Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Guld i långsamt fallande trend - varför ?
Guld i långsamt fallande trend - varför ?
2015-11-23 14:55 # 1
Mats
Guldet förefaller vara i en långsamt fallande trend. Varför? Med tanke på nollräntan i många (de flesta?) länder, det ständiga penga-tryckandet från centralbankers sida, och den ohållbara kreditexpansionen från de kommersiella bankerna, torde vara gynnsamt för guldpriset, men så sker inte. Med tanke på att tillväxten är medioker, och centralbankerna fåfängt försöker elda på tilväxten med gratiskredit så borde ju guldet gå upp, eller iaf hålla sig stadigt kan jag tycka. Varför ser det ut så här...?

-Manipulation? Dollar "vinner" fortfarande över guldet vid flykt till säkerhet? Ökad gruvproduktion?

http://www.kitco.com/LFgif/au0365nyb.gif

Senast ändrad av Mats; 2015-11-23 14:55
2015-11-23 15:47 # 2
silvereagle
Delar Mike Maloneys åsikt om att vi får deflation innan hyperinflation när krashen kommer. Då kommer pappersguld falla ännu mer innan det går upp rejält. Men premien på fysiskt guld kommer att öka under krashen och deflationen så det är inte säkert man kommer kunna köpa billigt fysiskt.

https://www.hiddensecretsofmoney.com/videos/roller-coaster-crash-mike-maloney-deflation

Ingen vet men ett troligt scenario.
2015-11-23 16:01 # 3
Mats
Citat:
Ursprungligen postat av silvereagle
Delar Mike Maloneys åsikt om att vi får deflation innan hyperinflation när krashen kommer.


Ja, det är väl den svåra frågan: när kommer kraschen...? Martin Armstrong trodde enligt dokumentären "The Forecaster" som visades i svt för en tid sedan, att oktober 2015 skulle vi få en krasch, men så blev det inte... jag antar iofs att tidsfristen ännu inte gått ut för att man skall kunna säga att han hade fel. Hans period var något på 8 år... Men frågan kvarstår... när kommer kraschen, inom några månader, inom några år, inom 10 år... aldrig?
2015-11-24 11:05 # 4
Obetalbar
Citat:
Ursprungligen postat av Mats
Citat:
Ursprungligen postat av silvereagle
Delar Mike Maloneys åsikt om att vi får deflation innan hyperinflation när krashen kommer.


Ja, det är väl den svåra frågan: när kommer kraschen...? Martin Armstrong trodde enligt dokumentären "The Forecaster" som visades i svt för en tid sedan, att oktober 2015 skulle vi få en krasch, men så blev det inte... jag antar iofs att tidsfristen ännu inte gått ut för att man skall kunna säga att han hade fel. Hans period var något på 8 år... Men frågan kvarstår... när kommer kraschen, inom några månader, inom några år, inom 10 år... aldrig?


Hur långt är det kvar till kollapsen ? En viktig fråga i sammanhanget Hur negativa kan räntorna bli ? Sänka räntor är det det enda sättet på vilket man stimulerar ekonomin för att öka skuldsättningen. De måste ju hindra människor att ta ut kontanter eller fly till alternativa valutor för att kunna ha kraftiga minusräntor . Det kommer de inte lyckas med storskaligt.

Japp deflation kommer först. Det kommer gå åt h-e med alla lån. För att kunna klara alla ökande skulder så måste hela tiden nya lån finansiera gamla lån som i ett pyramidspel. Penningmängden måste hela tiden öka. Räntorna blir en större del av kakan eftersom inte alla nya pengar cirkulerar. Vår valuta är ju egentligen skuld.. tex bolånen är ju skapade ur skuld . Som ni vet är priserna uppblåsta. Att priserna ökar hela tiden beror ju inte på att folk fått merpengar.. utan för att de lånar mer pengar som bankerna skapar ur luft. När tex bobubblan spricker så kommer mycker utav vår valuta upphöra att existera. Minskande penningmängd= deflation. Politikerna som ju alla är beroende av/ köpta av bankerna kommer att vidta stimulansåtgärder som först leder till inflation och till slut försvinner förtroendet för valutorna vilket orsakar hyperinflation. Pengarna blir värdelösa. Jag kan inte tänka mig hur det skulle kunna gå på något annat sätt. Skulderna och pennningmängden har ju ökat lavinartat. Vi har ju aldrig haft såhär låga räntor förut. Folk har ju sagt hur länge som helst att det kommer en krasch. Men om man tittar på data så har vi aldrig varit i den här situationen. När skulderna ökar så blir också räntorna astronomiska och ekonomin stannar av, valutan cirkulerar långsammare. Vi har ju stagflation nu. Priset på en del saker blåses upp. Den riktiga fyskiska ekonomin håller på att bromsa upp och då sjunker en del priser samtidigt som andra tokstiger i den finansiella ekonomin. Sammantaget så tror jag inte att det KAN vara så långt till det går åt h-e. Jag tänker mig att det kommer hända något stort och det kommer inträffa inom ett tidspann på alltifrån imorgon till 5 år. Tror inte det kan dröja längre.. Titta på hur skulderna ökar.. Flyktingkris mm vilket jag betraktar som ett skådespel där ökad skuldsättning är ett självändamål ...styrt av sociopater. Om man ser takten i förändringarna och volatiliteten på tex VIX så tyder det på att vi är nära slutet.. Mats det här var ju mest svar på när kraschen kommer. När det gäller guldet så är det ju så att allt i den verkliga ekonomin sjunker i stagfationen vi upplever just nu Guld är ju pengar och inte bara en råvara. Men pappersguldet som styr spotpriset är ju bedrägeri. Det finns ju 200-300 uns pappersguld på varje uns fysisk metall. Att trycka ner guld är ju en av de mest prioriterade sakerna eliten centralbanker mfl pysslar med.
2015-11-24 13:59 # 5
Flavian
Det fallande guldpriset har, enligt min övertygelse, flera orsaker.

För det första är guld inte särskilt billigt. Tar man hänsyn till det amerikanska priset på en Big Mac så har guldet stigit mycket mer än priset på en Big Mac sedan 1999 om än att guldet har gått ned räknat i dollar sedan 2011, trots att priset på Big Mac i USA har gått ned. Så guld är fortfarande betydligt dyrare än det var på 1990-talet då det var mycket billigt.

En orsak är att när guldpriset var mycket högt 2011 så kom mycket gammalt guld upp ur byrålådor och skickades senare till smältverk för omvandling till guldtackor. Det finns alltså fortfarande skaplig tillgång på guldtackor.

En annan orsak är att guldhaussen från år 2000 och framåt har fått guldbrytningen att hosta igång efter att ha legat på sparlåga till följd av de mycket, mycket låga guldpriserna på 1990-talet.

Å andra sidan är det helt sant att dollarns köpkraft stadigt minskar. Om man använder priset på Big Mac i USA som måttstock så har USA en tydligt positiv inflationstakt. Detta beror helt klart på att Fed bedriver en medveten inflationspolitik.

Man skall dock komma ihåg att Fed numera bedriver en något mindre extrem inflationspolitik än vad som var fallet när man höll på "quantitative easing".

Dessutom kan inflationspolitik utlösa en förväntan om inflation, vilket i sin tur får somliga att förvänta sig att inflationspolitiken kommer att ersättas av en mindre inflationsdrivande politik. Detta minskar benägenheten att hamstra guld och drar ned guldpriset som en ren antecipation av en penningpolitisk skärpning.

Att guldet för tillfället är betydligt
svagare än det var för ett år sedan beror på att finansmarknaden redan prissatt en mindre inflationsdrivande amerikansk penningpolitik.

Å andra sidan är guld en källa till likviditet och när guldpriset faller räknat i dollar så minskar faktiskt mängden dollar eftersom allt guld som tidigare var värt fler dollar nu är värt färre dollar. Detta förklarar delvis varför priset på Big Mac i USA numera inte stiger lika snabbt som tidigare.

Detta kokar dock ned till följande slutsatser. Om USA eftersträvar och lyckas uppnå en positiv inflationstakt så måste priset på guld räknat i dollar stiga helt enkelt därför att guld inte bara är pengar utan också en konsumtionsvara.

Därför måste antingen USA få ned den verkliga inflationen till noll, eller tvingas godta en situation där guldpriset räknat i dollar stadigt stiger. Om guldpriset stadigt stiger kommer detta att leda till en situation där guld kommer att ersätta dollarn som världens mest likvida finansiella tillgång. Detta vore katastrofalt för USA.

Dessutom kommer vi med säkerhet att få se en situation där USA kan bli tvingat att höja styrräntorna i ett försök att stoppa en flykt ur dollarn in i guldet. Detta kommer dock att visa sig vara en åtgärd som troligen kommer att MOTVERKA sitt eget syfte.

Om styrräntorna höjs kan ju det framkalla insolvenser som i sin tur kommer att kräva en ny dos av "quantitative easing" extremlåga styrräntor och så vidare.

Då kommer finansmarknaden att prissätta detta innan det verkligen hänt genom att driva upp guldpriset.

Man kan alltså säga att Fed är fångat i en fälla. Vad Fed än väljer blir det fel. Dollarns kollaps kommer, men det tar några år för världens största isberg att smälta ned till vatten.

Om Fed skulle börja bedriva en politik som lyckades stabilisera dollarns inre köpkraft så finns risken att vi skulle få se en våg av insolvenser, vilket i sin tur skulle tvinga Fed att rycka ut med stora penningsprutan för att rädda det finansiella systemet från härdsmälta.

Om Fed bedriver inflationspolitik så kommer förr eller senare guldpriset bara att känna en riktning gentemot dollarn och i så fall är dollarns dagar räknade eftersom guld kommer att ersätta dollarn som världsvaluta.

Så om valet står mellan guld och dollar så är valet lätt.

Samtidigt vill jag varna alla som tror att guldets värde uttryckt i konsumtionsvaror kommer att stiga dramatiskt. Om guldet ersätter dollarn som världsvaluta så kommer nämligen mängden guldderivat att öka dramatiskt och detta förklaras av REAL BILLS DOCTRINE. Det räcker nämligen att guldet är tillräckligt dyrt för att den icke-monetära efterfrågan på guld skall stillas, medan den monetära efterfrågan på guld kan stillas med guldderivat. Mängden guldderivat som kan cirkulera utan att skickas till inlösen beror på världshandelns omfattning och ingenting annat.

Detta är dock ett annat ämne.
2015-11-25 01:42 # 6
Obetalbar
Som du själv påpekar så handlar ditt inlägg om guldet kontra US dollar. Räknar man i SEK så är bilden väldigt annorlunda. Guldet ligger tex högre nu än för ett år sedan och grafen ser väldigt fin ut ända sedan guldmyntfoten avskaffades.

Här finns finfina grafer och man kan ställa in önskade parametrar osv.

https://www.bullionstar.com/charts/

Jag tror att manipulation har väldigt mycket större inverkan på spotpriset än vad guld från byrålådor och uppstartade gruvor har.


US dollarn ses fortfarande som en säker hamn. Psykologi okunskap och desinformation är viktiga byggstenar i förtroendet för denna valuta. USA är ett land som aldrig kommer att betala sina skulder. De kommer heller inte att mäkta med de hundratals miljarder dollar i pensionsåtaganden mm. Deras produktion har flyttat till Kina. Stor del av landets välstånd är gamla utdöende meriter, ett lånat luftslott som bygger på att deras valuta är reservvaluta , petrodollar osv. Guldet finns inte kvar i staterna eller det lilla som finns kvar ägs av andra och eller så har man hyrt ut det för att svämma över pappersmarknaden multipla gånger med samma enhet guld. Jag vet inte att de lyckas visa upp eller leverera speciellt mkt guld på begäran ? Det finns ingen anledning för andra länder att förvara sitt guld i staterna längre.. Enda anledningen att man inte tar hem guldet är ju för att det inte längre är i USA:s förfogande. Det finns ingen som helst saklig substansiell grund för att lita på US dollar förutom gammal tradition och kanske för deras enorma krigsmakt. Enligt många lärde män tex Jim Rickards kommer dock knappast denna reservvaluta vara den första som åker.. troligen bland de sista. Martin Armstrong tror på dollarn ett tag till eftersom man inte kan fly fullt så lätt då alla centralbankerna i världen tävlar om att sänka sin valutas köpkraft. Blir väldigt förvånad om inte fed gör QE4 under 2016. Är på väg utför med all fiat. Det är jag övertygad om.
2015-11-25 13:48 # 7
Flavian
Signaturen "Obetalbar" gör ett stort misstag genom att tro att guldpriset godtyckligt kan manipuleras genom interventioner på derivatmarknaden.

Ett derivat är ytterst sett en skuldförbindelse som är betalbar i guld.

Den som sätter sådana i omlopp tar en risk, eftersom han kan bli avtvingad fysiskt guld eller försatt i likvidation av sina borgenärer.

Dessutom är centralbankernas förmåga att rädda en sådan gäldenär begränsade av den mängd fysiskt guld centralbankerna har tillgång till om än att säkra guldfordringar också kan användas.

Detta kan dock inte på något sätt jämföras med fiat, eftersom exempelvis Sveriges Riksbanks tillgång på svenska kronor faktiskt och helt bokstavligt talat är HELT OBEGRÄNSAD.

Därför är det faktiskt den fysiska marknaden som styr derivatmarknaden och inte tvärtom.
2015-11-25 19:08 # 8
Hedge
"Of course, there will always be a certain number of analysts and individuals who believe the Fed and Central Banks will be able to continue propping up the market"

http://https://srsroccoreport.com/death-of-paper-gold-silver-the-data-proves-it/
2015-11-26 09:36 # 9
jaws
Citat:
Ursprungligen postat av Flavian
Signaturen "Obetalbar" gör ett stort misstag genom att tro att guldpriset godtyckligt kan manipuleras genom interventioner på derivatmarknaden.

Ett derivat är ytterst sett en skuldförbindelse som är betalbar i guld.

Den som sätter sådana i omlopp tar en risk, eftersom han kan bli avtvingad fysiskt guld eller försatt i likvidation av sina borgenärer.

Dessutom är centralbankernas förmåga att rädda en sådan gäldenär begränsade av den mängd fysiskt guld centralbankerna har tillgång till om än att säkra guldfordringar också kan användas.

Detta kan dock inte på något sätt jämföras med fiat, eftersom exempelvis Sveriges Riksbanks tillgång på svenska kronor faktiskt och helt bokstavligt talat är HELT OBEGRÄNSAD.

Därför är det faktiskt den fysiska marknaden som styr derivatmarknaden och inte tvärtom.


Ni har rätt båda, i viss mån. När derivatmarknaden för guld har nått en viss storlek, och betydelse i sin utbredning, blir den till sin natur liknande en guldmyntfot inom valutaområdet. När detta fanns var bankernas sedlar just en skuldförbindelse betalbar i guld. Men det var en kalkylerad risk som inte behövde infrias, utom i ett läge av kaos och då tar regeringar till andra medel för att skydda sig. Man kan fråga sig om inte derivatmarknaden nu fungerar som en modern guldmyntfot. Alltså att derivaten lever sitt liv oberoende av om det finns tillräckligt med fysisk vara att backa upp med. Så länge finansmarknaden är någorlunda stabil kommer få att kräva inlösen eller leverans. Och då kan derivaten manipuleras, på samma sätt som valuta kan manipuleras. Något som Riksbanken verkligen håller på med genom att till varje pris sänka kronans värde. Man kan förmoda att länder och aktörer också jobbar på att sänka guldet via derivat så att det tjänar deras syften. Som sagt, det är relativt riskfritt.
2015-11-27 13:23 # 10
Flavian
I någon mån kan man sänka guldets köpkraft genom att spruta ut derivat, men vad de flesta glömmer är att man genom att sänka guldets köpkraft dels ökar efterfrågan på guldsmycken och dels gör det mindre lönande att bryta guld.

Så möjligheterna är begränsade, eftersom alla "manipulanter" förr eller senare kommer att avtvingas fysiskt guld och tvingas ställa in betalningarna på ena eller andra sättet.

Att exempelvis Bank of England och Federal Reserve Bank på 1920-talet bedrev en massiv manipulation av den internationella marknaden för att hålla ned guldets köpkraft på en ohållbart låg nivå är helt sant, men eftersom en sådan manipulation ytterst sett förutsätter att de som bedriver manipulationen har tillgång till REAL BLING, det vill säga FYSISKT GULD så är möjligheterna att manipulera GULDETS värde uttryckt i ANDRA VAROR synnerligen begränsade.

Fiat-pengar kan man skapa in i det oändliga, men guld kan man inte trolla fram.

Därför är mängden derivat som marknaden klarar av att "svälja" naturligt begränsad.

Real Bills Doctrine handlar om hur mycket guldderivat som kan sprutas ut innan det uppstår vad som kallas "reflux"; det vill säga en uttagspanik.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt