Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Kan man pension spara med guld och andra frågor ?
Kan man pension spara med guld och andra frågor ?
2014-06-27 16:28 # 1
pompado

Hej jag är inte så insatt i att investera i guld och undrar om det är säkert på lång sikt?
Och hur förvarar man sitt guld, ska man skaffa bankfack?

Vill ha något att jämföra med.
Ta till exempel ett sparkonto med 4.0% sparränta och insättningsgaranti.
Pengarna är låsta i minst 7 år.

MVH Patrik
2014-06-28 11:39 # 2
jiess
Hej !

Svar på din fråga JA !!

Varför tror du att Sverige har sina reserver ( Pension.. ) i Guld, just nu ca. 125 ton. Liksom andra länder har sina ( Pensioner ... ) i ädla metaller.

Tvivla icke, följ historien.

Se till att alltid har din metall fysisk i din närhet, den ta inte så stor plats. Säkert hitta du ett bra ställe att lägga.

js
Senast ändrad av jiess; 2014-06-28 12:55
2014-06-30 07:58 # 3
Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av jiess
Hej !

Svar på din fråga JA !!

Varför tror du att Sverige har sina reserver ( Pension.. ) i Guld, just nu ca. 125 ton. Liksom andra länder har sina ( Pensioner ... ) i ädla metaller.

Tvivla icke, följ historien.

Se till att alltid har din metall fysisk i din närhet, den ta inte så stor plats. Säkert hitta du ett bra ställe att lägga.

js


Det är nog inte så begåvat att följa svenska statens exempel. Det du talar om är riksbankens innehav, utöver guldet (värt 31mdr kronor) har man även obligationer i diverse utländsk valuta värda 386mdr, svenska obligationer värda 10mdr. Till detta skall nämnas att man skuldsatt sig endel (60-70% skuldsättningsgrad beroende på hur man räknar) . Att ha lån för att hålla bara obligationer och guld låter inte som någon lysande portföljstrategi.

Ser man staten i helhet, skulder på 1200mdr eller årliga utgifter på 800mdr så verkar det än mer ett rangligt korthus ifall man förväntar sig guldkant på tillvaron. Du skulle väl inte betrakta ett halvt wibblekonto (varav guldet räcker för två veckors utgifter) som ett fullvärdigt pensionssparande? Isht när du redan har bränt ett och ett halvt års inkomster i förväg?
2014-06-30 08:15 # 4
Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av pompado

Hej jag är inte så insatt i att investera i guld och undrar om det är säkert på lång sikt?
Och hur förvarar man sitt guld, ska man skaffa bankfack?

Vill ha något att jämföra med.
Ta till exempel ett sparkonto med 4.0% sparränta och insättningsgaranti.
Pengarna är låsta i minst 7 år.

MVH Patrik


Det beror ju lite på vad du menar med säkert? Du löper främst två risker: dels att bli av med guldet och dels att guldet faller i värde (därmed inte sagt att du inte löper risker med andra investeringar).

Det finns lite olika strategier att förvara sitt guld med sina fördelar och nackdelar:

1) Bankfack betraktas väl som ganska säkert, men försäkringsskyddet är väl ganska begränsat (10 basbelopp eller något sånt). Gör kronofogden ett besök lär han nog villa kolla vad du har i bankfacket.
2) Hemma, är väl säkert ända tills någon får nys om att du har värdesaker hemma eller att någon chansar på att du har det. Å andra sidan så skall enligt uppgift hemförsäkringen täcka det sålänge du har försäkrat för tillräckligt med lösöre (å andra sidan om du har en hemförsäkring med flera miljoner i lösöre så vet iaf någon på försäkringsbolaget att du har värdesaker hemma). Gör kronofogden ett besök är chansen stor att han inte söker igenom ditt hem - även om bostaden utmäts.
3) Gömma utomhus, säkert även det ända tills någon får nys om att och var det finns guld. Finns nog ingen försäkring som täcker förluster av sånt när det förvaras utomhus. Å andra sidan hyffsat säkert ifall kronofogden gör ett besök.

Sen när det gäller avkastningen så ger inte guld någon direktavkastning - snarare tvärtom (det kostar att ha bankfack, det kostar att försäkra). Det mesta av guldet efterfrågas för investering eller bling-bling vilket kan ifrågasättas ifall det är en stabil grund för att säkra värderingen på guldet. Som bäst kan man nog se guldet som en diversifiering eller hedge av sin portfölj - knappast något man skall räkna med skall generera någon egentlig vinst på sikt.
2014-11-20 14:37 # 5
Zeke
Hade en arbetskamrat som gick i pension när börsen föll för nåt tiotal år sen. Alla som satt med typ ericsson aktier och liknande, poff hela sparandet borta. Själv hade han köpt lite guld varje månadslön sen han började arbeta i 13 årsåldern. Han satt med ett antal miljoner att lösa ut. Kanske inte värdeökande men dock helt klart värdebevarande säkerhet, till skillnad från de andra som satt rejält slokörade med svarte petter.
2014-11-21 11:17 # 6
osvaldo
Det er lige præcis det , jeg prøver at gøre
Købe lidt af gangen i mange år og derefter sælge lidt ad gangen, når at jeg bliver gammel

Det giver ekstra tryghed at vide at man har lidt værdier i egen besiddelse og ikke skal være totalt afhængig
af personer og omstændigheder, som at man ikke har nogen indflydelse på

At stole på at vores del af verden, bliver ved at kunne leve over evne for lånte penge og at der ikke kommer en regning
en dag, er urealistisk i mine øjne

Jeg er ikke hysterisk og tror heller ikke at verden går under i nærmeste fremtid men jeg er helt sikker på, at vi om ikke særlig længe, kommer til at opleve omvæltninger der medfører en betydelig nedgang i levestandard

Når den dag kommer er det dejligt, at kunne mildne overgangen lidt ved at have lidt på kistebunden
Det der skal ligge på kistebunden, skal selvfølgelig være noget man kan regne med har værdi
Guld/sølv
2014-11-27 18:21 # 7
Solidus
"Kan man pension spara med guld och andra frågor ?""
Nej det kan man inte, men man kan PENSIONSSPARA med guld men inte med andra frågor
2014-11-28 10:23 # 8
Bettger
Det finns snart inget avdragsgillt privat pensionssparande kvar, det monteras ned under 2015 för att sedan försvinna helt 2016.
Däremot så finns det ett fördelaktigt sätt att pensionsspara på kvar, som är mycket bättre än privat pensionsförsäkring. Då löneväxlar du via din arbetsgivare till en extra tjänstepension. Arbetsgivaren lägger då vanligen lägger till 5,8% på din bruttopremie eftersom det är 5,8% billigare med skatten på pensionspremie jämfört med sociala avgifter på lön. Du måste då välja ett försäkringsbolag som tillåter placering i Sprott Physical Gold Trust, vars fysiska guld inspekteras rigoröst 2 ggr om året. Förvisso sker det i USD, men den valutarisken kan du "hedga" genom att köpa en valutaoption i USD/SEK för att neutralisera ett ras i USD ( vilket är troligt ifall guldet går upp väldigt mycket framöver)


Såklart bör du ha en del fysiskt guld hemma , men din fråga gällde pensionsspara på ett effektivt sätt.
2014-12-03 20:52 # 9
Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av Bettger
Det finns snart inget avdragsgillt privat pensionssparande kvar, det monteras ned under 2015 för att sedan försvinna helt 2016.
Däremot så finns det ett fördelaktigt sätt att pensionsspara på kvar, som är mycket bättre än privat pensionsförsäkring. Då löneväxlar du via din arbetsgivare till en extra tjänstepension. Arbetsgivaren lägger då vanligen lägger till 5,8% på din bruttopremie eftersom det är 5,8% billigare med skatten på pensionspremie jämfört med sociala avgifter på lön.


Frågan är ifall det är så fördelaktigt egentligen. Hela uppläggen med avdragsgilla lösningar är ju att man får beskatta för pensionen när den väl faller ut. Det blir alltså frågan om att du får undanhålla lite inkomst från beskattning mot att du beskattar den när du går i pension.

Det hela verkar vara beroende på att man kan ducka statlig inkomstskatt idag pga att man hamnar över brytgränsen och kan slippa den som pensionär också.

Citat:
Du måste då välja ett försäkringsbolag som tillåter placering i Sprott Physical Gold Trust, vars fysiska guld inspekteras rigoröst 2 ggr om året. Förvisso sker det i USD, men den valutarisken kan du "hedga" genom att köpa en valutaoption i USD/SEK för att neutralisera ett ras i USD ( vilket är troligt ifall guldet går upp väldigt mycket framöver)


Jag ser inte riktigt varför man skulle hedga sig för USD/SEK egentligen?

Om du köper guld för 10tkr eller om du först växlar till USD och köper guld för $1300 så får du 35g guld - att man skulle behöva hedga i andra fallet för USD/SEK-kursen, men inte i det första fallet för samma position är befängt. Om det är något man skulle vilja hedga så är det ju för XAU/SEK-kursen.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt