Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Myten om att ekonomin har återhämtat sig
Myten om att ekonomin har återhämtat sig
2013-08-03 20:45 # 1
Silvermedia
Myten om att ekonomin har återhämtat sig sedan finanskraschen 2008 måste brytas ner och det är värt att upprepa detta. Ekonomin har inte återhämtat sig då man endast har behandlat symtom och inte orsaken till finanskrisen. Faktumet är att man gör om samma misstag som ledde till finanskrisen till att börja med. Första frågan som vi bör ställa är: Hur skapades bolån-bubblan?

Bolån-bubblan skapades när den Amerikanska centralbanken The Federal Reserve använde sig av sedelpressen till bailouts som gick till att rädda företag som skulle ha gått i konkurs under NASDAQ/Dot-Com bubblan. Centralbanken betalade mellanskillnaden för att täcka förluster som storföretagarna gjorde. Därefter ökade centralbanken trycket på sedelpressen så att andra investerare kan göra nya investeringar i marknaden.

Det ledde till att pengarna gick in till bostadsmarknaden då den Amerikanska staten redan var involverad i bostadssektorn. Både Bill Clinton och George W. Bush uppmuntrade Amerikanska folket via livesända tal att köpa hus då den Amerikanska drömmen handlade om att äga ett eget hem. (1)

Storföretag tog tillfället i akt och började investera i bolån-marknaden eftersom man nu har en stor mängd pengar som man fick 2001 som då användes till att trycka ner bolåneräntan till en fantasi nivå. Det uppmuntrade medborgarna att låna ännu mer pengar till hus som man inte hade råd med.

Å ena sidan har vi storföretag som fick pengar från centralbanken som sänkte sina räntor och uppmuntrade folk att låna mer pengar till bostäder. Å andra sidan har vi även mindre företag som inte fick några pengar från centralbanken. Dessa företagare ville inte förlora sina egna besparingar på att ge lån till folk som inte kunde betala tillbaka dessa. Det här var inte bra för centralbanken och den Amerikanska staten. När man har en bubbla så måste staten alltid hitta nya kunder som kan betala av gamla kunder. För att fylla på bubblan med luft var man tvungen till att få den gruppen som inte fick några pengar från centralbanken att spendera sina egna pengar till bolån. Centralbanken ville inte trycka mer pengar eftersom risken för prisinflation var för hög. Lösningen var att stämma företag för diskriminering så som exempelvis kön och rasdiskriminering ifall man inte gav lån till medborgare som inte hade råd att ta lån. (2)

Även om man lyckades med att göra bubblan större så hade man fortfarande ett problem. Vad skulle centralbanken göra när alla medelklass och underklass medborgare redan hade lån och inte kunde låna mer pengar? Här sprack bubblan år 2008.

Vad hände när bubblan sprack? Flera storföretag, storbanker och hela nationer ända in i Europa fick bailouts. Pengarna gick till Europeiska centralbanken och därefter andra storbanker runt om i Europa. The Federal Reserve myntade begreppet Too Big to Fail för att rättsfärdiga bailouts. Men frågan är: Var fick man pengarna ifrån? Svaret är via sedelpressen.

NASDAQ/Dot-Com bubblan skapades för att man tryckte pengar. När den sprack 2001 gav man ” Too Big to Fail” företag ytterligare pengar via sedelpressen. Dessa pengar skapade bolånebubblan som sprack 2008. Frågan är nu: Vad hände med alla bailouts som gick till storföretag, storbanker och nationer? Svaret på den här frågan ger oss även svaret på vilken sektor som nästa bubbla kommer att vara i. Svaret är inte så komplicerat som man till en början kan tro.

Den Amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke annonserade till världens investerare att man ska ”stimulera" ekonomin genom att köpa så kallade mortgage backed securities till ett värde av $40 billioner dollar i månaden. Bernanke har alltså ökat inflationen med hela $40 billioner dollar i månaden sedan talet! Om man räknar det som centralbanken redan hade tryckt så skulle marknaden enligt Bernanke att ”stimuleras” med pengar till ett värde av totalt $80 billioner dollar i månaden! (3)

Det innebär att nya bubblan – som är större än bubblan 2001 och 2008 tillsammans- hamnar i mortgage backed securities/obligationsmarknaden. (4)

Bubblor är inte bra för ekonomin då dessa alltid skapas av inflation. Man har endast behandlat symtomen med det som skapade sjukdomen. Man har gett patienten mer droger så att patienten inte känner av sitt drogberoende. Krisen kommer att spridas till Sverige och med tanke på att husbubblan inte riktigt har spruckit i den Svenska marknaden så kan vi drabbas av två bubblor samtidigt.

Svenska kronan är uppbackad av dollarn och euron. När den Amerikanska centralbanken trycker pengar så kommer Svenska kronan också att tappa värde. Detta gör att matpriser, huspriser, aktiepriser, oljepriser stiger upp i höjden vilket de redan har gjort. Detta är resultatet av värdelösa papperspengar - och elektroniska pengar - som fortsätter att bli mer värdelösa för varje dag som går. Om Sveriges stat och regering inte gör sig av med pappers valutorna (Amerikanska, Europeiska, Svenska och elektroniska) så kommer vi fortsätta att se ännu högre priser.

En lösning vore att återinföra de gamla Svenska mynten som användes under 1800-talet. Det låter som en radikal lösning men faktumet är att en Svensk enkrona från 1875 är värd hela 25,38 kr då den kronan innehåller en silvervikt på 6 gram (5). Detta skulle stoppa inflationen samtidigt som man sänker priset på mat, hus, aktier och olja. Detta skulle både vara större och hälsosammare stimulanspaket än vad centralbankerna erbjuder.

Källa:

1 – George W. Bush tal om bostadsägande -

* - Bill Clinton om att han tvingade företag till att ge ut lån


2 - http://en.wikipedia.org/wiki/Mortgage_discrimination

3 - Ben Bernankes tal om stimulanspaket (Quantitative easing) -


4 – Obligationsbubblan - https://www.libertysilver.se/kc/article?id=84

5 - http://sv.wikipedia.org/wiki/Enkronan

- Rekommenderad läsning – Personer som spådde både Dot-com och husbubblan - http://wiki.mises.org/wiki/Austrian_predictions

* Jim Grant om Quantitative easing – Det är bara pengatryckande -
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-08-03 20:50


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt