Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Den fåfänga drömmen om en säker pappersvaluta
Den fåfänga drömmen om en säker pappersvaluta
2011-09-07 18:39 # 13
Flavian
Det har förekommit långa perioder av ekonomisk tillväxt och prisdeflation så verkligheten motsäger påståendet att inflation är nödvändig för att "smörja hjulen".
2011-09-07 18:49 # 14
Börjesson
Citat:
Ursprungligen postat av JRX
Vilket nonsens rent ekonomiskt och så fullständigt omoraliskt. Menar du verkligen att du vill tvinga mig, dina vänner, bekanta och andra till att använda en monopolvaluta som ska inflateras i den takt du bestämmer? Ska du ta hjälp av maffian eller den officiella motsvarigheten? Vore kul om du kunde förklara lite mer hur du tänkt.

Jag (eller rättare sagt FreeGold-teorin, som jag har förstått den) menar att om man vill spara på lite längre sikt så bör man skaffa guld. Pappersvalutorna är till för att sätta sprätt på. Eller annorlunda uttryckt bör man separera de två pengafunktionerna sparande och transaktioner, och ha varsin valuta för dem, där den förstnämnda är guld. Jag förstår inte riktigt varför detta får dig att resa ragg - i dag finns ju bara en valuta för bådadera, vilket betyder att det inte går att rädda sitt sparande undan inflationen. Detta är ett stort steg framåt!

Inte heller ska det finnas någon enda "monopolvaluta", som du kallar det, utan många olika valutor som ständigt fluktuerar gentemot varandra, precis som i dag. Den enda konstanten är guld.

Notera att jag inte nödvändigtvis förespråkar FreeGold. Jag lägger bara fram det jag tror mig ha förstått av konceptet, och hoppas att andra ska ha förstått mer och kan upplysa mig vidare. Det är dessutom oväsentligt om någon förespråkar det eller inte, då det enligt teorin kommer att uppstå av sig själv vare sig vi vill det eller inte.
2011-09-07 18:51 # 15
Lunar4Ever
Citat:
Ursprungligen postat av JRX
Citat:
Ursprungligen postat av Börjesson
Den valuta som används till transaktioner behöver kunna inflateras och tappa i värde över tid. Det ligger i sakens natur, då detta tvingar folk att omsätta och investera slantarna fort istället för att sitta på dem.


Vilket nonsens rent ekonomiskt och så fullständigt omoraliskt. Menar du verkligen att du vill tvinga mig, dina vänner, bekanta och andra till att använda en monopolvaluta som ska inflateras i den takt du bestämmer? Ska du ta hjälp av maffian eller den officiella motsvarigheten? Vore kul om du kunde förklara lite mer hur du tänkt.


Det är ju så systemet fungerar idag. Försök hitta en sparandeform där din avkastning är positiv idag med låg risk. Med låg risk menar jag att du ska kunna ha pengarna tillgängliga imorgon om du vill. Eller så väljer folk att satsa sina pengar i riskprojekt med en möjlig hög avkastning (ta en titt på börsen och fonder) eller så väljer du helt enkelt att konsumera pengarna för att pengarnas värde minskar så det vore helt enkelt slöseri att spara på ett konto i banken. Du kan ju t o m välja att köpa en ännu dyrare bil än du har råd med. Det kostar ju inte så mycket extra att låna. Så fungerar systemet och det görs ju idag framför ögonen på oss och ingen reagerar. Möjligtvis vi som köper reella tillgångar som är värdebevarande, som ädelmetaller och åker/skogsmark. Och vi blir kallade hulliganer!!
Senast ändrad av Lunar4Ever; 2011-09-07 18:52
2011-09-08 10:05 # 16
JRX
Citat:
Ursprungligen postat av Börjesson
Jag förstår inte riktigt varför detta får dig att resa ragg - i dag finns ju bara en valuta för bådadera, vilket betyder att det inte går att rädda sitt sparande undan inflationen. Detta är ett stort steg framåt!


Du får ursäkta, men jag reser agg mot ALLA som vill bestämma hur jag ska leva mitt liv, inklusive vilka valutor och pengar jag ska använda. Du får förespråka precis vad du vill bara du inte förespråkar det i mitt namn för min räkning. Det har jag inte gett dig tillstånd att göra, eller hur?

Men du verkar bara ha uttryckt dig klumpigt och inte mena det du faktiskt skrev så det är lugnt.
2011-09-08 12:00 # 17
Liberty Silver / Gustav Andersson
Citat:
Ursprungligen postat av Flavian
Torgny: Vi är helt överens om att det inte finns något behov av centralbanker. Min enda poäng var den att om de skötte sitt jobb på ett bra sätt så skulle guldhamstringen vara mindre omfattande än den är idag och guldhamstringen är faktiskt början på ett helt nytt och dessutom sunt och helt apolitiskt valutasystem.


Håller med dig Flavian att visst, om centralbankerna hade skött sitt jobb bättre så hade guldhamstringen vart mindre eller i teorin obefintlig. Detta hade dock inneburit att alla i hela landet, låt oss ta Sverige som exempel, hade accepterat det rådande valutamonopolet och laglydigt jobbat och betalat in skatt. Skatteplikt (tvång) är nämligen det som upprätthåller monopolet. Jag hävdar dock att ett centralbanksystem i längden inte kan fungera eftersom det är omöjligt att i längden veta alla människors subjektiva preferenser. Det går i längden inte att gissa sig till det ultimata priset på pengar (räntan) då det är alldeles för många variabler och att samla in all denna data och analysera den torde vara omöjligt. Man kan indoktrinera människor ett tag och så länge alla har det bra så klagar ingen. Men när systemet börjar knaka i fogarna börjar folk vakna. Detta håller helt klart på att hända nu.

Som den här videon visar så håller en fiat-valuta i genomsnitt 27 år.

En ekonomi är ett dynamiskt flöde av olika frivilliga utbyten och transaktioner. Den är organisk och kan i längden inte styras centralt. Jag har själv pratat med människor som jag vet sedan länge är konservativa i sin uppfattning om pensionsystemet, skatter, sjukvård, skola mm. Med konservativa menar jag alltså de som gillar den rådande ordningen. Även de börjar nu bli oroliga och ifrågasättande när de inser att de om 10 år ska gå i pension och inser att en kraschande aktiemarknad håller på att käka upp deras pengar. Det nuvarande pensionsystemet är ohållbart och ett pyramidspel som så mycket annat här i världen. Du är också mer eller mindre tvingad att fortsätta att betala in pengar i systemet vare sig du vill eller inte. Försök att gå till din arbetsgivare och säga:

"- Du jag vill inte att du betalar in nån tjänstepension till mig. Ge mig pengarna kontant så att jag kan investera dem
själv. I guld!"

Det går inte. Stöden är total...
Senast ändrad av Liberty Silver / Gustav Andersson; 2011-09-08 12:02
2011-09-08 13:47 # 18
Liberty Silver / Torgny Persson
Moderator
Totalt OffT så känns det väldigt tragiskt och svårsmält att Stefan Liv gått bort. Till och med undertecknad har andra intressen än ädelmetall och har frekventerat HV:s matcher emellanåt efter att varit bosatt i Jönköping under studietiden. Som småbarnsförälder känns det förfärligt att två små barn aldrig för träffa sin far igen.

Samtidigt som jag känner olustkänslor kring detta är det många barn som hunnit dö hungriga i Somalia under tiden jag skrivit detta inlägg vilket är förfärligt.

Vi lever under ett penningsystem där skuld föder fattigdom och svält. Visserligen kan kanske inte befolkningsmängden växa i den exponentiella omfattning som nu är fallet då jordens resurser är ändliga. Ändock är jag övertygad om att ett sundare penningsystem skulle reducera fattigdom och svält. Med ett system av fiat-pengar måste hela tiden skulden växa och allt flera konkurrerar om att betala en ränta som aldrig kan betalas utan att mer skuld skapas. Det är ett befängt system som leder till konjunkturcykler som i sin tur leder till elände och misär helt i onödan.

Jag kan fan inte komma på ett sämre valutasystem än det nuvarande hur jag än funderar. Alla andra alternativ skulle vara bättre. Jag förespråkar fri konkurrens och tror att ädelmetall skulle bli den naturliga vinnaren i ett konkurrensutsatt penningsystem. Om någon (ex. en bank) skapar skuldfria papperspengar är det helt ok för mig så länge alla andra kan skapa likadana pengar.

Att däremot tvinga människor i skuldsättning på det vis som görs idag är bedrägligt, brottsligt och sorgligt.
2011-09-08 14:06 # 19
Liberty Silver / Gustav Andersson
Bidrar till lite mer Off topic då.

Ja, det är väldigt tråkigt och tragiskt att Stefan Liv har försvunnit. Tråkigt på många sätt. Tragiskt för hans familj, för hans lag, för hockeysverige. Tråkigt för det gamla stolta svenska laget HV71 (obs! lokalpatriotism.) Han lämnar efter sig en fin insatts för hockeyn med sina tre SM-guld.

Känns lite cyniskt att börja diskutera orsaker till olyckan kanske, men kanske kan nämna den här artikeln för att ändå ta tråden någorlunda "On topic".

http://www.dn.se/nyheter/varlden/121-dod-i-ar

Intressant att de ryska planen är farligast i världen att flyga med. Här ser man hur lång tid det tar att ställa om från ett centraltstyrt ineffektivt samhälle till en friare marknad.

Ger statlig kontroll högre säkerhet? Det verkar inte som det.
2011-09-08 16:42 # 20
RÅL
Ytterligare ett aktuellt OffT-tema:

Vi närmar oss elfte september och tioårsminnet av terrorhandlingarna i USA. Söndagens media lär bli fyllda med inslag om detta och om de många som drabbades
denna dag. Om man försöker att vidga perspektivet något dog samma dag ungefär lika många av undernäring, malaria, tyfus och AIDS i tredje världen.
Detsamma hände dagen innan och dagen efter 9/11 och varje dag sen dess, utan tillstymmelse till liknande mediebevakning och upprördhet.

Vad kunde inte alla de dollar ha åstadkommit som under 10 år satsats på jakt och hämnd på Al Kaida och militära insatser i många länder. Kommer vi att få
höra något om detta under nine/elevenbevakningen? De väldiga summor som våldet kostat syns nu i USA:s låneskulder. Ironiskt nog verkar det som Bin Laden,
från andra sidan graven, är på väg att uppnå de mål han satt att få USA på knä socialt och ekonomiskt.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt