Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Kontrollera äktheten på ditt guld
Kontrollera äktheten på ditt guld
2015-08-08 01:44 # 13
Nikon
Falskmynten i videon är med all sannolikhet gjorda av förgylld Wolfram, som har i princip samma densitet som guld. Likheterna i densitet gör att vanlig mätning och vägning inte kan skilja dem åt.

Det låter som att de inte har någon klang, men det har de faktiskt. Den råkar bara vara i ett frekvensband som ligger lite högre än vad det mänskliga örat kan uppfatta.

Guld är en av de mjukaste metallerna, och har låg ljudhastighet, vilket ger låga frekvenser.
Wolfram är en av de hårdaste metallerna, och har hög ljudhastighet, vilket ger höga frekvenser.
Därför är de akustiska egenskaperna ett fint sätt att skilja guld från wolfram. Man behöver ingen app för att höra den enorma skillnaden, men appen fixar det givetvis också :-)

Observera att alla Wolframmynt inte upplevs som ljudlösa. Wolframmynt med större dimensioner kommer att ha en hörbar klang, men fortfarande med betydligt högre frekvens än guldmynt i samma dimensioner.

Hur som helst är det mycket riktigt att påståendet att mynt inte man förfalskas i wolfram inte längre är sant. Wolframmynten finns uppenbarligen där ute nu.
På sätt och vis blir man imponerad av förfalskarnas skicklighet.
Senast ändrad av Nikon; 2015-08-08 01:47
2015-08-08 10:34 # 14
Skyking
Liten fundering med tanke på att man avfärdade förfalskningarna på rent sensoriska grunder (genom att bara använda våra sinnen, mätinstrumenten han använde skulle kunnat gå bet helt och hållet) så kan man ju fundera på hur säkert man kan göra detta rimligt snabbt på enbart sensoriska intryck.

Det är en kvalitet hos pengar och andra värdehandlingar att man på ett rimligt snabbt sätt kan avgöra äktheten med de medel som står till buds. I ett hypotetiskt scenario där man skulle använda ÄM-mynt som betalningsmedel blir det därför en intressant frågeställning.

Frågan blir då ifall det finns risk för att man lyckas med förfalskningar som passerar en sådan kontroll. Kan man t.ex. fejka akustiska egenskaperna utan att vikten blir uppenbart (dvs att man snabbt och lätt känner att den är för lätt om man håller den i handen) galen?

Hur är det med lägre valörer (som man skulle vara mindre benägen att titta lika nogrant)? Hur hörs klangen på 1/2, 1/4 och 1/10 oz guldmynt? Hamnar klangen fortfarande i det hörbara området? Hur är det med silvermynt (här talar vi vardagsvalörer så snälla förvänta er inte att man skall sitta och särskåda myntet i flera minuter)?

För fullständighetens skull bör man kanske göra samma fundering när det gäller svenska sedlar och mynt. Mynten får man väl anta att man är chanslös på, där får man nästan förlita sig på att det inte är lönt att tillverka förfalskningar. Hur säkra är sedlarna? Jag ser att många butiker använder UV-ljus på 500-lappar (det verkar nästan som ett underkänt betyg) och många använder såna där automater man betalar i, men hur säkert bedömer man äktheten egentligen?

Sen kan man iofs gå vidare och titta på andra värdehandlingar ID-kort, signerade avtal osv. Det verkar ju som att det finns en del att önska på det området. Hade man lätt kunnat särskilja äkta från falskt här så hade man inte behövt oroa sig så mycket för ID-stölder och de konsekvenser det får.
2015-08-08 14:20 # 15
Ormtjusare
Fortsättning :
http://youtu.be/YR_1xaWBeZ4?list=UUS0-Hrh-r90e6vs309wJ0zw

Ja, förgylld Wolfram.


https://www.youtube.com/watch?v=Bw5qjYIuHNc
http://www.timesunion.com/local/article/Two-men-charged-with-selling-counterfeit-gold-5542193.php
Senast ändrad av Ormtjusare; 2015-08-08 14:34


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt