Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Janet Yellen ny FED chef
Janet Yellen ny FED chef
2013-10-09 14:32 # 1
Silvermedia
Artikel från DN:

Washington. I dag nomineras Janet Yellen som ny ordförande för USA:s centralbank. Hon är ett väntat val och den första kvinnan någonsin på posten.

Janet Yellen föreslås av president Barack Obama ta över centralbankens roder efter Ben Bernanke, som slutar den sista januari 2014. Hon har varit storfavorit i spekulationerna och står i egenskap av vice ordförande i Federal Reserve för stabil kontinuitet.

Hennes kandidatur har haft brett stöd bland såväl senatorer som utomstående ekonomer, och namninsamlingar och upprop har sedan i somras uppmanat presidenten att nominera henne.

Obama hade dock initialt ett annat förstahandsval, hans tidigare rådgivare Lawrence Summers, men denne lämnade fältet sedan hans namn blivit kontroversiellt. Nomineringen av Yellen bör till skillnad från andra viktiga frågor inte ha några problem att passera senaten, i vars bankutskott hon ska utfrågas och godkännas.

Janet Yellen är mycket välmeriterad. Hon är en framstående ekonom, professor emerita vid Berkeleyuniversitetet och har undervisat vid lärosäten som Harvard och på London School of Economics.

Hon har tidigare varit chef för Federal Reserve i San Francisco och var under 1990-talet rådgivare i Vita huset under den dåvarande president Bill Clinton. 2010 utsågs hon till vice ordförande vid Fed.

Yellen blir den första kvinnan någonsin att leda den amerikanska centralbanken – en av världsekonomins mest inflytelserika positioner. Hon är också den första demokraten på posten på 25 år.

Som en del av Feds ledning har Janet Yellen stått bakom den expansiva penningpolitik som har bedrivits under dess nuvarande ordförande Ben Bernanke. Hon sägs även ha arbetat för att göra centralbanken öppnare och dess beslut och analyser mer transparent.

Så sent som i september beslutade Fed att fortsätta med sina stora stödköp av obligationer – för 85 miljarder dollar i månaden – ytterligare en tid. En viktig tidig uppgift för Janet Yellen blir att försiktigt rulla tillbaka stimulansåtgärderna, utan att för den skull bromsa den amerikanska ekonomin för mycket.

Fed har försökt hjälpa USA på fötter under de år som förflutit sedan finanskrisen 2008 också genom att hålla räntorna på nivåer nära noll – signalerna antyder att de nivåerna kan bli kvar ytterligare ett par år. Janet Yellen spås enligt analytikernas första kommentarer till nomineringen också hålla noggrann koll på att inflationen inte överstiger två procent, men med ögonen hårt fästa på även på arbetslöshetssiffrorna.

För närvarande är det sistnämnda emellertid svårt, då den i USA halvstängda statsapparaten gör att arbetsmarknadsdepartementets månadsstatistik försenas.

Tre policymöten och nära fyra månader återstår innan Yellen tar befälet. I vilket skick den ekonomiska skutan då befinner sig om är i dag omöjligt svårt att säga. Det politiska dödläget i Washington riskerar att dra ned världsekonomin i en svår kris.

Om kongressen inte kan enas om ett sätt att höja USA:s lånetak innan den 17 oktober blir konsekvenserna närmast oöverblickbara, med stigande räntor och arbetslöshet, sjunkande börskurser, en avstannande ruljangs och stor osäkerhet på världsmarknaden.

Nås däremot en politisk lösning kan återhämtningen fortgå och den amerikanska ekonomin i februari vara i ganska hyfsat skick. På torsdag väntas finansminister Jack Lew ge detaljerad information för senaten om vilka effekter ett nått lånetak och vilka räkningar USA måste betala först

Peter Schiff om Janet Yellen:


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt