Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Om Libertysilver.se < Nästan som Blocket
Nästan som Blocket
2011-02-20 09:59 # 1
Guldgossen
Det vänds och vrids en hel del här på forumet på frågan om hur man kan tänkas använda guld och silver som pengar utan att behöva gå via en pappersvaluta. Till exempel föreslås det att man kan delbetala ett hus- eller bilköp med ädelmetall osv.

Ett stort problem i sammanhanget är naturligtvis att acceptansen och kunskapen om ädelmetaller är begränsad i alla samhällslager. Om du vill handla på ICA med silvermynt kommer du att bli nekad. Ifall du hittar en bil på blocket eller ett hus hos din lokala mäklare och sedan säger att du vill delbetala i ädelmetall så kommer du med största sannolikhet att stöta på patrull.

Så. Varför inte starta en begagnatbörs här på Liberty Silver där betalning i ädelmetall uppmuntras? Man kan tänka sig att allt mellan himmel och jord skulle kunna köpas och säljas, men till en början kanske det mest skulle röra sig om byteshandel mellan ädelmetaller.

Även om ett sådant projekt inte skulle funka så kan man ju se det hela som en testballong. Att sondera terrängen och upptäcka vad som är realistiskt och inte.
2011-02-20 12:16 # 2
In4mayshun
Jag tror det skulle bli problem med skatteverket ganska omgående, med krav på redovisningar, inkomstuppgifter och så vidare. På 90-talet var det inne med så kallade lokala bytesringar (LETS Local Exchange Trade Systems), inspirerat av USA och en mer demokratisk, småskalig och hållbar ekonomi skulle man kunna säga. Ringarna organiserades lokalt och hade en lokal valuta, i Stockholm hette den Byts. Det gick till så att man hade ett saldo med Byts som ökades på när man hjälpte någon annan med något eller levererade en vara, och minskade när du köpte en vara eller tjänst av någon annan i systemet. Jag var med på ett hörn och hjälpte folk med deras datorer och liknande, köpte sedan hälsovård, kurser och ekologisk mat för mina intjänade Byts. Det var ett utmärkt system.

Men samtidigt naturligtvis helt oacceptabelt för de styrande krafterna som är livrädda för alla slags alternativa ekonomiska system bortanför ränta, moms, punktskatter, kontrolluppgifter och allt sånt. Det tog inte lång tid innan Skattemyndigheten förklarade det hela olagligt (om jag minns rätt) så det var bara att lägga ner alltihop efter ett par år. Det gick hursomhelst inte att fortsätta. En varu- och tjänstebörs med ädelmetaller som bas för transaktioner skulle antagligen snabbt dra på sig ett kraftigt och otrevligt intresse från Skatteverkets sida. Den som drar igång något sådant lär göra det i det fördolda, men hur ska man då nå någon volym på det hela? Kanske en website på Darknet, krypterat och bortom insyn från Staten och Storebror?

Men om hela samhället klappar ihop framöver så tror jag på en renässans för LETS! Det är en riktigt bra idé. Om det inte finns skattemyndigheter, vill säga...
Senast ändrad av In4mayshun; 2011-02-20 12:36
2011-02-20 13:14 # 3
Guldgossen
In4mayshun,

Du sätter fingret på något som legat och gnagt i mitt bakhuvud ett tag. Varför pratar vi ens om alternativa valutor och att guld och silver är pengar när det är omöjligt att genomföra ett system som bygger på detta utan statlig inblandning. Staten bestämmer vad som är valuta, punkt slut. Alla idéer om konkurrerande valutor faller platt till marken eftersom staten snabbt skulle sätta stopp för varje försök till handel med något annat än SEK.

Det går inte att betala ut löner i ädelmetall för hur skulle detta redovisas? Det går inte att handla med ädelmetaller i affärer för hur skulle detta redovisas? Det går inte att idka byteshandel för hur skulle man skriva kvitton?

Alltså, så länge det finns en stat måste man använda sig av dess valuta vare sig man vill eller inte. Jag tycker att detta stärker de farhågor som jag pekade på i tråden Som ädelmetallägare är man ensam och utsatt.

De som läst mina inlägg om Peak Oil vet att jag har en mörk syn på framtiden. Det betyder dock inte att jag tror att staten kommer att försvinna i brådrasket. Staten har våldsmonopol och de som kan klamra sig fast vid den institutionen kommer sannolikt att göra det och därmed vidmakthålla dess existens. Säga vad man vill om kriminella ligors beväpning och slughet, men om polismakten och försvarsmakten slår sig samman, vem har en chans då?

Jag tror alltså att även om 90% av befolkningen svälter så kommer det ändå att finnas någon som upprätthåller staten och därmed bestämmer vad man får betala med.

Det bästa man kan hoppas på skulle enligt denna logiken vara en stat som har en valuta som stöds av guldmyntfot. Staten i sig lär man inte komma ifrån.
Senast ändrad av Guldgossen; 2011-02-20 13:18
2011-02-20 16:29 # 4
In4mayshun
Nå, så illa behöver det ju inte vara. När hela länder klappat ihop under t.ex. hyperinflation har det ju snabbt uppstått en svart marknad och en svart ekonomi helt vid sidan av den officiella, värdelösa valutan. "Byta motor i din bil? Ja det ska vi väl kunna ordna, det kostar ett silvermynt!" Jag tror vi kan vänta oss nåt liknande om hela Sverige skulle krascha av en eller annan orsak. Tänk om ett silvermynt framöver blir värt motsvarande vad en månadslön är idag..... Jag skulle plötsligt vara stormrik :-)

Men staten är ett problem för oss som bekymrar oss för integritet och individuell frihet, helt klart. Men se på Belgien, de har varit utan regering i snart ett år och landet fungerar alldeles utmärkt ändå. Vad f-n ska vi med politiker till egentligen? De kostar bara en massa pengar och verkar ibland ha som enda uppgift att göra livet surt för den vanliga människan. Ibland har jag lust att bara dra till USA och ansluta mig till de där milisgrupperna som lever i bergen och kämpar för frihet från allt slags förtryck från den styrande eliten. Fast de verkar inte så lite vrickade å andra sidan....

Vad jag skulle vilja göra är att försvinna ur "systemet": inga kredit-/bankkort, konton, abonnemang, skulder, skatter, registrerade ägodelar eller bostad, köra internet anonymt, inga noteringar någonstans. Ingenting. Som om jag inte existerade, förutom att jag har ett personnummer och körkort. Körkort är svårt att vara utan. Det vore coolt. I stort sett det enda man kan göra som frihetsbekymrad invånare i ett så genomkontrollerat och -registrerat samhälle som Sverige. Tyvärr åker man ju då på skönstaxering som med åren ackumuleras till miljonbelopp men det gör egentligen detsamma så länge man lever utanför systemet. Några pensionspengar lär det ändå inte bli tal om när den dagen kommer, så det gäller att fixa det där på egen hand...
Senast ändrad av In4mayshun; 2011-02-20 16:40
2011-02-20 16:42 # 5
Anonym
Jag tror iofs att Belgien är sällsynt väl lämpat att vara utan regering. Det finns lokala "regeringar" i både Flamländerna och Vallonien och även lokalt i Bryssel som fungerar som avsett med flera tunga institutioner. Den belgiska regeringen är betydligt mindre än den Svenska som jag förstått det och därmed är det klart färre områden som påverkas även om jag rent generellt är förespråkare för mindre regeringar.

Mvh Jimmy
2011-02-20 17:17 # 6
Anonym
Mycket intressanta och angelägna synpunkter! Eliminera staten helt & hållet är en utopi, någon annan som vill bestämma kommer snabbt att fylla tomrummet. Men som det är nu är den alldeles för allomfattande & klåfingrig och blockerar folks arbetslust och goda vilja. Så känner jag det iaf...
Dom utsugande delarna behöver svältas ut, man funderar om skattevägran är enda möjliga sättet, jag tror att en skatterevolt kommer att bli oundviklig i framtiden. Vad man kan göra nu i denna anda är självförsörjning av mat och arbetsbyte. Oskattat arbetsbyte är olagligt men praktiskt taget omöjligt att komma åt.
In4mayshun:det du skulle vilja göra har jag praktiskt taget genomfört, det går, sätt igång! Och jag är tacksam mot Sverige att det går, har svårt att tänka mig att det skulle kunna gå (på fredligt sätt) i några andra länder.
Men staten ser med ogillande på självförsörjningssträvan, det minskar dess makt högst väsentligt. Funderar t.ex på det här med dvärgbandmasken, skulle inte förvåna mig om det ses med gillande på vissa håll, ligger i linje med storskalig industriell matförsörjning och omfattande kontrollbehov, och möjligheten att för allmännheten trovärdigt kunna förbjuda egna odlingar. Kort sagt, passar vissa agendor perfekt. I framtiden kommer miljöförstöring och anrikning av gifter också att kunna spela denna roll.

/GeCe
2011-02-20 21:05 # 7
Anonym
Citat:

Några pensionspengar lär det ändå inte bli tal om när den dagen kommer, så det gäller att fixa det där på egen hand...
Senast ändrad av In4mayshun; 2011-02-20 16:40


Håller med dig !
Förmodar att jag sticker ut hakan nu, men jag tycker inte ens att det är statens uppgift att försörja oss på vår ålders höst,dvs utbetala pension.
Det är på sätt och vis en omyndighetsförklaring, och tar också bort en stor drivkraft i livet,och med katastrofal verkan för sparviljan.Som det är nu så konfiskeras våra arbetsinsatser och lånas ut till/disponeras av den finansiella lekstugan. Dessa pengar avlönar alltfler ickeproduktivt folk. Eventuella vinster tillfaller dem via makalösa löner, bonusar & fallskärmar, förlusterna socialiseras dvs betalas av det allmänna.När det är dags för utbetalning till de som betalat kalaset är risken stor att pengarna är slut.
Självfallet ska de äldre liksom alla andra inte lämnas i sticket vid verkligt behov utan ett visst grundskydd ska finnas, men den grundläggande försörjningen bör man själv ha sparat ihop.

/GeCe
2011-02-20 22:01 # 8
TommyT
Har själv pensionssparat utanför pensionssystemet de sista åren, även om jag har många år kvar till pensionsåldern (när det nu blir).
Vill hellre ha möjlighet att utnyttja pengarna nu, t.ex. för bostadsköp.
Hur jag ska klara mig på sena år.. tja den dagen den sorgen.
Sedan är det dessvärre många som inte når pensionsåldern efter att ansträngt sig i många år. Cancer är t.ex. vanligt under sen arbetsför ålder.
2011-02-21 00:01 # 9
In4mayshun
Citat:
Ursprungligen postat av Anonym
Håller med dig !

Förmodar att jag sticker ut hakan nu, men jag tycker inte ens att det är statens uppgift att försörja oss på vår ålders höst,dvs utbetala pension --- /GeCe


Det tycker jag gott de kan göra när jag betalar 70% av min inkomst i skatt (det blir väl nåt sånt om man räknar ihop alltihop). Problemet är den fördömda globaliseringen som gör att varje enskilt land inte längre har någon kontroll över sin ekonomi och sin valuta. Om vi leker med tanken att Sverige var relativt oberoende av omvärlden och hade dugliga politiker (okej, det är och förblir en dröm) och riksbanksfolk som skötte statsfinanserna någorlunda så att de gav ett hyfsat överskott från år till år. Då finns det ju pengar till att försörja invånarna på ålderns höst.

Men nu när vi lever i en helt vansinnig kasino- och spekulationsekonomi där tusentals miljarder flyter fram och tillbaka mellan olika banker runt om i världen så funkar det ju inte, man har tagit bort ländernas möjligheter att styra sig själva. Sverige kanske klarar sig hyfsat när PIGSländerna kraschar eftersom vi inte är nere i €€€skiten, vem vet? Men jag kan tänka mig vad tyskarna anser om att med sina skattepengar behöva rädda det korrupta och oansvariga Grekland. Deras pensioner lär inte direkt bli högre av alla bail-outs som gjorts och kommer framöver.
2011-02-21 09:40 # 10
Anonym
Citat:

Det tycker jag gott de kan göra när jag betalar 70% av min inkomst i skatt....


Naturligtvis ska du ha pensionen om du betalat in, min tanke är mer en omändring så att man inte betalar in utan förvaltar och sparar sina slantar efter eget huvud.Många kommer naturligtvis att säga att vanligt folk inte klarar av det utan frestas att spendera pengarna när dom har dom.So what, då tycker jag man får stå sitt kast.Pengarna som du tvingas spara till pensionen, kommer dom att förvaltas på bästa sätt? Kom ihåg att det alltid är enklare att spendera andras pengar...räddningaktioner för banker mm kräver sina slantar....


/GeCe


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt