Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Master Card: tack vare kortköpen ser vi när kriser startar
Master Card: tack vare kortköpen ser vi när kriser startar
2016-04-04 17:48 # 1
In4mayshun
Det här är rätt intressant. S.k "big data" och "data mining" är inte nytt men det är först de senaste åren det börjat bli lite fart på de här områdena.

Data mining och big data kan vara många olika saker, men en tillämpning är att tidigt se trender och tendenser inom ett visst område. Det handlar om att ur enorma mängder med data (som t ex hundratals miljoner kort-transaktioner) kunna vaska fram värdefull information. Oftast handlar det om försäljning, hur man ska kunna kränga mer saker på ett effektivare sätt.

Ett exempel är internetreklam, där man mer och mer slutar visa samma reklam till alla användare eftersom det är väldigt ineffektivt. Istället spåras dina surfvanor och ditt läsande på ett bilforum gör att du ser reklam för nya bilar, medan frugan som mest hänger på trädgårdsforum istället får reklam från Bauhaus på skärmen.

I bakgrunden för all denna big data ligger stora servrar med enorma databaser som lagrar oceaner av information om allt vi människor gör med alla våra elektroniska pryttlar. Kredit-/betal-/kontokort, websurf, telefonsamtal, sms, mail, chatt, sociala medier, positionering, övervakningskameror, wearables, fitness-armband m.m. m.m. Allt vi gör och glatt (eller omedvetet och inte så glatt) delar till släkt och vänner lagras och kan användas på något sätt.

Nyckeln är oerhört smart programvara som snabbt kan tröska igenom dessa oceaner av trivial info och omvandla den till något som kan vara till nytta för ett säljföretag. Eller, en statlig underrättelsetjänst som vill veta vad alla människor gör hela tiden, så att de inte får för sig att göra något elakt och olagligt....

Det finns redan minst en betaltjänst som använder internet för att se in i framtiden med ganska hyfsat resultat. Det geografiska mönstret i google-sökningar kan t ex användas för att förutspå influensaepidemier och liknande. Man följer folks googlande på symptom och mediciner och kan se hur epidemin tar sig.


Slut på föreläsning. Bara som en bakgrund....


Nu ska Master Card börja använda sina datamängder (=köphistorik) till att börja förutse sociala och politiska kriser runtom i världen. Dessa föregås nämligen alltsomoftast av ökade aktiviteter inom specifika områden.

Citat:
I patentansökan sägs att exempelvis en ökande försäljning av buss- och tågbiljetter eller att människor börjar hamstra medicinsk utrustning eller överlevnadsutrustning kan tyda på att man är på väg mot ett krigstillstånd eller någon sorts ekonomiska sanktioner. Ökar vapenhandeln kan en statskupp vara på gång.


Citat:
Om samma inköpsmönster kan indikera flera olika saker så rankas de olika utfallen av dataanalyssystemet. Det kan också göra uppskattningar om när det hela ska starta, hur länge det håller på och hur allvarligt det kommer att bli.


Är detta bra? Jag vet inte. Spontant verkar det ju ganska bra. Men vad ska Master Card göra med den här informationen, att ett instabilt land plötsligt är på väg att spricka? Tipsa Expressen? I think very much not. Skydda sina intressen? Varna UD i Sverige så de kan varna svenskar på platsen?

Vilka andra oväntade och hittills ouppfunna saker kan vi vänta oss av data mining och Big Data? Finns här några i IT-svängen som har insiderinfo?

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.654589/kreditkort-politisk-kris-mastercard

Senast ändrad av In4mayshun; 2016-04-04 18:50


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt