Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Varför mördades Gustav III ?
Varför mördades Gustav III ?
2014-04-29 20:14 # 1
Hedge
Vi läser i del 2 av ”Penning inflation genom historien” att en av huvudorsakerna till att Gustav III mördades var ”den penninginflation som han via Riksgälden beordrat, något som många historiker missat.”

Någon tar i en kommentar upp en annan möjlig orsak till mordet och jag vill gärna delge läsarna några citat ur en artikel jag läste i helgen.

”Betydligt farligare än adelns missnöje var nämligen den annalkande revolutionen i Frankrike. Så orolig var kungen för att de franska revolutionsideerna skulle sprida sig till Sverige, att han åren 1790-1791 förbjöd att oroligheterna i Frankrike nämndes i tryck”

”Det var endast Ryssland och Spanien som i likhet med Sverige vägrade erkänna den revolutionära regimen i Frankrike. Han måste helt enkelt göra vad han kunde för att stoppa 1789 års franska revolution”
”Den 16 mars sköt Jacob Anckarström med en skrotladdad flintlåspistol Gustav III i ryggen strax ovanför vänstra höften. Kungen överlevde men såret var allvarligt infekterat och den 29 mars avled kungen.”
”Polischefen Liljensparre arbetade noggrant och effektivt för att komma åt de sammansvurna bakom mordet. De kunde dock snart andas ut, de nya makthavarna, kungens bror hertig Karl av Södermanland och hans rådgivare strax gav order om att de pågående undersökningarna skulle begränsas och straffen för de inblandade blev ovanligt milda.”

”Vad hade då Liljensparre upptäckt, denne benhårde polismästare, som så snabbt förvandlats till en duvunge? Inte bara Ankarström utan alla i kretsen runt mordet var frimurare! Hade utredningen nystats ännu längre in bland de dunkla krafterna vore Lliljesparre själv ett troligt nästa offer.”

” Varför kan man våga påstå att Frimurarna låg bakom mordet på Gustav III? En ledtråd är att de faktiskt hyllar kungamördaren Anckarström. Sedan början av 1900-talet är det väl känt att i Paris stora frimurarloge Grand Orient har Anckarström fått en hedervärd upprättelse. I deras tempel står nämligen en staty av den som offrade sin heder och sitt liv för att på frimurarnas order avrätta den som ville värna om nationen och kungatraditionen”

Citaten är ur artikeln ”Gustav III ville stoppa Franska revolutionen” av Gunnel Wahlström och var införd i nummer 14 av tidningen Nya Tider


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt