Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Bitcoin och kalkyleringsproblemet
Bitcoin och kalkyleringsproblemet
2013-12-02 08:07 # 1
Silvermedia
Många säger att Bitcoins främsta fördel är att den inte väger något. Men många missar att det är snarare till Bitcoins nackdel. Bitcoin handlar i stora drag om att man kan vara anonym när man köper saker och ting. Men eftersom Bitcoin inte väger något hur kan man då veta vad 1 Bitcoin (BTC) egentligen är värd jämfört med andra handelsvaror?

Vad för måttenhet har egentligen Bitcoin? Längd? Avstånd? Volym? Yta? Det är något som Bitcoin-förespråkare måste svara på innan man kan säga att det är pengar.

Varför är det viktigt med måttenhet? Pengar måste fungera som ett mått på värde innan man kan handla saker och ting med det.

När priset på Bitcoin går upp missar många att det är egentligen värdet på papperspengar som går ner. När priset på Bitcoin går upp på grund av prisinflation tror många att Bitcoins egentliga värde har stigit vilket lockar nya spekulanter som i sin tur resulterar i ännu högre priser.

Bitcoin har inget prissystem. Bitcoin som ett självständigt pengasystem skulle alltså medföra ett kalkyleringsproblem.

Exempel
Ponera att vi ska äta mat i syfte att undvika svält. För att veta hur vi ska överleva dagen måste vi planera hur mycket mat vi behöver per dag och hur många gånger per dag vi måste äta. Om man inte vet hur mycket maten väger hur kan vi då vara säkra på att vi får i oss rätt mängd mat för att klara av resten av veckan? Samma sak gäller för sparare och investerare. Om man inte vet hur mycket Bitcoins man måste spara för att klara av vardagen hur ska man då klara sig i framtiden?

Ädelmetaller kan fungera som pengar då måttenheten är vikt/massa. Utifrån utbud och efterfrågan sätts priset på varor och tjänster med hjälp av exempelvis gram.

När priset är satt kan vi säga hur mycket gram guld i månaden det behövs för att planera våra måltider, besparingar och investeringar. Det här är något som saknas hos Bitcoin vilket gör att Bitcoin inte kan fungera som pengar.
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-12-02 08:10
2013-12-02 08:29 # 2
Skyking
Bitcoins är dimensionslöst precis som de flesta valutor. Att ställa kravet att någonting skall ha dimensionen massa för att ha något värde stämmer knappast. Betalmedel får sitt värde av att de innebär köpkraft och inget annat - vissa betalmedel är icke-materiella, men har ändå köpkraft (märker det varje gång jag betalar räkningar och betalar med kort).
2013-12-03 21:59 # 3
VaartEx
Jag håller faktisk inte heller med!

En valutas främsta egenskap är att mäta transaktioner mellan parter. Valutan i sig har inget värde om man inte kopplar den till något av värde... t ex guld och silver, eller mat som du använder som exempel här. Egentligen byter vi faktiskt alla dessa ting av värde mot varandra. Valutan är bara det vi använder som tillfällig lagring av värde tills vi hittar nåt av värde för oss som vi behöver eller av andra skäl vill ha. Värde är i sig själv dessutom högst subjektivt, men det är en annan diskussion.

Enligt denna förståelse av valuta fungerar Bitcoin alldeles förträffligt. :)


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt