Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Myten om en fungerande inflationspolitik
Myten om en fungerande inflationspolitik
2014-03-21 13:54 # 1
Silvermedia
Ekonomi handlar inte enbart om produkter och tjänster. Ekonomi handlar snarare om mänskligt agerande och val som människan gör vilket i sin tur leder till att vissa produkter produceras och konsumeras framför andra. Utan mänskligt agerande och val finns det med andra ord ingen möjlighet till existensen av utbud och efterfrågan och därför kan det heller inte finnas några produkter vid avsaknaden av detta. Detta är viktigt att förstå om man vill veta vad konsekvensen av en viss politik blir för det samhället man lever i.

Priser kommer till på grund av utbud och efterfrågan där miljoner om inte miljarder människor försöker komma överens om hur mycket man är beredd att betala för en produkt. Det accepterade priset är det pris som både producenten och konsumenten är redo att erbjuda för att möjliggöra en transaktion.

Stater har en tendens till att antingen övervärdera eller undervärdera det accepterade priset. Ifall staten övervärderar en produkt allt för mycket genom exempelvis skatter kommer folk att köpa mindre av denna produkt jämfört med vid avsaknaden av denna skatt. Om två produkter vore identiskt lika förutom priset skulle med andra ord den billigaste produkten bli såld. Om whisky blev beskattad med 50% medan öl vore mer eller mindre skattefritt skulle incitament till konsumtion av öl ökas.

När stater tvingar ner priset på produkter lägre än vad det annars skulle ha varit vid avsaknaden av detta leder det till att folk istället konsumerar produkten så snabbt som möjligt då folk blir rädda för att andra ska göra det före en själv. Om staten gör whisky 50% billigare än vad det totala marknadspriset skulle ha varit skulle folk springa in till butiken och köpa så mycket man kan tills dess att produkten mer eller mindre hade försvunnit från hyllan.

Om man applicerar detta till pengar hur skulle denna politik komma till uttryck?

Om staten gör svenska kronan alldeles för dyr kommer investerare utomlands vägra köpa kronan till förmån för andra närliggande valutor som är billigare. Om staten gör kronan billigare via exempelvis inflation än vad det annars skulle ha varit köper utländska investerare med andra ord upp kronan före andra investerare som är sent ute. Det här gör att det finns mer kronor utomlands än vad det annars skulle ha funnits vilket på kort sikt leder till lägre priser i Sverige. Det är denna effekt som många politiker och nationalekonomer vill ha när man förespråkar en inflationspolitik. Man vill å ena sidan ha fler investerare som köper upp kronan samtidigt som man å andra sidan vill få beröm för att inflationen inte är så hög inom Sveriges gränser. Politiker kan med andra ord äta kakan och ha den kvar samtidigt när man exporterar inflation.

Men den här effekten varar bara under en kort period. I det långa loppet kommer utländska investerare använda sina svenska kronor. Man kommer använda dessa i Sverige då dessa pengar är mer eller mindre värdelösa i andra länder. När investerare spenderar sina pengar i Sverige kommer inflationspolitiken ha en beskattningseffekt där priset på varor och tjänster går upp mycket mer än vad det annars skulle ha gjort. I det långa loppet kommer investerare utomlands avskräckas från att investera då svenska folkets besparingar försvinner i takt med högre priser. Om det inte finns besparingar finns det ingen anledning till att investera. Med andra ord leder inte inflation till rikedom för någon i längden. Inflation bör ses som en hägring. Alla tror att det går bra men när man ska hämta ut sin lön inser folk att pengarna aldrig hade något av värde på grund av inflationspolitiken.

Rekommenderad läsning: http://mises.org/tradcycl/econdepr.asp
Senast ändrad av Silvermedia; 2014-03-21 14:11


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt