Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Money Heaven
Money Heaven
2011-08-14 14:48 # 13
JRX
Citat:
Ursprungligen postat av SIMM
Sitter precis och läser boken Aftershock (Second Edition) av PhD David Wiedemer mfl. och där kom det fram en intressant sak (bland många andra). Man talar om "Money Heaven", det är dit alla pengar flyger (och försvinner).

Det är dit pengarna från den pågående börskrasch flugit. Det handlar om marginalprissättning vilket egentligen allt handlar om. Det är därför de tidiga drakarna tjänar pengar (ofta pga mer kunskap) och de sista förlorar.
I boken kan man också läsa att ingen vill vara sist ut "the rotten egg".

Som exempel: En aktie stiger och någon betalar 100:- för den sista aktien. Nu ser du på dina aktier och ser dem som 100:- i värde per st. Problemet är att aktievärdet nu faktiskt bara är baserat på marginalvärdet, det sista köpet. När han köpte på så har någon samtidigt också fått betalt 100:-. Dagen efter börjar fler att sälja och vips så är ju värdet inte längre 100:-. De resterande pengarna har då farit till pengahimlen.

Det var bara den som fick betalt 100:- som det var den stora vinnaren. Så att se sina investeringar som värda x kronor är fel då det hela handlar om marginalprissättningen (priset som senast betalades). Ju fler som börjar sälja ju mer sjunker det. Så:
1. Räkna aldrig pengarna vid bordet, det kan snabbt ändras.
2. Detta gäller allt då det styrs av tillgång och efterfrågan - även guld och silver.

En annan sak man tar upp är just att det är så svårt att se en bubbla. Detta på grund av att så länge något stiger så ser vi människor det som att det är "rätt" värderat, oberoende värdet och tillgången - husbubblor, fiatbubblor etc.
Men med facit i handen efter bubblan spruckit är man mer realistisk och kan se nyktrare på det hela och då se att det var en bubbla. Så med tanke på den stora ökningen av guld och silver så kan de faktiskt vara i en bubbla, det är bara det att vi blivit blinda pga av det stiger. Även givet att det finns bra argument bakom det framtida värdet just nu i metaller. För allt handlar bara om tillgång och efterfrågan (och önskningar).

En intressant bok (som jag bara hunnit knappt halvvägs i), den har nog mer att ge.

// SIMM


Problemet är nog inte marginalprissättningen i sig (vet i och för sig inte om du menar det heller) utan hur du bokför saker och ting. Det finns sätt att undvika dessa och här kommer ett citat:

Sound Accounting Principles
Accounting is nothing new. Here are some brilliantly simple and sound accounting principles that have been around for at least 500 years:

The Law of Assets - an asset must be carried in the balance sheet at acquisition value, or at market value, whichever is lower.

The Law of Liabilities - a liability must be carried in the balance sheet at its value at maturity, or at liquidation value, whichever is higher.

By declaring that the company should carry the lower value of [1] the acquisition value or [2] the market value on the asset side of the balance sheet, the principle assures us that nobody can overestimate the value of the assets. By declaring that the company should carry the higher value of [1] the value at maturity or [2] the liquidation value (i.e. the value of the debt if prematurely repaid today) on the liability side of the balance sheet, the principle assures us that nobody can underestimate the value of its liabilities.

Thus, with these principles we are assured that the assets never are overestimated and the liabilities never are underestimated.

Här är källan.
2011-08-20 14:07 # 14
SIMM
De menar (och jag håller med) att aktievärdet på ett bolag är satt till dagens sista aktie köptes/såldes. Men om alla försöker sälja till det priset så kommer aktien att falla. Vad är då det verkliga värdet på bolaget?

Den enda gång man ser ett bolags verkliga värde (fast även det kan ju vara uppblåst eller undervärderat, värde styrs ju av tillgång och efterfrågan) är när hela bolaget säljs och köpas av någon annan.
Det värsta är ju dock här att det är de stora som köper upp alla bolag och alltmer styrs utav färre och färre. Snart finns det inga små och medelstora företag kvar, allt köps upp av de stora drakarna. Se även jordbruk som idag (tyvärr) bara blir större och större, mataffärer som blir större och större och finns på färre plaster så du tvingas åka dit. Danmark har som tur är inte fallit på den niten - heder åt dem. Då man blir riktigt gammal (och det blir vi alla) och inte kan ta oss lika lätt till mataffären, ja då uppskattar man den som ligger (fast tyvärr får man läsa "låg") om hörnet.

De skriver också att gå ur aktiemarknaden, fastigheter, fastränte investeringar, håll dig undan från bonds (i då synnerhet amerikanska obligationer får man förmoda), för allt man kan tjäna där försvinner när räntan höjs. Om räntan höjs till 5% så kommer man att förlora 18%, vid 15% har 63% försvunnit. Att vi har låg ränta idag innebär ju inte att vi kan ha det när världen börjar sansa sig igen.
De rekommenderar köp av fysiskt guld och silver (var rädd för andra värde slag som olja, koppar etc.). Utländsk valuta (även de faller, men inte lika mycket som USD). Är du med på banan kan även Bear och långa LEAPS vara något, men det kräver att du är duktig.

Bubblan kan brista 2013, men troligen händer det (enligt dem) 2015-2016. Det hela är en enda stor multibubbla.

// SIMM
Senast ändrad av SIMM; 2011-08-20 14:21
2011-08-20 14:17 # 15
SIMM
Det finns en skön seriestrip (inte strip, bara en ruta - hittade inget bättre förklarande namn).

Två snubbar sitter med ett varsitt glas på en pub och den ene säger "Jag vill ha min bubbla tillbaka". Och visst vill vi ju det, det är ju så mycket enklare när allt bara gå uppåt och folk är glada.

För många liksom jag såg inte problemen som tornat upp sig de sista tio åren - lyckliga ni som såg den tidigare. Men festen skall ju alltid betalas och denna gång är notan nog inget vi skulle vilja se (eller ens tror å dess värde) för den kommer att vara enorm. Men vi kommer att tingas att se den och då är det bättre att se den nu fortast möjligt, för den blir bara värre och värre för varje dag.

M*A*S*H - I ett krig finns två regler:
Regel #1. Unga män kan dö.
Regel #2. En doktor kan inte ändra på regel #1.

Deras liknelse:
Regel #1. Oberoende vad som händer, alla bubblor brister till slut.
Regel #2. Ingen grad av optimism kan ändra regel #1.

// SIMM


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt