Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Hur kommer det sig att vi inte vet var guldreserven finns?
Hur kommer det sig att vi inte vet var guldreserven finns?
2013-08-06 18:51 # 1
Silvermedia
Hur kommer det sig att vi inte vet var guldreserven finns?

En gång i tiden var guldreserven en del av Svenska folkets besparingar då guldet användes till daglig handel. För ungefär 100 år sedan innehåll en svensk tiokrona exempelvis 90% guld och myntet hade en guldvikt på 4,03 gram. (1) Om man räknar priset per gram i dagens Svenska kronor skulle den vara värd hela 1100 kr.

Att hålla guldreserven hemligt är som att beslagta alla papperspengar ifrån befolkningen samtidigt som man gömmer dessa och därefter inför 100% elektroniska pengar. På samma sätt som befolkningen inte vill bli av med sina besparingar i pappersform bör man ifrågasätta statens beslut om att hålla guldreserven hemligt ifrån folkets ägo.

Kan det vara så att vi inte har guldreserven kvar? Det här är inte helt otänkbart då vi har ett banksystem baserat på fractional reserve som innebär att 90% av våra pengar lånas ut till nästa person under en obegränsad tidsperiod samtidigt som bankerna tjänar ränta på detta. På samma sätt som vi har ett fractional reserve banking system för papperspengar kan detta även ha applicerats till guldreserven. Stat och Riksbank kan helt enkelt ha lånat bort 90% av Sveriges guldreserv utan folkets vetskap.

Det här är inte bara en ekonomisk fråga utan även en etisk fråga.

Om staten vill att folket ska kunna bilda egna åsikter inför ett val bör man då inte hålla politiska alternativ öppet för väljare? De flesta av oss hade inte gillat ett politiskt system där vi var tvungna till att rösta på politiker som höll sina åsikter hemliga för oss.

Genom att göra sig av med guldreserven kan staten bygga upp en euroreserv krona i det tysta. Även om euron inte används i daglig handel så backas kronan upp av en mängd eurosedlar som gör att kronan blir mer och mer lik euron. Detta är ett alternativ för staten då man inte fick igenom sin vilja om att införa euron som nationell valuta. Om Svenska folket fick reda på att en guldreserv krona var ett alternativ till euroreserv krona skulle de flesta troligtvis ha valt guldreserv kronan då euro-demonstrationerna visade att folket var klart och tydligt emot euron.

Hur mycket skulle en euro/svensk tiokrona vara värd? Troligtvis närmare 0 kr än dåtidens svenska tiokrona vars värde är i dagens pengar 1100 kr.
2013-09-25 15:30 # 2
Snyltaren
Jag skulle också vilja ha svar på detta. Är det så att vi inte har guldet i Sverige tycker jag vi lika gärna kan sälja det (vi kanske tjänar ränta på att låna ut det fast vi inte har det, men att låna ut något man inte har känns moraliskt fel). Eller är det så att de flesta länder lånar ut sitt guld till flera samtidigt genom att inte flytta alla guldtackor utan bara skriva papper där x har rätt att någon gång i framtiden få y guld? i så fall antar jag att samma "tacka" lånats ut till ganska många... det bästa vore nog att ta hem allt guld som vi anser oss äga, sedan låna ut det till en i taget utan att lämna ut det fysiskt. och om någon som lånat det och betalat ränta för det vill ha det så går vi på en klasul som säger att vi istället har rätt att betala tillbaka med digitala pengar istället. Lär av Joakim von Anka, guld ska man ha koll på!

Tyvärr tror jag dock att sanningen är att det finns betydligt fler papper som säger "X äger Y guld" än vad det finns guld på riktigt...

Vi bör dock inte lägga det på exakt samma plats utan vi kan sprida ut det inom landets gränser. På samma plats som vi ska förvara kärnavfall kanske :) inte så att det blir radioaktivt men så att det ligger en bra bit under marken...att det rent fysiskt tar lång tid att flytta det osv försvårar nog stölder.

PS
Intressant film från 2011, se den gärna från början, men för den som vill hoppa fram till just delen om vilka som inte tänker sitta på svarte petter utan ha fysiskt guld från Libyen har jag lagt till ett hopp fram 80 minuter och 5 sec i länken:

http://www.youtube.com/watch?v=68LUHa_-OlA#t=80m5s

DS
Senast ändrad av Snyltaren; 2013-09-25 15:39


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt