Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Prisfixingen för silver snart ett minne blott!

Vi har tidigare skrivit om turerna kring prisfixingen och hur de banker som medverkat i att sätta ”benchmark”-priset på guld sannolikt manipulerat priset till sin egen fördel. Rosa Abrantes-Metz har forskat i ämnet och menar på att data pekar mot att priset rör sig på ett onaturligt sätt när de konferenssamtal som sätter priset genomförs. I synnerhet för PM-fixingen, den som sker på eftermiddagen. 

I går kom nyheten att prisfixingen för silver som pågått i 117 år inte kommer att finnas kvar efter den 14 augusti i år (2014). Prisfixingen för silver är en daglig så kallad ”benchmark” för spotpriset på silvermarknaden. Fixpriset för både guld och silver sätts genom konferenssamtal där vissa utvalda medlemmar medverkar. För guld genomförs samtalet en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen - AM och PM-fix - i London. När det gäller silvers prisfix genomförs dock bara ett samtal, en AM-fix, strax innan lunchtid. Medverkar gör då HSBC, the Bank of Nova Scotia, och Deutsche Bank. Prisfixingen för både guld och silver görs genom att utbyta köp- och säljbud åt sig själva och sina klienter. När de anser att tillgång och efterfrågan har nått jämnvikt fastlås att priset är ”fixerat”. 

Den Tyska finansiella tillsynsmyndigheten Bafin intervjuade tidigare i år anställda på Deutsche Bank, vilket är en av de bankerna som sägs ha varit med i den hemliga samverkan som ska ha haft till syfte att manipulera priset till de medverkande bankernas fördel. Deutche Bank har även valt att dra sig ur prissättningen för både guld och silver. Dock har de valt att fortsätta medverka i prisfixingen för silver i ytterligare tre månader. Detta sedan de ombads att stanna till augusti av Storbritanniens finansiella tillsynsmyndighet.

Uppmärksamheten från tillsynsmyndigheter som t.ex. tyska Bafin har svärtat ner prisfixingen för ädelmetall. Vi har tidigare skrivit om de stämningsansökningar (grupptalan) som lämnats in av handlare (som hävdar att prisfixingen har missgynnat dem och deras klienter) mot de banker som deltagit i fixingen och som handlat på insider-information. Läs mer om eventuella fördelar som bankerna haft vilket här. Advokater i USA har total lämnat in över 20 olika grupptalan i samband med avslöjandet att det skulle kunna råda oegentligheter kring prisfixingen.

Brian Lucey, professor på Trinity College, säger följande om fix-verksamheten:

"There will now be pressure on the gold fix to make clear its utility, if one fix can go, why not another?"

De gamla systemen känns onekligen väldigt icketransparenta och många hävdar att dagens globala marknad med handel dygnet runt inte kräver någon prisfix. Nu kan man förstås hävda att även den globala pappersmarknaden är en del av problemet då dessa ger ut många gånger mer ädelmetall i form av olika derivat och terminskontrakt än vad det finns underliggande fysisk metall. 

Att det sätts fokus på manipulationen på ädelmetallmarknaden är förstås positivt, men prisfixingen är bara en del av ett större problem - toppen på fiat-penningsystemets isberg!

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 819,35 kr 0.15%
Silver 10,21 kr 0.33%
Platina 364,23 kr -0.63%
Palladium 342,05 kr -1.58%
Uppdaterat: 2024-05-16 18:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten