontroll över världens största oljereserver. Anfallet och ockupationerna av Afghanistan och Irak hör till den bilden. Samtidigt manövrerar Ryssland och Kina samt deras förbundna på sitt sätt genom bilaterala avtal, och från Kinas sida genom att binda upp alla tillgängliga resurser de kan komma över världen runt.

Det är ett farligt spel som pågår, och ifall exempelvis Iran skulle bli attackerat av USA och Israel, då kan helvetet bryta lös. Ifall Iran blir attackerat, då kommer de förmodligen att spärra Hormuz sundet där en stor del av oljeleveranserna till väst går. Då kan vi få en omedelbar bristsituation på olja.

Det finns också en del bedömare, som anser att vi på grund av Peak Oil går mot en snar kollaps av den industrialiserade civilisationen. Och inte så få håller på för fullt att personligen förbereda sig för den kollapsen.
Även ifall jag inte är säker på vad som kommer att hända, så finns det en god regel, som säger FÖRBERED DIG FÖR DET VÄRSTA OCH HOPPAS ATT DET INTE HÄNDER. En del av de förberedelserna, är att säkra sina besparingar genom guld och silver. Andra förberedelser kan vara att skaffa en bostad på landet där man är oberoende av elström långa perioder, ha förråd, vapen mm.

KH


Ja man ska förvänta sig det värsta som du säger och hoppas att det inte blir nåt av - då var man iallafall mentalt förberedd och även en plan :)
2011-01-27 18:55 # 27
Anonym
CeGe

Det är skillnad på Peak kol och hur många år man kan utvinna kolet. Precis samma är det med oljan. Peak oil var år 2006, men man kan säkert utvinna olja i ett par hundra år framöver, men inte i samma volym som år 2006.

Vi har utvunnit de lätt att producera mängderna av framförallt olja, men snart även kol. Nu återstår de svårutvinningsbara och dyra mängderna. Vi får inte slut på produkterna, utan produktionen minskar efterhand.

KH
2011-01-27 19:12 # 28
Anonym
På tal om olja, så har jag sett en beräkning, som säger att det inte finns någon exportolja tillgänglig längre år 2030. Det vill säga, att ifall det stämmer(vilket är troligt) så har vi inte en droppe olja eller bensin för den delen om 19 år.

Men långt före 2030 bör katastrofen vara ett faktum för oss. Efterhand oljetillgången minskar kommer tillgången knappast att vara rättvist fördelad. Sverige har för liten militär makt för att kunna hävda sig globalt i fråga om vilka som skall ha de sinande tillgångarna.

KH
2011-01-27 19:14 # 29
Guldgossen
Citat:
Ursprungligen postat av Anonym


Har försökt hitta uppgifter om kolväten på Wikipedia,det verkar finnas dubbelt så mycket oljeekvivalenter kvar av vardera oljesand och oljeskiffer (jämfört med kvarvarande olja), och de anger att världens påvisade utvinnbara kolreserver räcker i 164år.(sökord: Kol (bränsle) ) I U.S.Energy Information Administration anges det till 129 år(http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/coal.html) Och på annat ställe har jag läst att de i nuläge inte utvinnbara reserverna av lågvärdiga kol är mångdubbelt större än så. Man vet alltså varken ut eller in om man försöker bilda sig en uppfattning av situationen!



Oljesand nämns ofta av folk som vill bagatellisera Peak Oil. Anledningen skulle jag tro är att man på pappret kan få siffrorna att framstå som enormt positiva. Världens två stora oljesandfyndigheter finns i Kanada och Venezuela och det är endast i Kanada som oljesand utvinns i stor skala. EROI är usel för oljesand (det kostar någonting i stil med ett fat olja för varje tre fat som produceras) och för att utvinningen överhuvudtaget skall lyckas behövs tillgång till enorma mängder vatten. Utvinningen är förödande för närmiljön, ytor stora som mindre nationer skövlas av gigantiska arbetsmaskiner och stora sjöar av giftigt vatten måste på något sätt hanteras. Allt detta för i bästa fall ca 3 miljoner fat/dag dvs ca 4% av världsproduktionen. Kommer detta rädda oss?

I Venezuela utvinns inte några större mängder, som sagt. Kanske för att Venezuela inte har lättillgänglig naturgas som Kanada använder för utvinningsprocessen, kanske saknas vattenresurser, kanske är den inledande investering i infrastruktur som krävs helt enkelt för avskräckande? Hur som helst, ställ dig frågan, ifall oljesanden nu var så fantastisk, varför utvinner då inte en stor oljenation som Venezuela den?

Oljeskiffer utvinns inte någonstans i världen, men lyfts alltid fram som en fantastisk resurs. Anar man inte en begraven hund här? Krig startas över olja, människor går över lik för oljans skull, men ingen bryr sig om att utvinna allt detta oljeskiffer. Svaret är att det inte går, det blir en nettoenergiförlorare, dvs det kostar mer energi att framställa än man utvinner. USA har gjort allvarliga försök men misslyckats.

Att utvinna drivmedel ur kol går men är ännu en nettoenergiförlorare. Tyskland lär ha gjort det under andra världskriget. Idag sker det storskaligt (typ 100 000 fat/dag) endast i Sydafrika och möjligen ytterligare nåt ställe. Återigen, ställ dig frågan, om nu detta skulle vara så bra borde inte någon kolrik nation ägna sig åt detta med de höga oljepriser som råder idag?
2011-01-27 19:44 # 30
Guldgossen
KH,
Får man fråga hur du har förberett dig, lite nyfiken bara :) Har förstått att du är pensionär, jägare och ädelmetallägare, låter som en bra kombination för den som vill förbereda sig för Peak Oil.

Själv bor jag i lägenhet i stan, ingen höjdare kanske, men jag tänker så här: I en nära framtid är det ganska sannolikt att guld- och silverpriserna rusar i höjden, samtidigt som fastighetsmarknaden faller, och då hoppas jag kunna investera i en liten gård eller dylikt. Egenskaper jag letar efter: Tillräckligt med skog för att kunna värma huset i vedeldad panna, grävd brunn, lite odlingsbar mark i nära anslutning till huset (min mormor och morfar försörjde tre familjer med potatis under somrarna och sig själva hela året på en potatisåker inte större än en normal villagräsmatta, när jag var liten). Läget kan bli av avgörande betydelse, men jag tycker det är svårt att komma på nåt självklart svar på hur nära övrig civilisation man vill vara. Grannskap och sociala nätverk kommer säkerligen vara väldigt viktiga.
2011-01-27 19:48 # 31
Anonym
Jag kommer ihåg 70-talet när vi hade en oljekris, och då fick vi ransoneringskuponger på bensin utskickade. Vi behövde då aldrig utnyttja kupongerna emedan krisen löste sig.

På den tiden var Sverige ett av världens mest militariserade land med stora beredskapslager av både olja och livsmedel mm.

Nu är allt raserat av våra nuvarande politiker. Det finns inga beredskapslager av förnödenheter eller olja längre, och ej heller några förberedda ransoneringar. Det är upp till var och en att hålla egna beredskapslager och planer. Det finns en krisberedskapsmyndighet, men det verkar vara en papperstiger.

Vid en brist på olja rekommenderar IEA sina medlemsländer att först införa hastighetsbegränsningar, därefter ransoneringar och på tredje plats finns förbud mot privat bilism. Men som sagt ransonering är inte förberedd i Sverige längre, så vi får förvänta oss kaos.

KH
2011-01-27 20:27 # 32
Anonym
Guldgossen

PS.
Man behöver ingen egen skog ifall man bor på landet. Det är enklare att köpa av grannar som har skog, och då slipper man skogsskötseln.

Avstånd till tätort bör vara cykelavstånd med elcykel(ca 20 km kan vara lagom) men ej för nära så att kriminella från tätorten kan promenera dit.
DS

KH
2011-01-27 21:20 # 33
Guldgossen
KH,
Imponerande upplägg! Många Peak Oil människor runt om i världen skulle bli gröna av avund på dig.

Jag bor i centrala Göteborg, men min gamle far bor på landet i Bohuslän. Han har grävd brunn och ett hus som nödtorftigt kan värmas med ved, samt grävd brunn med handpump. I ett totalakut läge kan jag fly dit. Jag kan tänka mig att man menar lite olika med "skog" ifall man bor på Västkusten jämfört med Norrbotten. Min far har inte tillräckligt med skog för att för att värma ett hus, men hans grannar som har det ägnar sig inte direkt åt någon skogsskötsel, de bara liksom avverkar det som de behöver och bryr sig inte ifall slyn växer okontrollerat. Det är lövskog det handlar om förresten. Jag gillar dessutom skogsarbete. Kan inte säga att jag sysslat med det mycket, endast för husbehov, men ändå.


Senast ändrad av Guldgossen; 2011-01-27 21:21
2011-01-28 08:02 # 34
Anonym
Guldgossen

Jamen då har du ju kanske ett bra hus ifall läget är lämpligt och du får ärva huset. I så fall går det ju att installera bättre kamin mm.
Grannarna kanske låter dig köpa träd på rot ifall du gallrar åt dem?

KH

PS.
Glömde säga, att vi köpt elcyklar också redan nu. De kan bli svåra att få tag på när alla vill ha sådana.
DS
2011-02-21 12:32 # 35
Anonym
Nu kan det snabbt hända saker med oljan, Bahrains roll är ytterst betydelsefull.Det stora flertalet där är shiiter, vars inställning är att staten lyder under religionen (och inte tvärtom som hos sunnimuslimerna) Om det blir en resning där är det mycket möjligt att USA förlorar sin militärbas, den viktigaste dom har i hela regionen.Med Iran som grannar rakt över Gulfen är då oljeskeppningen genom Suezkanalen i fara.Det blir intressant framöver,guldpriset steg rejält senaste timmarna, skulle tro p.g.a denna osäkerhet.

/GeCe
2011-02-21 13:33 # 36
Anonym
Googla 'oil is not a fossil fuel' om ni vill vidga vyerna.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt