Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Heimlich-manöver eller politisk manöver?
Heimlich-manöver eller politisk manöver?
2013-12-27 19:55 # 1
Silvermedia
Om en person håller på att kvävas av exempelvis mat vad är det första man bör göra? Göra en Heimlich-manöver eller fylla på en spruta med luft och injicera det i personen i tron om att den ska andas bättre?

Med största sannolikhet skulle allra flesta personer välja det första alternativet då det andra alternativet inte tar itu med problemet samtidigt som man skapar mer lidande för personen som riskerar att dö.

Även om det är självklart för alla vad man bör göra inom medicin när en person håller på att kvävas är det inte lika självklart för alla vad man bör göra inom ekonomi när hushåll istället håller på att kvävas av skulder.

Riksbankschefen Stefan Ingves kom med ett uttalande för ett år sedan om att han var orolig över befolkningens ökande skulder (1). Trots detta väljer Ingves att sänka styrräntan vilket endast uppmuntrar folk till att ta mer lån när man redan lider av problemet med för mycket skulder. Till sitt försvar pekar han på prisinflationsmålet som Riksbanken inte uppfyller (2).

Istället för att göra en Heimlich-manöver gör Ingves en politisk manöver där man inte fokuserar på det egentliga problemet och där han endast skyller på något annat. Istället för att råda bot på problemet med redan existerande skulder ökar man förutsättningarna till en husbubbla som bara blir större ju mer luft Riksbanken injicerar in i ekonomin.

Källa:
1 - Stefan Ingves om hushållens skulder - http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/ingves-orolig-for-hushallens-skulder_7724976.svd

2 – Stefan Ingves om beslutet över att sänka räntan - http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/?q=87795c22-e1b1-41c3-9b8a-cd8452d00833
2013-12-28 09:30 # 2
zanetti6
Då kan man ställa sig frågan, hur opolitiskt oberoende är Riksbanken egentligen med tanke på att det skreks från alla håll om en sänkt ränta från 1% till 0,75%? Vilket så blev fallet också.
2013-12-28 22:32 # 3
Silvermedia
Citat:
Då kan man ställa sig frågan, hur opolitiskt oberoende är Riksbanken egentligen med tanke på att det skreks från alla håll om en sänkt ränta från 1% till 0,75%? Vilket så blev fallet också.


I och med att det är Riksdag och Regering som ger Riksbanken makten över kronan är Riksbanken aldrig politisk oberoende. Tror också på att Storbanker och massmedias påtryckningar om lägre ränta påverkade Riksbankens beslut.
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-12-28 22:35
2014-01-01 15:19 # 4
Skyking
Det kan ju också vara så att man konstaterade att utvecklingen av KPI blev lägre än förväntad och då ligger det liksom i linje med riksbankens uppdrag att sänka räntan. Riksbanken har inte mycket annorlunda ställning gentemot riksdag och regering (och media för den delen) än andra myndigheter (en sak man skall ha i åtanke ifall folk yrar om att riksbanken är privatägd eller något sånt). Den förväntade räntesänkningen visar ju på att de endast har agerat självständigt inom de ramar som lagen föreskriver och deras tidigare nämnda tolkning av den - det hade ju varit ifall de agerat på annat sätt man skulle kunna misstänka att de blivit otillbörligt påverkade.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt