Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Sänkt ränta på studielånet
Sänkt ränta på studielånet
2013-12-02 08:21 # 1
Silvermedia
Saxat från DN:

"Dignar du under bördan av studielånet? Nästa år blir det en aning lättare när räntan på lånet sänks med 0,1 procentenheter till rekordlåga 1,2 procent. Bakgrunden är billigare upplåning för staten.

Regeringens beslut berör cirka 1,5 miljoner studielånstagare.

För en genomsnittlig låntagare med en skuld på 133.000 kronor innebär den sänkta räntan en årlig besparing på 1.500 kronor jämfört med snitträntan på 2,3 procent de senaste tio åren, enligt ett pressmeddelande från regeringen."

Källa:

http://www.dn.se/ekonomi/sankt-ranta-pa-studielanet/

......................................................
Utifrån ett Österrikiskt perspektiv:

I och med att det blir billigare att låna kommer det resultera i fler studenter som väljer att ta lån vilket minskar det totala sparandet i ekonomin. Allt fler lockas till att studera vilket resulterar i att folk försvinner ifrån andra sektorer samtidigt som studiesektorn ökas.

Är det här en bubbla? Svar: Ja.

När andra anställda inom studiesektorn får tag i pengarna kommer man att spendera dessa pengar på andra saker. Det leder till att pengarna i sin tur försvinner ur studiesektorn . Då måste staten återigen trycka mer pengar och sänka räntan ytterligare för att fortsätta locka fler studenter.
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-12-02 08:28
2013-12-02 10:38 # 2
Goldfinger
Bubbla och bubbla..
Ja, det du skriver är sant. Frågan är hur många individer som tar mer lån.

Många går på högskolan i alla fall.
Peter Schiff briljerar...
2013-12-02 14:21 # 3
Despierto
Ja, tänk vad härligt om svenskar var så medvetna om ekonomi att räntenivåerna på studieskulderna faktiskt påverkade valet att dra på sig dessa…

Tror tyvärr att effekten är ytterst marginell. Människans största tillkortakommande är som bekant att vi inte förstår den exponentiella effekten och svenskar är nog mänskligast av alla. Hade man likt bostadslånen känt av effekterna av räntan månaden efter att man tagit det så kanske det hade spelat roll men att tro att människor tar med dagens låga räntor i en kostnadskalkyl som sträcker sig många år in i framtiden är att tro för gott om folk.

Bortsett från extremt höga och därmed iögonfallande dyra räntor, 8-9% och uppåt, tror jag inte räntenivåerna påverkar studielånen alls. Förklaringen ska nog snarare sökas i allmän studieinflation och uppfattningen att man måste ha utbildning för att få bra jobb.

Mvh;

Civilekonomstudenten (1,2% FTW)


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt