Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Kritiskt för Argentinas ekonomi
Kritiskt för Argentinas ekonomi
2014-01-27 13:18 # 1
Silvermedia
Saxat från DN:

"

Argentinas ekonomi har återigen hamnat i en kritisk situation. Den argentinska peson har rasat i värde de senaste dagarna — vilket ställt gamla och nya problem på sin spets.

Argentinas ekonomi har återigen hamnat i en kritisk situation. Den argentinska peson har rasat i värde de senaste dagarna — vilket ställt gamla och nya problem på sin spets.

Det akuta problemet är en valutakris. Denna förvärrades dramatiskt i torsdags när peso-kursen föll med över 11 procent mot USA-dollarn. Det var det största fallet på en dag sedan 2002, men peson har försvagats gradvis under flera år.

För att dämpa fallet har centralbanken stödköpt den egna valutan med valutareserven. Det som hänt nu är att man inte anser sig ha råd att fortsätta. Landet behöver hårdvalutan för att betala för nödvändig import av bland annat energi, reservdelar och mediciner.

– Så de senaste dagarna har man släppt det försvaret och då har proppen gått ur och valutan störtdykt, säger Mats Olausson, chefsstrateg på SEB:s avdelning för tillväxtmarknader.
Argentinas förtroende på kapitalmarknaderna är dessutom ännu ansträngt sedan landet i början av 2000-talet ställde in betalningarna på sina skulder.

Den kraftiga peso-försvagningen kan nu skapa en ond spiral. Devalveringen befaras spä på den redan skyhöga inflationen. Officiellt låg den i fjol på 13 procent, men enligt utomstående experter är den verkliga siffran 28 procent. Statistikfelet har varit uppenbart men ändå inte åtgärdats.

– Det finns löneavtal och skuldåtaganden som är kopplade till inflation så man har haft intresse av att hålla ner den officiella siffran, säger Claes Nordström, landriskanalytiker på Exportkreditnämnden.

Enligt honom har den ekonomiska politiken i Argentina varit oförutsägbar under lång tid.

– Det har inte funnits klara spelregler för näringslivet, och då är det svårt att få någon att investera.

Ofinansierade subventioner och välfärdsprogram har avlöst varandra. Landet har stora tillgångar i olja och gas men har ändå tvingats importera dyr energi. Orsaken är att man länge hållit ner energipriserna.

– Det har gjort att det inte gått att producera energi med full kostnadsteckning i Argentina. Därför görs det inga investeringar, säger Claes Nordström.
"

Frågan är om Argentina är nästa Zimbabwe?

Källa:

http://www.dn.se/ekonomi/kritiskt-for-argentinas-ekonomi/

Senast ändrad av Silvermedia; 2014-01-27 13:21
2014-01-27 13:20 # 2
Silvermedia
Saxat från SvD:

"

Argentinas valuta rasar

Argentinas valutakris har förvärrats dramatiskt sedan peso-kursen rasat mot dollarn. Nu varnar analytiker för valutaflykt och skenande inflation.

När den officiella valutahandeln avslutades i Rio de Janeiro hade peson återhämtat sig något till 7:90 peso per dollar efter att tidigare ha varit nere på 8:24 peso per dollar. Men på den svarta marknaden, där många argentinare köper dollar för att skydda sig från effekterna av valutaturbulensen, kostar dollarn cirka 13 peso.

Kampen för att hålla kursen uppe har grävt stora hål i landets valutareserv som har krympt från 52 miljarder dollar 2011 till 29 miljarder i dag - under en period då de flesta utvecklingsländer kunnat stärka sina valutareserver.

- Men under de senaste två dagarna har man konstaterat att riskerna med att låta valutareserven gå åt för att försvara en viss växelkursnivå har börjat bli allt för stora. Så man har släppt det försvaret och då har proppen gått ur och valutan har störtdykt, säger Mats Olausson, chefsstrateg på SEB:s avdelning för tillväxtmarknader.

Valutaturbulensen orsakas av ofinansierade subventioner och välfärdsprogram, ett ihållande kapitalflöde ut ur landet och en skyhög inflation.

- I grund och botten skulle jag säga att problemet är att den ekonomiska politiken har varit interventionistisk och oförutsägbar. Det har inte funnits klara spelregler för näringslivet, och när förutsättningarna förändras hela tiden är det svårt att få någon att investera i landet, säger Claes Nordström, landriskanalytiker på Exportkreditnämnden (EKN).

Den kraftiga peso-försvagningen kan skapa en ond spiral för Argentinas ekonomi. Devalveringen befaras späda på den redan skyhöga inflationen i landet.

Regeringen har inte heller spelat öppet om inflationsmåtten, trots internationell kritik.

- Officiellt har inflationen legat runt tio procent, men i verkligheten handlar det om 28-30 procent. Det finns löneavtal och skuldåtaganden som är kopplade till inflation så man har haft intresse av att hålla ner den officiella siffran, säger Claes Nordström.

Argentina sitter på så stora tillgångar i olja och gas att man egentligen borde kunna exportera, men i stället har landet tvingats importera energi. Orsaken är att man under lång tid hållit nere energipriserna för befolkningen.

- Man har knappt höjt energitarifferna alls så det går helt enkelt inte att producera energi med full kostnadstäckning i Argentina. Därför görs det inga investeringar, säger Claes Nordström.

Att den amerikanska centralbanken under en längre tid flaggat för, och till slut i december började skala ner sina stödköp, har satt extra press på tillväxtländer över hela världen.


Källa:

http://www.svd.se/naringsliv/argentinas-valuta-rasar_8925472.svd
"
2014-01-27 16:30 # 3
Flavian
I vilka länder är guldmarknaden mindre fri än den är i Sverige?

Får Argentinas folk köpa guld momsfritt? Har Argentina importrestriktioner på guld?

Det vore intressant att veta hur väl utvecklade möjligheterna att skydda sig mot inflation genom att hamstra guld är i olika länder.

Här i Sverige ser det bra ut, men strängt taget skall man betala reavinstskatt om man säljer guld med vinst i kronor och eftersom det finns inflation i kronan så uppstår förr eller senare alltid en vinst räknat i kronor.

I Tyskland är försäljning av investeringsguld helt befriat från reavinstskatt efter ett års innehav. Tyskarna kan alltså skydda sina besparingar genom att hamstra guld förutsatt att man säkert vet att man kan avvara pengarna under ett års tid.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt