Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Fysiskt guld vs certifikat vs guldbolagaktier
Fysiskt guld vs certifikat vs guldbolagaktier
2011-08-23 22:18 # 1
pledians
Har försökt hitta info om fördelar och nackdelar med dessa investeringsalternativ men får ingen bra uppfattning över för och nackdelar med respektive alternativ, förutom de mest uppenbara.

Att köpa fysisk guld eller silver innebär extra kostnader i form av frakt (samt verkar ha hög spread), medan handel med certifikat och aktier i bolag som handlar med ädla metaller görs snabbare och billigare med några klick med lägre spread. Vilka är de faktiska för och nackdelar med respektive metod, om man för första gången vill börja investera i ädla metaller? Hur följer ädelmetallcertifikat & aktier värdet på den faktiska metallen? Något annat man bör tänka på?

Känner ni till nån sida där man få bra information om allt detta så länka gärna.
Senast ändrad av pledians; 2011-08-23 22:19
2011-08-23 22:38 # 2
marcandrew
Pröva kunskapscentralen på libertysilver.se=).
Länk till Libertysilver.se
http://www.libertysilver.se/kc/
Senast ändrad av marcandrew; 2011-08-23 22:39
2011-08-23 23:26 # 3
bluesky
Tänk på att certifikat är pappersprodukter utan reell täckning för den fysiska metallen... Och din fiktiva tillgång är någon annans skuld.... Kan ju vara smidigt under normala omständigheter att handla så, eller kortsiktigt, men med en ekonomi under sammanbrott kan detta så småningom visa sig vara ödesdigert. Pappersmarknaderna kommer förr eller senare att kollapsa. Vad gäller guldbolagsaktier bör de i första hand betecknas som just aktier, med bolagsspecifika risker osv. För långsiktig investering bör du köpa fysiskt guld.
2011-08-23 23:37 # 4
pledians
En annan grej jag undrar: Är det tull & moms (25%) på guld, som på allt annat man köper från ett land utanför EU?
2011-08-24 00:07 # 5
bluesky
Citat:
Ursprungligen postat av pledians
En annan grej jag undrar: Är det tull & moms (25%) på guld, som på allt annat man köper från ett land utanför EU?


Guld är momsfritt.
2011-08-24 08:20 # 6
JRX
Guld vs guldaktier

Det är som skillnaden mellan att äga en fastighet och att äga aktier i ett börsnoterat fastighetsbolag.
2011-08-24 13:02 # 7
pledians
Tack för era svar, har köpt mina första silvermynt nu :)

Luskade runt när det gäller import av guld, dessa är aktuella bestämmelser, om någon skulle vara intresserad av den informationen:

Vad som räknas som investeringsguld (undantag från skatt)
Med investeringsguld avses
guldtacka eller platta (om vikten överstiger 1 gram) med en vikt som godtas på någon av marknaderna för investeringsguld och med en finhalt av minst 995 tusendelar och

guldmynt som
- har en finhalt 900/1000,
- är präglat efter 1800,
- är eller har varit lagligt betalningsmedel och
- vars försäljningspris normalt inte överstiger marknadsvärdet för guld med mer än 80%.
Kriterierna för vad som ska anses som guldmynt har ställts i avsikt att begränsa skattefriheten till att endast omfatta mynt som omsatts i investeringssyfte. Mynt som säljs till överkurs på grund av att de är sällsynta eller har egenskaper som gör att de har ett numismatiskt värde omfattas därmed inte av definitionen. Värdet på sådana mynt är nämligen beroende av andra faktorer än värdet på den ingående metallen.

För att förenkla tillämpningen och skapa säkerhet hos handlarna ska EU-kommissionen offentliggöra en fullständig förteckning över mynt som anses uppfylla kriterierna för investeringsguld under hela det år som förteckningen gäller. Varje medlemsland ska före den 1 juli varje år underrätta EU-kommissionen om vilka mynt som uppfyller kriterierna för investeringsguld och som är föremål för handeln i det egna landet. I Sverige ansvarar Skatteverket för att kommissionen underrättas. Förteckningen för år 2011 publicerades i Europeiska unionens officiella tidning (EUT) C322 27/11/2010 s. 13-26. Förteckningen påverkar dock inte möjligheten att från fall till fall bevilja skattebefrielse för import av nypräglade eller andra guldmynt som inte omfattas av förteckningen men som uppfyller de kriterier som ställs för investeringsguld.

I Mervärdesskattelagen (1994:200) finns bestämmelserna om momsfrihet:

Omsättning av investeringsguld är enligt 3 kap. 10a § ML undantaget från skatteplikt. Omsättning av sedlar och mynt som är gällande betalningsmedel är, enligt 3 kap. 23 § 1 ML, undantagna från skatteplikt så länge som de inte utgör samlarföremål. Med samlarföremål avses guld-, silver- eller andra metallmynt eller sedlar som normalt inte används som lagligt betalningsmedel eller som är av numismatiskt intresse. Samlarföremål omfattas inte av undantaget från skatteplikt även om sedeln eller myntet är lagligt betalningsmedel.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt