Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Ny i båten, frågor om sparande.
Ny i båten, frågor om sparande.
2011-07-18 23:14 # 13
A.L
Citat:
Ursprungligen postat av jaduok
zen:

Ang. att silver är århundradets investering.menar du både lång och kortsiktigr då ?
Många guld och silver förespråkare inklusive cornucopia säger att guld är bättre än silver vid en stor krasch eller depression eftersom att industriell efterfrågan är en stor del av silvermarknaden.

Vad säger du om detta?
Bortsett från detta industriberoende tycker jag silver verkar super bra.

leve!


Hej, det finns få rena silvergruvor det mesta av silvret är en biprodukt vid utvinning av andra metaller typ koppar, så när den industriella efterfrågan minskas vid sämre konjuktur miskas även produktionen av silver kraftigt, samtidigt som silvret blir mer intressant som värdebevarare vid dåliga tider. När den industriella efterfrågan minskas så minskas ju även tillgången.

A.L
2011-07-19 00:35 # 14
Peterik
Vad har ratiot guld-silver för betydelse? Jag är nybörjare så upplys mig.

Tack på förhand


Peter
2011-07-19 08:53 # 15
Orgott
Peterik: du borde nog läsa om ration men det här är iaf min anledning till varför jag satt 30:1 och varför ration spelar roll för mig.
Allt nedan är bara mina personliga åsikter såklart.

Silver kan bli den nästa "bubblan", det låter dåligt men är egentligen lite överdrivet eftersom den har lång väg att gå innan den kommer in i bubbelfasen. Bubbla blir det när den är överhypad, när det står om silver i mainstream-media och silver går upp $5/dag.
Då vill jag hoppa av silvertåget men fortfarande ha mitt värde bevarat.
Om silver är i en bubbla finns chansen att guld inte är det (större marknad, solidare värdebevarare, inte lika rörlig och framförallt guld bryr sig inte i hög grad hur industrierna går. Om industrierna som kräver ädelmetaller går dåligt (i en ekonomisk kris där folk inte har råd att köpa grejer) så kommer behovet av silver att minska, då kan guld vara att föredra eftersom det är en mer traditionell värdebevarare.

Men än så länge anser jag att silver är undervärderat, dvs av de två värdebevararna guld/silver så har det historiskt sett talats om en "ratio", och den har legat mellan ca 16:1 till 70:1 (inte exakta siffror men thats besides the point eftersom man inte riktigt kan analysera det så enkelt som att bara titta på ration historiskt sett). Nu ligger den 40:1.

I jordskorpan finns det 12:1
I investeringssilver/guld är förhållandet ovan jord 1:5 (!)
Men junksilver ökar ration från 1:5 till 25:5 (eller 5:1)
(ej 100% säker ang. siffrorna, fått dem från att titta på James Turk).
Silver går åt, dvs det konsumeras medan guld i stort sett läggs på hög.

Om ration minskar för snabbt (vilket jag tror den kommer göra eftersom folk som vill "tjäna pengar" kommer hoppa på silvertåget, ungefär som girigt folk gör i alla bubblor och industrierna kanske får panik och köper på sig, kolla vad som hände med paladium 1 februari 2001) så byter jag till det säkrare alternativet.

Just nu har jag för lite pengar för att det ska spela nån roll och har därför valt att ha 100% i silver medan det kanske är rekommenderat med 50/50 eller 70% silver och 30% guld (olika experter tvistar om detta hela tiden och givetvis beror det på hur ekonomin ser ut och vilka risker och hur informerad du är).

För om silver går in i en bubbla och den spricker så var den ju inte särskilt värdebevarande så genom att "hoppa" mellan guld och silver kan man så att säga dra fördelarna av undervärdering och värdebevarande.

Detta är givetvis ett mycket personligt val och på intet sätt en allmän regel om "hur man bör göra".

Allt kan givetvis ske annorlunda
Om silver går upp $5/dag så kanske det bara betyder att dollarn blir värdelös men det är också klurigt att mäta eftersom så många valutor påverkas av dollarn. Tänk vad händer om guld då går upp med $120/dag?
Och sen är det lite missvisande att mäta i dollar, man borde snarare mäta det i nån sorts hopkok av olja/mat/husrum för att se om det håller på att bli en bubbla.

Det finns säkert massa saker mycket bättre skrivet i kunskapscentralen och jag är själv en nybörjare i silver så ta mitt inlägg mer som kuriosa än som information.
2011-07-19 22:43 # 16
Peterik
Mycket att fundera på här...oj oj oj....
Men grundtanken blir alltså att inflationen kommer att överstiga både börsens och räntornas utveckling, eftersom enda sättet att lösa ut skulderna är att låta inflationen äta upp dem. Och det är det bästa scenariot. Alternativet är total kollaps av det nuvarande monetära systemet som kommer göra alla sparade pengar värdelösa...

Diagrammen över OMX-börsen inflationsjusterad är intressanta och hårresande. Jag måste kolla upp dem mot en annan källa/ part ( jag har för vana att inte tro på vad folk säger till mig, måste dubbelkolla det mesta). Men ifall det betyder det jag tror att det betyder så har alltså börsen backat rejält när man justerar uppgången mot inflationstakten. Och ifall det visar sig vara fallet lägger jag ner tankarna på att spara en del i fonder och räntor.

Tack för förklaringen av guld-silver ratiot. Höll på att glömma....:)

Ha det

Peter
2011-07-19 23:13 # 17
Peterik
NU har jag kollat.....va fan skall man säga.....inte klokt nånstans....

Guld-silver blir det....för hela slanten....och tipsen på att gå in för guld vid ratiot 1:30 eller att du skall ha 50-50 i guld-silver känns mer solida och välgrundade än alla andra ekonomiska råd jag fått tidigare i livet...

Fan...jag gillar inte att känna mig lurad....får ta mig en cigg och en öl på det här....

"Peter vandrar muttrande ut på balkongen....."
2011-07-20 18:56 # 18
HPX
Citat:
Ursprungligen postat av Peterik
Fan...jag gillar inte att känna mig lurad....får ta mig en cigg och en öl på det här....

"Peter vandrar muttrande ut på balkongen....."


Bra val :) TEOTMSAWKI tenderar att göra folk lite obekväma i början. Om man nu tror på riktigt att det monetära systemet är dödsdömt. Jag satsar iallafall inte mina pengar på att politiker och riksbanker på något magiskt sett fattar problemet innan det är för sent.
2011-07-20 21:15 # 19
Peterik
Eftersom jag inte är så kunnig i ekonomiska termer av det mer avancerade slaget, internet-lingo eller gamla sumeriska dödsgudar, så måste jag tyvärr fråga:

TEOTMSAWKI? Vad är det?

Förresten, efter obehagskänslan sprider sig ett slags lugn, eftersom det känns som om man har kommit på nån slags sanning och kan utforma en strategi efter den....

Ha det


Peter
2011-07-20 21:51 # 20
Orgott
The End Of The Monetary System As We Know It (TEOTMSAWKI)
2011-07-20 22:03 # 21
Peterik
Tackar


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt