Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Fråga angående detta med bankerna "skapar" pengar
Fråga angående detta med bankerna "skapar" pengar
2011-07-15 19:55 # 13
Selous
Citat:
Ursprungligen postat av Guld eller Skuld?

Stämmer! Men, varför händer det? En stor del av anledningen till att det blir bubblor, energichocker till och med krig skulle jag vilja påstå ligger just i att vi har ett så pass ostabilt valutasystem. Bubblorna skapar felallokeringar i produktion. Sedan när bubblan spricker och felsatsningarna uppenbaras blir folk arbetslösa, resurser har slösats bort och misär uppstår.


Penningsystemet hjälper ju inte till, samtidigt är det svårt att lasta penningsystemet direkt för att Deepwater Horizon exploderade eller Exxon Valdez gick på grund. Bara för att vi har en guldbaserad valuta så försvinner inte alla problem som mer eller mindre riktigt brukar häföras till nuvarande valutasystem.

Ditt volvoexempel kan ju lika gärna hänföras till nuvarande bristfälliga ekonomutbildningar och människans natur. Ekonomer gillar att extrapolera trender och människan är av naturen en obotlig optimist. Eftersom villapriser stigit i 20 år så kommer de ju göra det i samma takt i 20 år till, eller hur? Eftersom Volvo sålt fler bilar varje år så kommer vi ju fortsätta att se samma ökning varje år framöver, eller? En guldmyntfot skulle egentligen inte ändra det förhållandet, det uppstog bubblor även innan 1972. Oavsett valutasystem så kan bubblor uppstå, skillnaden är storleken på dem och utfallet när de spricker. Fördelen med guld är att sådant system är svårare att manipulera och trögheten blir större. Vi får inte samma extrema boom-bust cykler men nog kommer vi ändå ha ekonomiska upp och nergångar, skillnaden är att de inte blir lika extrema och det kommer sannolikt vara så att människor som sparar och sköter sig gynnas istället för att som idag straffas via skatt och inflation(som i princip är en skatt även om alla inte förstår det).
2011-07-15 20:02 # 14
Apunkt
Citat:
Ursprungligen postat av Selous
Apunkt

I princip lånar bankerna inget av riksbanken på en normal marknad, de deponerar säkerhet där och den säkerheten ger dem rätt att låna ut pengar. Pengarna skapas i det ögonblick banken godkänner din låneansökan och vid varje amortering "försvinner" en del pengar. Så länge det skapas mer pengar än vad som återbetalas i amortering och ränta så fungerar det oftast hyggligt. Det innebär att det kan räcka med en minskad lånetakt för att utlösa en kris.


Juste fan, det har du ju helt rätt i. Pengarna skapas ju i och med att folk lånar. Så när någon lånar 100 kronor har bankerna skapat en ratio på 9:1 cirka (900 kronor). Som dom i sin tur kan låna ut och därmed skapa ännu mer pengar. I see I see..

Men helvete vad sjukt det är egentligen. Till sist kommer vi ju ha så i helvete med pengar i omlopp i form av skulder och elektroniska siffror att det blir ohållbart antar jag. Tragiskt när det går upp för en att vi går mot våran egen undergång i rask takt.
Senast ändrad av Apunkt; 2011-07-15 20:03
2011-07-15 20:22 # 15
Selous
Det behöver inte nödvändigtvis bli så dramatiskt. Vi ha haft pengarna vi har nu sedan början på sjuttiotalet, innan det var vi via dollaren bunden till guld. Innan det hade vi guldmyntfot och den skandinaviska valutaunionen. Innan dess daler systemet. Det är i ett historiskt perspektiv inte så ovanligt att valutan byts ut eller refomeras då och då. Vi får väl bara hoppas att det det här gången sker utan ett krig i vårt närområde.
2011-07-15 21:03 # 16
Apunkt
Citat:
Ursprungligen postat av Selous
Det behöver inte nödvändigtvis bli så dramatiskt. Vi ha haft pengarna vi har nu sedan början på sjuttiotalet, innan det var vi via dollaren bunden till guld. Innan det hade vi guldmyntfot och den skandinaviska valutaunionen. Innan dess daler systemet. Det är i ett historiskt perspektiv inte så ovanligt att valutan byts ut eller refomeras då och då. Vi får väl bara hoppas att det det här gången sker utan ett krig i vårt närområde.


Ska försöka förklara hur jag menar. Ifall ett land / region / stat förr i tiden sattes i konkurs fanns det ju andra fodringsägare/adelsmän/ättlingar/konkurrenter som var beredda att hoppa in och ta deras plats. Dessa hade ju då en finansiell uppbackning utav exempelvis metaller / skog etc. Men ifall ingen i hela världen har denna uppbackning, och hela valutan kraschar, bör väl i princip innebära att äganderätten i sin teoretiska form försvinner.

Ifall vårat system idag skulle kollapsa och kravaller, upplopp, strejker m.m uppstår tror jag det blir svårt att säga "Jag köpte denna tomt / fastighet för 10 miljoner kronor för 10 år sedan". Folk ger blanka fan i det, dom tar din tomt och dina ägor ändå i desperata tider. Medans förr i tiden, hade du alltid guldet du kunde utnyttja eftersom det oavsett statsskick eller regeringars tillstånd var en vedertagen valuta bland folket. Så du kunde för att skydda din gård i det fall att staten skulle bli utan pengar, alltid anställda vakter, folk eller bevakning genom ditt guld.

Jag ser det såsom att ifall valutan består utav ett riktigt värde, i form av metall, som finns i begränsad mängd, så spelar det egentligen ingen roll ifall stater eller länder går i konkurs så länge du själv har visst mycket av denna metall. Medans idag, om en hel valuta förintas till följd av enorm inflation, så kan du inte längre efter det att staten på ett eller annat sätt störtat samman använda dina papperspengar som en legitim betalning, eftersom det inte har en trovärdig förankring hos folket.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt