Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Alternativa svenska banker
Alternativa svenska banker
2011-09-10 13:52 # 13
Selous
Citat:
Ursprungligen postat av JRX

Japp, Finn och Gripen gick ihop, men det finns många flera ute i landet. Vet inte vad du menar med heltäckande. Det är klart att de inte kan erbjuda samma saker som den största banken i landet men det kanske du heller inte är ute efter. Har själv ingen erfarenhet av dessa. Skulle bli förvånad om de är så mycket bättre. De är nog lokala men säkert långt från de ideal vi på detta forum brukar fundera runt.


Jag tror bara att det är Sparbanken Öresund som inte använder Swedbank. Jag har i varje fall aldrig hört talas om en annan fristående sparbank som inte erbjuder Swedbanks tjänster. Vad jag var ute efter var såna saker som utlandsbetalning, fonder, aktiehandel, har Sparbanken Öresund byggt upp egen verksamhet eller köper de sådana tjänster av någon annan?
Det intressanta ur min synvinkel är om dessa banker har förutsättningar att överleva en kraftig ekonomisk nedgång utan statlig intervention. Swedbank lär ju, som vi alla vet, inte ha det.
2011-09-10 14:05 # 14
SIMM
De fristående bankerna fick ju ta av sitt "riktiga" kapital och köpa andelar i Swedbank 2009 och därmed rädda hela den banksfären. Det var en massa bråk om det då det tärde på de riktiga sparbankerna grundfilosofi och deras grundkapital - ni vet ju att aktier inte är en säker investering och säkerhet söker bankerna.

Googla "sparbankerna räddar swedbank" och det finns en hel del träffar. Bla. där man undrar "hur många gånger småbankerna skall rädda Swedbank" och den "lilla banken räddar den stora". Men ju fler aktier de nu har ju mer tvingade är det ju att "rädda" sina egna pengar.
http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=5026362

Med nyemissioner tillfördes 27 miljarder. Nu när man från Swedbanks sida köpa tillbaka ca en tredjedel av dessa senaste aktierna (för att åter minska antalet lite), så tycker staten (Anders Borg) att banken skall spara (konsolidera sin balansräkning). Men hade sparat från början hade ju förra krisen inte ens uppstått.
http://www.internetional.se/swedbank.htm


Så även om det är lite ur askan i elden, så står sig nog de mindre bankerna bättre.

// SIMM
Senast ändrad av SIMM; 2011-09-10 14:11
2011-09-10 21:08 # 15
Despierto
Jag har varit JAK-kund och det är inga konstigheter: du måste spara lika mycket som du lånar. I mitt fall handlade det om ett mindre lån för att lösa en storbankskredit.

Du amorterar X och sparar X varje månad för att uppnå balans i sparpoängen dvs hur mycket pengar du har haft innestående respektive utstående i banken. Nackdelen är att inflationen äter på ditt tvångssparande, fördelen är att när du har betalat av ditt lån får du en utbetalat ditt sparande som motsvarar summan på lånet.

Tror Cornucopia? gick in i detalj kring detta i samband med att Aftonbladet skrev en artikel om JAK, läs här.
Senast ändrad av Despierto; 2011-09-10 21:08
2011-09-11 00:58 # 16
SIMM
Angående JAK.
Men om jag lånar ex. 1 mille så behöver jag spara 1 mille.
Vad är det då för vits? När jag har sparat till x kan jag ju köpa för x kontant?

Nu behöver ju inte lån vara dåligt, men när en bubbla uppstår och vi som amerikanarna använder våra hus som bankomater det år då vi får problem som vi vet (illstionistiska rikedommar ).
Smarta (och då i synnerhet välbärgade) föräldrar sparar till sina barn inför framtiden... Men om då banken för dem bakom lyset och inflationen äter upp sparandet . vad skall de då satsa på (förutom GLD/SLV)?
Hur många går inte till banken och ber om råd och sparar en slant till barnens framtid! Börsen går ju alltid upp!!
Men nr den backar 20% är det inte lika roligt. Infaltion eller ej, risken på börsen negligeras totalt.
Pengar har inget värde, annars hade man inte vågat sig på 4xBull.
Men 4xBull är ju som tris, eller högsta vinsten på lotto, en klappmpå ryggen att du var smart (fast du ofta bara hade tur).

Fy fan, inget fungerar ju längre.... En kompis har sparat (genom födelsedagar etc.) ca 60', sist hon kollade var det värt 45'. Bankerna kan ju lugna henne med att "håll ut, det vänder snart" för börsen har ju "länge" varit den bästa sparformen.
En annan är förbannad på en själv att man inte var mer vaken, för då hade båda mina barn nästan varit miljonärer idag (= köpt guld). Nu kan man bara hoppas de är det imorgon - (och det är ju då de behöver pengarna)
Guld och silver är ju å andra sidan något riktigt, något bestående. Tyvärr har man insett det för sent, för oberoende vad så är det "marknaden" som sätter priset - inte du och jag.


// SIMM
2011-09-11 01:20 # 17
Despierto
Citat:
Ursprungligen postat av SIMM
Angående JAK.
Men om jag lånar ex. 1 mille så behöver jag spara 1 mille.
Vad är det då för vits? När jag har sparat till x kan jag ju köpa för x kontant?
// SIMM


Men så är det väl med alla lån?

I JAK sparar man samtidigt som man amorterar. Lånar du en miljon på tio år amorterar du 100 000 om året o då måste du spara lika mycket.
2011-09-11 12:38 # 18
SIMM
Citat:
Ursprungligen postat av Despierto
du måste spara lika mycket som du lånar.


Jag tog dig bara på orden, därav spara x kronor för att låna x kronor. Jag trodde man sparade först innan man fick låna.

Citat:
Ursprungligen postat av Despierto

Men så är det väl med alla lån?

I JAK sparar man samtidigt som man amorterar. Lånar du en miljon på tio år amorterar du 100 000 om året o då måste du spara lika mycket.


Nu förstår jag. Man lånar 1 mille, betalar 200 000, varav 100 000 är amortering (i 10 år). När får man då ut den miljon man sparat?
Precis som du skriver; dina pengar får du ingen ränta på men väl inflaterade pengar.

// SIMM
Senast ändrad av SIMM; 2011-09-11 12:38


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt